TÉMA

Reakce

Střelba v Praze šokovala a zarmoutila evropské lídry i Bílý dům. Slovensko nabízí pomoc

Politici z celého světa vyjadřují soustrast rodinám obětí čtvrteční střelby v Praze. „Mé srdce je s těmi, kteří přišli o život při nesmyslné střelbě v Praze, se zraněnými a s lidmi v Česku,“ uvedl americký prezident Joe Biden a nabídl Česku pomoc. Tu je podle premiéra Roberta Fica a prezidentky Zuzany Čaputové připravenou poskytnout i Slovensko. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová oznámila, že je šokována nesmyslným násilím, které si vyžádalo několik lidských životů.
21. 12. 2023Aktualizováno22. 12. 2023, 06:00|

Noblesa, služba, humor a nadhled, vzpomínají politici na Schwarzenberga

Jako na jednoho z nejdůležitějších porevolučních politiků, symbol návratu svobody a demokracie do Česka či morální vzor a moudrého rádce, který pro Česko vykonal mnoho. Tak vzpomínají čeští politici na bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který zemřel v neděli ve věku 85 let.
12. 11. 2023Aktualizováno12. 11. 2023, 21:48|

Ficův triumf posílí unijní potížisty, míní zahraniční média. Slovensko prý míří k Rusku

Po volebním víkendu na Slovensku je jasno. Vládu se pokusí sestavit expremiér a lídr Smeru Robert Fico. Světová média v souvislosti s výsledky hlasování tvrdí, že země se vydává směrem ke Kremlu, což odmítá Moskva i Fico sám. Podle agentury Reuters vítězství Smeru ukazuje na plíživou nespokojenost s válkou na Ukrajině v regionu střední Evropy. Experti ale výrazné změny v zahraniční politice neočekávají. Média si všímají také toho, že Fico má stále blíže k maďarskému premiéru Viktoru Orbánovi. Ani jeden z nich se nebojí kritizovat Evropskou unii.
2. 10. 2023|

Na Ústavní soud se opozice obrátí, jakmile změna valorizace důchodů vyjde ve sbírce. Prezidenta za podpis kritizuje

Opoziční lídři neskrývají zklamání z rozhodnutí prezidenta Petra Pavla podepsat změnu valorizací důchodů. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová ujistila, že hnutí podá ústavní stížnost, jakmile důchodová novela vyjde ve sbírce zákonů. Kritizovala i samotnou hlavu státu za to, že změnu valorizací nevetovala. Kritický vůči Pavlovi je i předseda opoziční SPD Tomio Okamura. Pavel podle něj ukázal, že je „exponentem“ vládní koalice.
15. 3. 2023Aktualizováno15. 3. 2023, 21:39|

Slováci vesměs vítají Pavlovo zvolení, někteří kritizují návštěvu Čaputové ve štábu

Zvolení Petra Pavla novým českým prezidentem v rozhodujícím kole přímé volby zaznamenaly slovenské deníky na svých titulních stránkách. Podle komentátora Denníku N Martina Šimečky Slováci výsledek volby vesměs přivítali, i když některým vadila návštěva prezidentky Zuzany Čaputové v Pavlově volebním štábu.
30. 1. 2023|

„Nevidím poražené a vítězné voliče,“ řekl Petr Pavel. Vyhrála podle něj pravda a respekt

Petr Pavel za mohutného jásotu svých podporovatelů krátce po 15:30 poprvé okomentoval své vítězství v prezidentských volbách. Poděkoval všem, kteří k volbám přišli, dali tak najevo, že ctí demokracii. „Nevidím vítězné a poražené voliče,“ řekl Pavel. Podle něj vyhrály hodnoty jako pravda, důstojnost a respekt. Pavel chce, aby se pozitivní hodnoty vrátily na Hrad, do politiky i mezi občany.
28. 1. 2023Aktualizováno28. 1. 2023, 16:38|

Jurečka kvůli razii v Brně požádal o zrušení schůzky Hladíka se Zemanem. O nominantovi bude jednat vedení strany

Kandidát na funkci ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v souvislosti s úterní razií na brněnském magistrátu uvedl, že na své kandidatuře nelpí, sám si uvědomuje vážnost situace. Vicepremiér a předseda lidovců Marian Jurečka už prohlásil, že pokládá za důležité, aby KDU-ČSL zastupoval ve vládě člověk, který nebude zatížen žádnou pochybností či mediální kauzou. Kandidaturu ve čtvrtek probere i širší vedení KDU-ČSL.
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 19:21|

Záchranáři letos častěji vyjíždějí kvůli hmyzím bodnutím, nejvíc případů je v Jihočeském kraji

Zvýšený počet výjezdů kvůli alergickým reakcím po bodnutí hmyzem evidují od začátku prázdnin zdravotnické záchranné služby téměř ve všech krajích. Podle zjištění ČT nejvíc případů zatím řešili jihočeští záchranáři, kteří vyjížděli ke 126 alergickým reakcím po vosím nebo včelím bodnutí. Zaznamenali jich tak zhruba o tři desítky více než loni. Například v Praze záchranáři zatím řešili asi padesát případů, oproti loňsku je to téměř trojnásobek.
26. 7. 2022|

