TÉMA

Vytápění

Europoslanci schválili plán, který do roku 2030 počítá s nulovými emisemi nových budov

Evropský parlament v úterý přijal plán na zvýšení energetické účinnosti budov. Vyžaduje, aby nové budovy měly od roku 2030 nulové emise, veřejné budovy už od roku 2028. Od roku 2040 by se podle tohoto plánu měly úplně přestat používat kotle na fosilní paliva, přičemž už od roku 2025 bude zakázáno na tyto kotle poskytovat dotace. V případě hybridních systémů vytápění, které kombinují kotel například s tepelným čerpadlem, budou finanční pobídky možné i nadále, uvádí tisková zpráva EP.
12. 3. 2024|

Úniky tepla v panelácích monitorují drony. Některé domy už dávno stát neměly, místo toho se stále opravují

V Sokolově se rozběhl unikátní projekt, který má odhalit úniky tepla v panelových domech. Monitoruje je dron s termokamerou. Město může díky tomu opravy cílit s přesností na centimetry. Sokolovská radnice si od toho slibuje, že ušetří spoustu peněz. Dron dokáže za pár hodin prověřit plochy, které by člověk kontroloval několik dní. Některé panelové domy už jsou staré i více než padesát let. Právě na tak dlouhou dobu byla sídliště stavěna. Někteří odborníci tvrdí, že by mohla vydržet i dalšího půl století.
8. 3. 2024|

Hasičům se množí výjezdy k požárům způsobeným topidly nebo vadnými komíny

Špatný způsob vytápění, vznícené saze, ale také obyčejné nedodržení vzdálenosti od zdroje tepla – to jsou časté důvody výjezdů hasičů po celém Česku. Jen během noci na neděli museli zasahovat u dvou takových událostí. Podle odborníků stojí za vznikem požárů často stáří topidel, blízkost paliva kamnům nebo nepravidelná kontrola od kominíků. Tu je podle zákona nutné absolvovat alespoň jednou ročně.
15. 1. 2024|

Teplo má příští rok podražit. Ceny zvyšují hlavně uhelné teplárny

Letošní topná sezona se zatím vymyká. Začala velmi pozdě, až v polovině října, a navíc domácnosti šetří. Ve třetím čtvrtletí se tak snížila spotřeba tepla meziročně skoro o čtvrtinu. Na dálkové vytápění jsou v Česku napojeny skoro dvě pětiny domácností. Většině z nich teplo od příštího roku zdraží. Ceny zvyšují hlavně uhelné teplárny. Ty plynové mají naopak prostor pro zlevnění.
21. 12. 2023|

Na Brněnsku by mohl vzniknout nový zdroj pitné vody. Kraj hloubí vrty v místech bývalých dolů

Podzemní voda, která u Oslavan na Brněnsku vtéká do bývalých černouhelných dolů a mění se v kontaminovanou důlní vodu, by mohla sloužit jako zdroj pitné vody. Jihomoravský kraj začal hloubit v údolí Neslovického potoka dva vrty o hloubce 25 metrů. V následujících dnech má pak kraj spolu se Svazkem vodovodů a kanalizací Ivančice získat informace o vydatnosti zdroje i o chemických a fyzikálních vlastnostech vody.
30. 10. 2023|

Na energiích šetří i státní instituce. Nemocnice mají zájem o tepelná čerpadla

Do energetických úspor se vedle domácností pustily i velké státní instituce. Na drahých energiích tak ušetří až desítky procent. Svým rozpočtům modernizací nově uleví třeba některé nemocnice.
28. 10. 2023|

Vládní stropy na ceny energií by mohly skončit, zní z kabinetu. Lidé stále nakupují tuhá paliva

Energie pro spotřebitele dál zlevňují, během týdne snížil ceny taky největší tuzemský dodavatel – ČEZ. Nabídky hlavních hráčů na trhu se tak pohybují pod vládou stanoveným stropem. Kabinet ale počítá s tím, že koncem roku limity skončí. Podle odhadů ministra průmyslu a obchodu vydá stát letos na pomoc s cenami energií přes 110 miliard korun.
18. 9. 2023|

Drahé Česko: Škola budoucnosti šetří peníze i životní prostředí

Škola v pražských Hrdlořezích využila dotačních programů a prošla komplexní rekonstrukcí, která zahrnula solární panely, dřevěné obklady i zeleň. Svým zpracováním unikátní škola tak výrazně šetří na nákladech za vytápění i energie. Jaké programy a opatření mohou školy na cestě za efektivním hospodařením využít? Pořadu Drahé Česko odpovídal Jiří Tencar, energetický specialista poradny EKIS a generální ředitel společnosti Ecoten.
28. 11. 2022|

