TÉMA

Dopis

Většina obyvatel má ke korespondenční volbě výhrady, myslí si Vondráček. Její princip je spravedlivý, říká Benda

Poslanec Radek Vondráček (ANO) má za to, že zavedení možnosti korespondenčního hlasování pro Čechy v zahraničí znamená hazard s důvěrou lidí ve volební systém. Poslanec Marek Benda (ODS) v pořadu Události, komentáře argumentoval, že je tato praxe v jiných státech běžná a systém by byl správný a spravedlivý.
4. 1. 2024|

Na Božím daru letos odbaví přes tři sta kilo dopisů Ježíškovi

Sobota 23. prosince je posledním možným dnem, kdy mohou zájemci zaslat na poštu na Božím daru dopis určený Ježíškovi. Ty pošta označí speciálním razítkem a vrací odesílateli zpět. Část dopisů pošta ukládá do speciálního archivu. Podle odhadů tamní pobočky jich během aktuální sezony odbaví přes tři sta kilogramů.
23. 12. 2023|

Podle policie dala žena se synem do oběhu stovky falešných poštovních známek

Královéhradečtí policisté viní z trestného činu padělání a pozměnění známek šestašedesátiletou ženu a jejího třiačtyřicetiletého syna – během půl roku dali na pobočce České pošty na Královéhradecku do oběhu stovky falešných poštovních známek. Způsobili tím škodu dvacet tisíc korun, řekla mluvčí policie Iva Kormošová. Případ označila za kuriózní. „Královéhradečtí policisté se s takovým případem dosud nesetkali,“ doplnila.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 21:38|

Výhrůžný dopis Babišovi před prezidentskými volbami: Policie případ odložila

Policie odložila prověřování výhrůžného dopisu, který obdržel Andrej Babiš (ANO) před druhým kolem prezidentských voleb. Nepodařilo se jí zjistit pachatele. České televizi informaci potvrdila mluvčí středočeských policistů Vlasta Suchánková. Babiš na tiskové konferenci v lednu oznámil, že mu přišel anonymní dopis. V něm se psalo, že pokud vyhraje prezidentské volby, zemře.
31. 8. 2023|

K rodině odbojáře zavražděného nacisty se jeho poslední dopis nedostal, teď příbuzné mrtvého hledá historik

Další historický artefakt pomáhá osvětlit, co se dělo v berlínské věznici Plötzensee. Za 2. světové války tam nacisté zavraždili 613 československých odbojářů. Mezi nimi i člena Obrany národa Artura Schwarze. Právě jeho dopis na rozloučenou tento týden identifikoval historik Jan Boris Uhlíř. K rodině se psaní nikdy nedostalo.
10. 8. 2023|

Fremrova přítomnost na Ústavním soudu je nevhodná, napsali senátoři Pavlovi

Přítomnost místopředsedy pražského vrchního soudu Roberta Fremra na Ústavním soudu je nevhodná, napsali v osobním dopisu prezidentu Petru Pavlovi senátoři Marek Hilšer z klubu Starostů a Hana Kordová Marvanová z klubu ODS a TOP 09. Uvedli, že Fremr podle historických záznamů odsoudil mezi lety 1983 a 1985 více než sto lidí za emigraci, což si oba senátoři vykládají jako účast na politické kauze. Napsal to server Echo24. Fremr by neměl být jmenován, dodal Hilšer na sociální síti.
6. 8. 2023|

Rakušan představil transformaci České pošty, vyčlení se Balíkovna

Nová komerční státem vlastněná akciová společnost Balíkovna se vyčlení z České pošty k 1. lednu 2025. Balíkovna by měla ve vládou schváleném transformačním plánu od pošty převzít logistické a balíkové služby. Později by do Balíkovny mohl vstoupit strategický partner. Na tiskové konferenci to uvedli pověřený generální ředitel Miroslav Štěpán a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).
29. 6. 2023Aktualizováno29. 6. 2023, 19:40|

Pošta od července znovu zdraží. Obyčejné psaní bude stát již 27 korun

Česká pošta opět zdraží posílání dopisů. Od poloviny ruku bude doručení obyčejného psaní v ekonomickém režimu stát 27 korun, tedy o čtyři koruny více, doporučené psaní zdraží o deset korun na 72 a cenné psaní rovněž o desetikorunu na 77 korun, uvedl mluvčí státního podniku Matyáš Vitík. Pošta zdůvodnila zdražení tím, že zájem o zásilky klesá, zatímco náklady stoupají.
11. 5. 2023|