Ruská armáda cílí na Slovjansk a Kramatorsk. Úřady vyzývají k evakuaci

Šéf doněcké oblastní administrativy Pavlo Kyrylenko vyzval obyvatele Slovjansku a Kramatorsku k urychlené evakuaci do bezpečí. Obě města jsou dalším cílem ruské armády, která se snaží zcela ovládnout Donbas. Velení ukrajinské armády ráno informovalo o tom, že se podařilo ofenzivu ruských vojáků u Slovjansku a v Chersonské oblasti odrazit. V současnosti vedou ruské jednotky útok u nedalekého Bachmutu a soustředí se na vytvoření kontroly nad územím Luhanské oblasti v rámci jejích administrativních hranic.
6. 7. 2022Aktualizováno6. 7. 2022, 17:20|

Na Putina platí jen tvrdost, padá nová železná opona, píše o vývoji na Ukrajině západoevropský tisk

Na ruského prezidenta Vladimira Putina platí jednotná a tvrdá odpověď, spustila se nová železná opona, píše západoevropský tisk v reakci na vývoj kolem Ukrajiny. Nizozemský deník De Telegraaf píše, že způsob, jakým ruský prezident poukazuje na práva etnických Rusů v sousedních zemích, vyvolává znepokojivé asociace s obsazením Sudet nacistickým Německem před začátkem 2. světové války.
23. 2. 2022|

„Všem nám jde o to, aby nebyla válka.“ Politici doufají v mírové řešení konfliktu Rusko–Ukrajina, expert je skeptičtější

Napětí mezi Kyjevem a Moskvou se už několik týdnů stupňuje a znepokojuje jak evropské státy, Česko nevyjímaje, tak politiky na druhé straně Atlantiku. Otevřeně se hovoří o možnosti, že ruská armáda znovu vtrhne přes hranice na Ukrajinu, i když to Kreml vytrvale odmítá. Tématu se věnovalo úterní vydání pořadu 90' ČT24 i Události, komentáře, o krizi debatovali jak čeští poslanci, tak novinář či bezpečnostní analytik.
26. 1. 2022|

Pro balíky ze zemí mimo EU platí nová pravidla, zákazníci o nich často nedodávají údaje

Už skoro dva a půl měsíce platí nová celní pravidla pro malé zásilky ze zemí mimo Evropskou unii. Od října se na ně vztahuje povinnost platit DPH. Zákazníci zahraničních e-shopů tak musí vyplňovat celní prohlášení. Ne všichni ale reagují na výzvy pošty, aby údaje dodali.
12. 12. 2021|

Vědci řeší, jestli by se koronavirus nemohl úplně vyhnout lidskému imunitnímu systému

S každou novou variantou SARS-CoV-2, která se objeví a způsobí nárůst počtu případů, vyvstává také znepokojivá otázka: Mohl by virus nakonec dospět k takovému souboru mutací, které by mu umožnily zcela se vyhnout naší imunitní reakci?
24. 9. 2021|

NATO vyjádřilo Česku podporu. A spolu s ním i Spojené státy, Británie nebo Polsko

Podporu České republice v případu vyšetřování údajného podílu ruských agentů na explozi ve Vrběticích vyjádřilo NATO. Dle něj jde o další příklad nebezpečného chování Ruska. Podle britského ministra zahraničí Dominica Raaba Moskva porušuje základní mezinárodní normy a musí od toho upustit. Rozhodnutí Česka vyhostit osmnáct pracovníků ruského velvyslanectví podpořily mimo jiné USA, Lotyšsko, Slovensko i Polsko.
18. 4. 2021Aktualizováno18. 4. 2021, 21:59|

Politici reagují na případ Vrbětice. Vystrčil i Fiala viní Rusko ze státního terorismu

Česko se podle předsedy opoziční ODS Petra Fialy stalo terčem státního terorismu. Podobně smýšlí také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Reagovali na informaci premiéra Andreje Babiše (ANO) o zapojení ruské tajné služby do výbuchů muničních skladů ve Vrběticích. K novému vývoji se zatím nevyjádřil prezident Miloš Zeman, podle jeho mluvčího tak učiní až příští neděli. Ředitel hradního zahraničního odboru Rudolf Jindrák však je pro razantní postup.
18. 4. 2021Aktualizováno18. 4. 2021, 20:05|

V Novém Mexiku padají z oblohy statisíce mrtvých ptáků. Může to souviset s kalifornskými požáry

Vědci v Novém Mexiku se snaží přijít na kloub otázce, proč v posledních týdnech v různých oblastech tohoto státu na jihozápadě USA uhynuly statisíce tažných ptáků.
17. 9. 2020|

Nečekaný verdikt i pochybnosti, píší slovenská média o rozhodnutí v případu Kuciakovy vraždy

Nečekaný verdikt, po kterém zůstává více pochybností, než by bylo zdrávo, komentoval slovenský tisk rozhodnutí soudu první instance v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Soud zprostil obžaloby dva ze tří zbylých stíhaných, po odvolání prokurátora se nejsledovanější soudní kauzou v novodobých dějinách země bude zabývat nejvyšší soud. Jeho rozhodnutí patrně nepadne dříve než za půl roku.
4. 9. 2020Aktualizováno4. 9. 2020, 12:02|

Rusko se diví Trumpovým díkům za pomoc se zabitím Bagdádího

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že neví o žádné pomoci, kterou by poskytlo americkým jednotkám při zabití šéfa organizace Islámský stát Abú Bakra Bagdádího. Donald Trump přitom Rusům děkoval za umožnění průletu vzdušným prostorem v Sýrii. Íránský ministr informací Američanům vzkázal, že zabili vlastní výtvor. Francouzi a Britové operaci ocenili s tím, že boj proti teroristům nekončí.
27. 10. 2019Aktualizováno27. 10. 2019, 18:49|