Některé polské školy nemají na vytápění. Peníze na energie chybí i kostelům

Některé vysoké školy v Polsku ve svých rozpočtech nenašly peníze na provoz přes zimu. Důvodem jsou vysoké ceny energií a především elektřiny. Zvažují proto on-line výuku nebo dřívější zkoušky. Obavy o svůj provoz mají i některé kostely.
27. 11. 2022|

Východ Ostravy znečišťují hlavně domkaři, zjistil výzkum

Na Ostravsku jde do finále unikátní výzkumný projekt s názvem Bora. Odborníci v něm pomocí inovativních metod zjišťují, kdo konkrétně znečišťuje ovzduší, a to hlavně ve východní části Ostravy. Z výsledků vyplývá, že dominantní podíl na znečištění mají domkaři. Analýzy probíhají v ostravské pobočce Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
14. 11. 2022|

Emise z dopravy či vytápění mají klesnout do roku 2030 o 40 procent, shodli se zástupci EU

Evropská unie by měla do roku 2030 snížit emise z pěti odvětví dosud nezahrnutých do systému emisních povolenek o 40 procent proti hodnotám z roku 2005. Shodli se na tom v úterý večer zástupci českého předsednictví Rady EU a Evropského parlamentu, kteří dojednali podobu nařízení stanovujícího závazky jednotlivých zemí na omezování emisí ze silniční dopravy, vytápění budov, zemědělství, malých průmyslových provozů a nakládání s odpady. Dohodu musí ještě formálně stvrdit členské státy i europoslanci.
9. 11. 2022|

Drahé Česko: Cena dálkového tepla

Brněnská energetická společnost oznámila svým zákazníkům, že zdražuje teplo – konkrétně o dvacet procent. Připlatí si ale i jinde zákazníci dalších tepláren. Vláda vyzývá k topení na nižší teploty tak, aby domácnosti ušetřily na spotřebě. Jak konkrétně je to v případě tepla z tepláren, zjišťovala v Brně redaktorka ČT Barbora Telferová.
7. 11. 2022|

Lidé kupují čím dál víc domácích spotřebičů, zároveň ale hledají, jak šetřit energiemi

Domácnosti spotřebují v Česku zhruba 30 procent veškeré energie, nejvíc dlouhodobě na topení a ohřev vody. Jejich podíl je tak podobný jako u průmyslu. Vyplývá to z průzkumu Energo 2021 Českého statistického úřadu (ČSÚ). Tento rok se ale některé trendy mění. Soukromí odběratelé kvůli vysokým cenám upravují své návyky a začínají šetřit.
21. 10. 2022|

Osmnáct stupňů v kanceláři, šestnáct u montážní linky. Vládou prošly změny v minimálních teplotách na pracovišti

Minimální povolené teploty v pracovním prostředí budou moct být nižší než doposud. Vláda v pondělí kvůli energetické krizi schválila příslušné nařízení. Podle něj má například pro řidiče, pracovníky montážních linek nebo pokladní nejnižší povolená teplota klesnout ze současných 18 na 16 stupňů Celsia. V šatnách bude moct spadnout z 20 na 18 stupňů, v umývárnách z 22 na 19 stupňů, ve sprchách z 25 na 19 stupňů a na záchodech z 18 na 15 stupňů.
26. 9. 2022Aktualizováno27. 9. 2022, 00:03|

Uhlí je málo, plyn drahý. Polské město vyčlení místa, kam se lidé budou moct přijít zahřát

Polské město Walbrzych plánuje zavést drastická opatření na úsporu energií, městské podniky začnou šetřit na osvětlení i vytápění. Radnice také vyčlenila budovy, kde se lidé budou moci zadarmo ohřát. Podle radnice totiž kvůli vysokým cenám plynu nebo chybějícímu uhlí někteří obyvatelé nevytopí své domovy. Město ale plánuje dál plně vytápět botanickou zahradu se vzácnými tropickými rostlinami.
12. 9. 2022|

Ministerstvo navrhuje, jak omezit vytápění budov v případě nedostatku plynu

Vyhláška ministerstva průmyslu a obchodu by mohla určit nižší průměrné teploty v budovách během topné sezony. Ministerstvo tím reaguje na případný výpadek dodávek ruského plynu a návrh označuje za záchrannou síť. Minimální přípustné teploty chce zveřejnit v následujících dnech. Vyhláška ještě musí projít schvalovacím procesem.
14. 8. 2022|