V dopise pro Babišovou nebyl podle policie ostrý náboj. Podezřelý z odeslání zásilky je po smrti

Policie na základě znaleckých posudků objasnila případ výhružného dopisu, který před volbami hlavy státu dostala manželka prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO). Na Twitteru policisté oznámili, že věc kvalifikovanou jako nebezpečné vyhrožování odloží, protože podezřelý zemřel. Z jejího vyjádření vyplývá, že zřejmě spáchal sebevraždu.
1. 2. 2023Aktualizováno1. 2. 2023, 10:31|

Náboj pro Moniku Babišovou policie vyšetřuje jako možné nebezpečné vyhrožování

Náboj v dopise pro manželku Andreje Babiše (ANO) Moniku policie vyšetřuje jako možné nebezpečné vyhrožování. Nyní pokračují další zkoumání znalců. Zatím není možné potvrdit, zda v dopise byl ostrý náboj ani co bylo obsahem dopisu, řekl v úterý novinářům náměstek středočeského policejního ředitele Ondřej Smotlacha. Oznámení prezidentského kandidáta Babiše, že obdržel dopis s ostrým nábojem adresovaný jeho manželce, prověřuje policie od soboty. Babiš v úterý odpoledne oznámil, že dostal anonymní dopis, jehož pisatel mu údajně vyhrožuje smrtí.
24. 1. 2023Aktualizováno24. 1. 2023, 17:19|

Pavel kvůli nemoci zrušil pondělní program. Na Babiše v Brně čekali příznivci i odpůrci

Začal poslední týden prezidentské kampaně. Zatímco Petr Pavel kvůli viróze svůj oficiální pondělní program zrušil, Andrej Babiš (ANO) zamířil do Brna. Druhé kolo prezidentských voleb se koná 27. a 28. ledna.
23. 1. 2023Aktualizováno23. 1. 2023, 21:25|

Na třicet tisíc dětí v Česku má rodiče ve vězení. O Vánocích jim pomáhá Andělský strom

V Česku žije až třicet tisíc dětí, které mají matku nebo otce ve vězení. Takové domácnosti navíc většinou patří k těm nejchudším. Už dvanáct let jim pomáhá projekt Andělský strom. O Vánocích dětem zajistí dárek a do obdarování zapojí i odsouzeného rodiče.
24. 12. 2022|

Spekulanti v Krkonoších rozesílají nevýhodné nabídky na odkup pozemků

Ve schránkách vlastníků půdy přibývá dopisů s nabídkami na odkup parcel. Kontaktují je spekulanti, kteří postupují podle osvědčeného pravidla: levně nakoupit – draze nabídnout. Nepozorný prodávající, který by si neověřil tržní cenu své nemovitosti, pak může tratit. Děje se to mimo jiné i v Krkonoších.
18. 12. 2022|

Dopis bude od února za 23 korun. Pošta po čtvrtroce opět zdraží

Za doručení obyčejného dopisu bude Česká pošta od února účtovat již 23 korun, za prioritní doručení bude potřeba zaplatit 30 korun. V obou případech zdraží své služby o dvě koruny oproti současné ceně. Stávající ceny přitom platí teprve od začátku listopadu. Totéž platí o poukázkách, které znovu zdraží o tři koruny. Od února se zvednou také ceny doporučených dopisů, které zdražily naposledy loni, a to o deset korun. Již od ledna zdraží datové zprávy a SIPO.
24. 11. 2022|

Pošta zdraží. Obyčejné psaní bude od listopadu za 21 korun

Cena za poslání obyčejného dopisu překročí od listopadu dvacetikorunu. Česká pošta ohlásila zdražení svých služeb, více zaplatí její zákazníci za dopisy, balíky a poukázky. Obyčejný i prioritní dopis doručovaný do druhého dne bude stát o dvě koruny více než dosud.
3. 10. 2022|

Státní zástupce obžaloval lékařku za šíření lží. Tvrdila, že po očkování proti covidu lidé hromadně umírají

Státní zástupce podal obžalobu na lékařku Ivetu Křížovou, podle něj se dopustila šíření poplašné zprávy o očkování proti covidu. Pro Českou televizi to uvedla obvodní státní zástupkyně pro Prahu 4 Blanka Valsamisová. Lékařka na internetu i v dopise některým veřejným činitelům mimo jiné psala, že lidé po očkování proti covidu-19 hromadně umírají.
24. 8. 2022|

Spor o ruský film: Ukrajinský velvyslanec ho označuje za propagandu, festival ve Varech za kritiku Putinova režimu

