TÉMA

Jiří Navrátil

Sněmovna souhlasila s rozšířením práv stejnopohlavních párů

Páry stejného pohlaví zřejmě budou moci vstupovat do partnerství s většinou práv, jaká mají v manželství muž a žena. Omezení by se mělo týkat práv k dětem. V novele občanského zákoníku to schválila sněmovna. Předloha skupiny poslanců měla původně uzákonit pro stejnopohlavní dvojice možnost uzavírání manželství. Upravenou novelu nyní dostanou k posouzení senátoři.
28. 2. 2024Aktualizováno28. 2. 2024, 17:45|

Sněmovna ve druhém čtení debatovala o uzákonění manželství i pro stejnopohlavní páry

Poslanci ve středu odpoledne ve druhém kole projednávali návrh na uzákonění možnosti uzavírání manželství i pro stejnopohlavní páry, přihlásili se i k několika pozměňovacím návrhům. Norma je tak před schvalováním. Dopoledne podpořili zavedení funkčního sedmiletého období pro nejvyššího státního zástupce. V dolní komoře prošlo prvním čtením také zpřísnění trestů za znásilnění. Nově nemá být chápáno jako pohlavní styk vynucený silou, ale jako styk nesouhlasný.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 22:51|

Lidovci projednají osud Jurečky. Konec ve vládě zatím nikdo z výboru nepodpořil

V úterý bude celostátní výbor KDU-ČSL rozhodovat o setrvání předsedy lidovců Mariana Jurečky ve vládě. Česká televize oslovila všechny jeho členy a Jurečkův konec v kabinetu nepodpořil nikdo. Většina členů výboru si ale chce v úterý vyslechnout jeho argumenty. Premiér už v neděli řekl, že žádnou změnu ve vládě nechystá. Kauza se týká vánočního večírku na ministerstvu z 21. prosince, který pokračoval i po tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.
8. 1. 2024Aktualizováno8. 1. 2024, 23:30|

Zámek v Dolních Životicích je studený a vlhký, zařízení pro handicapované v něm skončí

Lidé s handicapem musejí do čtyř let opustit zámek v Dolních Životicích na Opavsku, ve kterém dlouhodobě žijí. Tímto krokem skončí letitá proměna sociálních služeb v Moravskoslezském kraji. V životickém zámku dnes bydlí 75 lidí, kteří se postupně přesunou do menších domácností. Ty pro ně hejtmanství postaví v Opavě, Ostravě, Mokrých Lazcích a Kravařích.
29. 7. 2023|

Poslanci se přeli o práva a tradice, ale dali šanci uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry

Poslanci v prvním čtení odhlasovali návrh zákona o manželství pro stejnopohlavní páry a rozšířili dobu na jeho projednání. O případné kompromisní variantě, která by změnila název dané instituce, mluvila předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Sněmovna v prvním čtení schválila i ústavní zakotvení ochrany manželství jako svazku muže a ženy.
29. 6. 2023Aktualizováno29. 6. 2023, 20:04|

Nedostatek míst v domovech pro seniory má vyřešit novela. Ministerstvo plánuje zlepšit terénní péči

Lidí v důchodovém věku přibývá a míst v domovech pro seniory není dost. Kvůli stárnutí populace navíc kapacity dále klesají a aktuálně čeká na umístění do domovů deset až patnáct tisíc lidí. V některých regionech čekají i rok. Situaci by měla pomoci vyřešit novela zákona o sociálních službách, kterou připravuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Novela má rovněž nastavit pravidla pro terénní péči, díky které mohou senioři žít doma a nemusí zbytečně odcházet do pobytových zařízení.
4. 3. 2023|

Vláda schválila nižší červnovou valorizaci penzí, novela míří do sněmovny. Opozice avizuje obstrukce

Vláda na mimořádném jednání na dálku schválila návrh na změnu pravidel pro červnovou valorizaci důchodů. Penzisté v průměru dostanou 760 korun navíc místo průměrného zvýšení o 1770 korun, jak by vyplývalo z dosud platného valorizačního mechanismu. Sněmovna bude návrh schvalovat zrychleně ve stavu legislativní nouze, opozice avizuje obstrukce.
20. 2. 2023Aktualizováno20. 2. 2023, 20:35|

Žádosti o pětitisícový příspěvek budou moci rodiče posílat on-line od pondělí

Úřady práce zatím vyplatily více než 237 tisíc nových příspěvků na děti. Pět tisíc korun má rodinám pomoci zvládnout rostoucí inflaci. Domácnosti, které pobírají přídavky, dostávají pětitisícovou dávku automaticky. Ostatní o ni budou muset požádat, a to například prostřednictvím on-line formuláře. Příjem žádostí začne v pondělí.
12. 8. 2022|

Poskytovatelé sociálních služeb se snaží šetřit, dodatečné peníze od státu podle nich nebudou stačit

Řada poskytovatelů sociálních služeb hledá úspory. Kvůli nedostatku prostředků část domovů pro seniory a další zařízení propouští zaměstnance nebo omezují činnost. Přes tři miliardy korun, které stát dodatečně rozdělí, podle některých organizací nebude stačit. Obávají se, že další zdražování situaci ještě zhorší.
2. 8. 2022|

