Lidovci projednají osud Jurečky. Konec ve vládě zatím nikdo z výboru nepodpořil

Události: KDU-ČSL bude rozhodovat o setrvání Mariana Jurečky ve vládě (zdroj: ČT24)

V úterý bude celostátní výbor KDU-ČSL rozhodovat o setrvání předsedy lidovců Mariana Jurečky ve vládě. Česká televize oslovila všechny jeho členy a Jurečkův konec v kabinetu nepodpořil nikdo. Většina členů výboru si ale chce v úterý vyslechnout jeho argumenty. Premiér už v neděli řekl, že žádnou změnu ve vládě nechystá. Kauza se týká vánočního večírku na ministerstvu z 21. prosince, který pokračoval i po tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Během plánovaného pondělního setkání s novináři k sociální politice odpovídal Jurečka na otázky týkající se vánočního setkání na ministerstvu zhruba půl hodiny. Mimo jiné oznámil, že už se sešlo i předsednictvo strany, kde měl podle svých slov podporu. Zároveň vedení rozhodlo o svolání mimořádného celostátního výboru.

„V tento okamžik nebudu aktivně dávat návrh usnesení, které by mělo vést k hlasování o mém odvolání,“ sdělil ministr práce a sociálních věcí.

Výbor, který má na starost celostátní personální politiku, má 39 členů. Vedle nejužšího vedení v něm rozhodují třeba i zástupci regionů, sněmovny, Senátu anebo ministři. Česká televize je všechny oslovila. Pro Jurečkův konec ve vládě se nevyslovil nikdo, podporu má Jurečka u třinácti členů. Většina ale nechtěla situaci před zasedáním komentovat nebo na dotaz nereagovali.

Postoj celostátního výboru KDU-ČSL
Zdroj: ČT

Havlíček kritizuje „klukovské výmluvy“

„Kauza, která se udála a která je v médiích, byla probírána již několikrát. Netýká se však práce pana ministra, ale jeho osobního selhání,“ sdělil místopředseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Navrátil. „Má moji podporu. Udělal chybu, za tu se omluvil. To je chlapské,“ prohlásil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

„Ta debata v podstatě nedává příliš smysl. Považuji to za věc poměrně malého významu. Byla to samozřejmě chyba,” sdělil v Událostech, komentářích místopředseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Nebyla to prý záležitost, která by zásadním způsobem ovlivnila chod České republiky. 

Bělobrádek, Juchelka a Rosůlek hovořili o možné rezignaci vicepremiéra Jurečky (zdroj: ČT24)

Skončit by ale Jurečka měl podle opozice. Třeba zástupci hnutí ANO kritizují zejména jeho komunikaci. „Jakým nedůstojným způsobem to pan ministr vysvětluje, to přece nemůže nikdo myslet vážně. To jsou výmluvy desetiletého patnáctiletého kluka, ale ne ministra české vlády,“ míní místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

Místopředseda poslaneckého klubu ANO Aleš Juchelka sdělil, že problémem jsou prý „lži“ i Jurečkova nekompetence na ministerstvu. „Bohužel se do toho zamotává dva týdny, kdy mlčel a neodpovídal žádným novinářům, kteří ho postupně usvědčili ze lží,” sdělil Juchelka v Událostech, komentářích.

„Já se celkově za 21. prosinec a celé vánoční setkání na MPSV omlouvám. Omluvil jsem se za to. Znovu říkám, bylo to z mé strany špatně vyhodnoceno,“ prohlašuje Jurečka. Celostátní výbor by podle řady členů měl v úterý hlasovat – a rozhodnout tak, zda Jurečka má ministrem zůstat, nebo se s funkcí rozloučí.