V Buči, v Mariupolu, v Černihivu jsme mohli vidět „kulturu“ ruských vojáků, kteří byli vychováni na propagandistických snímcích, napsal ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis v otevřeném dopise. Adresoval ho prezidentovi filmového festivalu v Karlových Varech. Kritizuje, že přehlídka do programu zařadila drama Kapitán Volkonogov uprchl, natočené s ruskou státní podporou. Zástupci festivalu ale snímek považují naopak za kritiku stávajícího ruského režimu.
29. 6. 2022|

Stát loni vyplatil miliony za nezákonné stíhání. Lidé se kvůli tomu soudí i roky

Rekordních téměř 150 milionů korun vyplatilo ministerstvo spravedlnosti vloni lidem, které poškodila rozhodnutí justice. Meziročně je to nárůst o téměř třicet milionů. Řada lidí se přesto o odškodnění musí soudit déle než deset let. Ministr spravedlnosti apeluje na soudy, aby nemajetkovou újmu posuzovaly citlivěji.
20. 2. 2022|

Brusel nevyhověl české žádosti o pokutu za dotaci pro Fatru, píše iRozhlas

Evropská komise (EK) odmítla pokutovat Česko kvůli žádosti o proplacení dotace firmě Fatra z koncernu Agrofert. Informoval o tom server iRozhlas. K udělení sankce Brusel vyzvalo ministerstvo průmyslu a obchodu, aby získalo rozhodnutí napadnutelné u Soudního dvora Evropské unie. Komise místo toho v případě Fatry jen pozastavila průběžné platby. Brusel odmítá dotaci proplatit kvůli výsledkům auditu ke střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO), do jehož svěřenského fondu firma patří.
8. 2. 2022|

30 let zpět: Zahlcená pošta během vánočních svátků

Jak moc byly zatíženy pošty, třídírny a přepravny v Československu během Vánoc v době, kdy ještě nebylo samozřejmostí poslat přání pokojných svátků přes mobil nebo aplikaci? A jaký byl zájem o pracovní pozice v těchto službách při vysoké nezaměstnanosti?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
28. 12. 2021|

Sedm ministrů Fialovy vlády si převzalo své resorty. Řešit musí pandemii, energetickou krizi či rozpočet

Prezident Miloš Zeman na zámku v Lánech jmenoval novou vládu premiéra Petra Fialy (ODS). Kabinet koalic SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN střídá vládu ANO a ČSSD vedenou premiérem Andrejem Babišem (ANO). Fialův kabinet se po ceremoniálu přesunul do pražské Strakovy akademie, kde poprvé zasedl. Nový premiér uvedl v pátek do úřadu prvních sedm ministrů. Ostatní budou následovat v sobotu.
17. 12. 2021Aktualizováno17. 12. 2021, 20:52|

Zeman pozval papeže na návštěvu Česka, popřál mu k narozeninám

Prezident Miloš Zeman pozval papeže Františka k návštěvě České republiky. Pozvání uvedl v dopise, ve kterém mu popřál k 85. narozeninám. František se 85 let dožije v pátek. Papeže na návštěvu Česka Zeman i další představitelé státu pozvali opakovaně.
16. 12. 2021|

Babiš v pondělí navštíví prezidenta Zemana v nemocnici

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) navštíví prezidenta Miloše Zemana v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v pondělí v 17:00. Oznámil to ve videu na sociálních sítích. Lékaři plánují Zemana právě v pondělí přesunout z akutního lůžka na běžné na standardním oddělení, což znamená i možnost omezeně přijímat návštěvy. Hlava státu se v ÚVN léčí přes měsíc.
14. 11. 2021Aktualizováno14. 11. 2021, 20:17|

Evropská komise odmítla žádost o odklad, česká opatření proti střetu zájmů chce znát do středy

Evropská komise odmítla dvouměsíční odklad termínu, dokdy chce od českých úřadů dostat přehled opatření, kterými republika brání střetu zájmů. Posunula jej pouze z 8. na 22. září. Upozornil na to iRozhlas.cz, který má k dispozici dopis, kterým bruselské Generální ředitelství pro regionální politiku žádost odmítlo. Komise již dříve varovala, že by důsledkem nedostatečné ochrany před střetem zájmů mohlo být zastavení čerpání peněz z evropských fondů. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) je však přesvědčena, že to nehrozí, Česko podle ní plní vše, na čem se s Evropskou komisí domluvilo.
21. 9. 2021Aktualizováno21. 9. 2021, 22:45|