Jsme ve válečném stavu. Nelze vést diskusi, jestli se máme uskromnit, řekl k regulaci vytápění expert

„Cílem je zaručit tepelný komfort v domácnostech v případě výpadku,“ prohlásil v pořadu 90' ČT24 náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Třešňák (Piráti) v souvislosti s navrhovanou vyhláškou ministerstva průmyslu a obchodu. Dodal, že jde pouze o airbag, který se použije v případě nouze, ale nejlépe bude, pokud jej Česko nepoužije. Vyhlášku však kritizují například Asociace hotelů a restaurací či poskytovatelé sociálních služeb.
12. 8. 2022|

Ministerstvo navrhuje tepelné úspory. V kancelářích by mělo být osmnáct stupňů, v učebnách 19

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) navrhuje, aby se v případě nedostatku paliva v teplárnách budovy vytápěly na nižší teplotu. Cílem je reagovat na případný výpadek dodávek plynu a dosáhnout potřebných úspor. Cílem Evropské komise je snížit spotřebu plynu v evropských zemích o patnáct procent. Například v centrálně vytápěných obývacích pokojích nebo kancelářích se má teplota snížit na osmnáct stupňů, ve školních učebnách na devatenáct stupňů.
10. 8. 2022Aktualizováno10. 8. 2022, 15:08|

Španělské veřejné budovy budou muset šetřit energiemi, opozice to odmítá

Španělsko navzdory protestům krajů od středy zavádí povinná opatření na úsporu energie. V létě veřejné budovy nesmějí příliš chladit a v zimě příliš vytápět. V noci musejí mít výkladní skříně a kanceláře zhasnuto. Opozice a její šéfové regionálních vlád odmítají zaváděná pravidla dodržovat.
10. 8. 2022|

Bavorská vesnice vsadila na obnovitelné zdroje. Je klimaticky neutrální a energeticky soběstačná

Německo chce do začátku listopadu naplnit své zásobníky plynu na více než devadesát procent. Jinak hrozí, že země bude muset výrazně redukovat spotřebu a případně ji nařídit průmyslu i domácnostem. Obyvatelé, ale i celá města hledají způsoby, jak být maximálně energeticky soběstační. Vzorem jim může být bavorská vesnice Wildpoldsried.
8. 8. 2022|

Nejen energetické firmy, ale i banky. O speciální dani má být jasno do 10. září

Některým firmám současná ekonomická situace škodí, jiným naopak přináší rekordní výnosy. Právě ty by mohly nově podléhat speciální dani. O jejím případném zavedení by se podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) mělo rozhodnout nejpozději do 10. září.
4. 8. 2022Aktualizováno4. 8. 2022, 23:14|

Češi hledají cesty, jak utáhnout drahé energie. Vracejí se k pevným palivům

V už postavených domech část jejich majitelů dělá úpravy kvůli drahým energiím. Trend návratu k pevným palivům pokračuje a během léta přibývá domácností, které chtějí zprovoznit třeba roky nepoužívané komíny. Řemeslníci i kominíci tak mají hodně práce.
31. 7. 2022|

Ukrajinská vláda rozhodla o povinné evakuaci obyvatel z Doněcké oblasti

Ukrajinská vláda rozhodla o povinné evakuaci obyvatel z Doněcké oblasti, přípravy na ni už začaly. Vláda zajistí logistiku a vše uhradí, lidi ale žádá o součinnost. V pravidelném nočním projevu to v sobotu oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
30. 7. 2022Aktualizováno30. 7. 2022, 22:32|

Stát vypisuje další vlnu kotlíkových dotací. Peníze ale nedostane každý

Stát opět nabízí peníze na výměnu starých kotlů za ekologičtější vytápění. Kraje právě začínají přijímat žádosti. V takzvaných kotlíkových dotacích rozdělí přes pět miliard korun. Zatímco dříve mohl žádat o dotaci každý, nově jsou určené pouze pro domácnosti s nižšími příjmy, zejména pro seniory. Vzhledem k Ruskem rozpoutané válce na Ukrajině také končí podpora topení zemním plynem. Zájem o výměnu kotle je enormní. Kapacity firem jsou tak naplněné a čekací lhůty v řádu měsíců.
13. 6. 2022|