Hejtmanem Moravskoslezského kraje byl opět zvolen Ivo Vondrák

Hejtmanem Moravskoslezského kraje ve čtvrtek zastupitelé na svém ustavujícím zasedání ve veřejné volbě zvolili Ivo Vondráka z vítězného ANO, který kraj vedl už v minulém volebním období. Vondrák neměl protikandidáta. Koalice ANO, ODS kandidující společně s TOP 09, KDU-ČSL a ČSSD bude mít v pětašedesátičlenném zastupitelstvu převahu 46 hlasů. Vondrák získal 51 hlasů z 63 přítomných zastupitelů. Před čtyřmi lety získal podporu 36 zastupitelů.
5. 11. 2020|

Stvrzeno podpisem. Moravskoslezské ANO má koaliční smlouvu s ODS, lidovci a ČSSD

V Moravskoslezském kraji už mají koaliční dohodu. Na spolupráci se dohodli zástupci vítězného hnutí ANO s ODS kandidující společně s TOP 09, s lidovci a nově proti předchozímu volebnímu období se sociálními demokraty. Koalice bude mít v pětašedesátičlenném zastupitelstvu převahu 46 hlasů. Hejtmanem bude znovu Ivo Vondrák (ANO). V opozici zůstanou Piráti, SPD a komunisté.
6. 10. 2020Aktualizováno6. 10. 2020, 17:06|

Dárce v kampani nezveřejnilo ve lhůtě 40 stran a kandidátů

Sedmnáct stran a hnutí kandidujících do krajských voleb a 23 uchazečů o senátní křesla nezveřejnilo ve lhůtě tři dny před volbami dárce a podporovatele předvolební kampaně. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí s nimi může zahájit správní řízení, ve kterém hrozí pokuta od 20 do 300 tisíc korun. Konkrétní politické subjekty, které se provinily, úřad nejmenuje.
1. 10. 2020|

Skauting vylučuje totalitu. Před 70 lety komunisté rozdrtili Junáka, ten však vydržel dodnes

„Skauting vylučuje totalitu – totalita vylučuje skauting,“ prohlásil zakladatel českého skautingu Antonín Benjamin Svojsík. V současnosti zažívají čeští skauti a skautky nejdelší éru svobodného působení v historii. V minulém století bylo hnutí zakázáno hned třikrát, nejprve nacisty a následně i komunisty. Právě před 70 lety, 13. září 1950, byl Junák komunistickými úřady poprvé rozpuštěn. Řada jeho členů se však opět zapojila do odboje a nesla skautský odkaz dál.
13. 9. 2020|

Testy v domovech seniorů v Moravskoslezském kraji ukázaly málo nakažených koronavirem

Plošné testování rychlotesty v domovech pro seniory v Moravskoslezském kraji zatím odhalilo minimum nakažených. Ze třinácti a půl tisíce odebraných vzorků se protilátky proti nemoci COVID-19 objevily u třiceti osmi lidí. Další testování potvrdilo onemocnění u dvaadvaceti z nich. V regionu je celkem sto dvacet zařízení, která mají téměř osmnáct tisíc klientů a zaměstnanců.
20. 4. 2020Aktualizováno20. 4. 2020, 18:06|

Závěrečné zkoušky ano, běžná výuka už před prázdninami ne, doporučí vládě epidemiologové

Epidemiologové podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové nedoporučují, aby se do konce června plně otevřely školy, mohli by se do nich vrátit jen maturanti a studenti posledních ročníků. Rážová řekla Radiožurnálu, že takové doporučení dají epidemiologové vládě, která bude muset o termínu obnovení výuky rozhodnout. Kabinet v současnosti chystá pozvolné rozvolňování některých plošných omezení zavedených kvůli koronaviru. Plošná omezení má nahradit takzvaná chytrá karanténa. Při jejím pilotním provozu na jihu Moravy zatím vznikla první vzpomínková mapa, která má pomoci s dohledáváním kontaktů nakažených lidí.
13. 4. 2020Aktualizováno13. 4. 2020, 20:35|

Rodiče autistických dětí se dočkají pomoci i na Ostravsku. Startuje projekt Homesharing

Projekt Homesharing, který má pomáhat rodičům dětí s autismem, se po Praze a Pardubicích rozjíždí i na Ostravsku. Rodinám pomáhají proškolení hostitelé, kteří si na čas berou děti do péče. Rodiče se o své potomky musejí často starat prakticky 24 hodin denně a mnozí tak ani nemohou chodit do práce. Homesharing umožňuje péči o děti na pár hodin i na několik dní.
5. 3. 2020|

Policie našla pohřešovaného traktoristu. Při nehodě utrpěl šok a v lesích se ztratil

V Mořkově na Novojičínsku se ve čtvrtek ráno našel nezvěstný traktorista, po kterém policisté i místní lidé v obci a okolí pátrali od úterního večera. Muže hledali poté, co se objevil pouze havarovaný traktor, se kterým z lesa svážel dřevo. Policisté muže objevili na lesní cestě. Utrpěl šok, byl odřený, ale zřejmě nemá vážnější zranění.
17. 10. 2019|