Zámek v Dolních Životicích je studený a vlhký, zařízení pro handicapované v něm skončí

Události v regionech (Ostrava): Končí poslední velké zařízení pro postižené (zdroj: ČT24)

Lidé s handicapem musejí do čtyř let opustit zámek v Dolních Životicích na Opavsku, ve kterém dlouhodobě žijí. Tímto krokem skončí letitá proměna sociálních služeb v Moravskoslezském kraji. V životickém zámku dnes bydlí 75 lidí, kteří se postupně přesunou do menších domácností. Ty pro ně hejtmanství postaví v Opavě, Ostravě, Mokrých Lazcích a Kravařích.

Přesto, že handicapovaní žijí na zámku, o žádný luxus nejde. V přízemí budovy vlhnou stěny, na toaletu musejí klienti chodit z pokoje dlouhou chodbou více než padesát metrů daleko. Jenže někteří jsou na invalidním vozíku nebo hůře chodí. „V některých pokojích je i za denního světla tma, protože stíní vysoké vzrostlé stromy, které jsou památkově chráněné,“ popsal ředitel Zámku Dolní Životice Aleš Šupina. 

Zámek před revolucí fungoval jako sídlo armády, po roce 1989 ho převzal okresní úřad, lidé s handicapem v něm bydlí od roku 2000. Ještě před několika lety jich tam byl dvojnásobek, na jednom pokoji bylo i devět lidí. 

„V letech 1995 až 2000 tady proběhla účelová rekonstrukce, na kterou jsme získali dotaci. Měli jsme udržitelnost projektu, proto jsme nemohli plánovat dřívější opuštění objektu,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje a poslanec KDU-ČSL Jiří Navrátil.

Vzniknou čtyři nové domovy, většinu zaplatí evropská dotace

Polovina z více než 150 původních obyvatel už dříve přešla do menších domácností, což teď čeká i zbylé klienty. Zatím ale nemají kam jít, domy pro ně Moravskoslezský kraj teprve postaví. „Budou to čtyři zařízení – jedno vznikne v Kravařích, jedno máme plánováno v Opavě, jedno v Ostravě a v Mokrých Lazcích. Dostáváme se na částku přes 300 milionů korun, patnáct procent bude hradit kraj,“ přiblížil Navrátil. Většinu částky tak pokryje evropská dotace.

Lidé s handicapem už v minulosti opustili několik velkých historických staveb v kraji. Jenže klientům se na zámku líbí. „Mám tu hodně přátel a jsem tu hodně spokojený,“ uvedl Mirek Žáček.

Zaměstnanci domova právě proto budou klienty na přesun do nových domácností postupně připravovat. „Každému bude připraven přechodový plán, jehož součástí bude i návštěva jednotlivých lokalit,“ sdělil Šupina. 

Co bude se zámkem po odchodu současných obyvatel, zatím Moravskoslezský kraj neví. V úvaze je muzeum nebo knihovna.