Teplo má příští rok podražit. Ceny zvyšují hlavně uhelné teplárny

Události: Jak zdražuje teplo (zdroj: ČT24)

Letošní topná sezona se zatím vymyká. Začala velmi pozdě, až v polovině října, a navíc domácnosti šetří. Ve třetím čtvrtletí se tak snížila spotřeba tepla meziročně skoro o čtvrtinu. Na dálkové vytápění jsou v Česku napojeny skoro dvě pětiny domácností. Většině z nich teplo od příštího roku zdraží. Ceny zvyšují hlavně uhelné teplárny. Ty plynové mají naopak prostor pro zlevnění.

Řada domácností doteď topila méně. Meziročně se tak snížila spotřeba tepla i zemního plynu. Zásobníky jsou skoro plné. Ceny plynu klesly, a tak třeba teplo ve Znojmě zlevní. „Cena kalkulovaná pro město Znojmo na příští rok je ve výši 1098 korun za gigajoule, to je o čtyři sta korun méně než na začátku letošního roku,“ říká starostka Znojma Ivana Solařová (ANO).

O skoro 70 kilometrů dál v Brně teplárna během roku dvakrát ceny snižovala. Teď ale mírně zdraží. Kvůli lednovému zvýšení DPH z deseti na dvanáct procent. „Nárůst DPH o dva procentní body činí 20 korun v ceně tepla,“ míní finanční ředitel Tepláren Brno Přemysl Měchura.

Právě teplárny, které používají zemní plyn, budou příští rok podle sdružení ceny upravovat směrem nahoru maximálně o navýšení daně. Jiná ale bude situace u těch uhelných. „Tam čekáme nárůst mezi šesti až třiceti procenty. Část uhelných tepláren ceny zvyšovala už loni docela výrazně. Ty teď zdražují méně a ty, co zdražily málo na letošek, tak to teď do určité míry dohání,“ říká ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek.

Od ledna si tak připlatí třeba více než 60 tisíc východočeských domácností. Průměrná cena tepla z Opatovické elektrárny bude nově 752 korun za gigajoule. „Běžná domácnost si připlatí nějakých 355 korun měsíčně. Vzhledem k tomu, že jsme v posledních dvou letech zvyšovali cenu minimálně, tak jsme letos bohužel museli přistoupit k tomu, abychom cenu lehce dorovnali,“ sděluje mluvčí Elektráren Opatovice Hana Počtová.

V průměru o 18 procent zdraží teplo také domácnostem napojeným na otrokovickou teplárnu. A zapnutí radiátorů bude příští rok dražší i v Plzni, zhruba o 28 procent. Zvýšení nákladů na vytápění se nevyhnou ani pražské domácnosti. Pražská teplárenská chce od nového roku zvednout ceny o šest procent.

Chystají se změny

Dálkové vytápění má nejvíce českých domácností. Skoro stejný počet využívá zemní plyn. Na obnovitelné zdroje spoléhá desetina spotřebitelů, zbytek topí elektřinou nebo uhlím. Skoro osmnáct procent domácností i kvůli snížení nákladů používá k topení víc druhů paliv. Hlavně v rodinných domech, v těch bytových jsou možnosti omezené. I tak tam má ale více než jeden zdroj tepla asi pět procent domácností.

Příští rok se zřejmě sníží náklady na vytápění těm, kteří jako hlavní zdroj využívají zemní plyn a elektřinu. Podle modelového příkladu rodinného domu s tepelným čerpadlem klesne roční platba za elektřinu skoro o tři tisíce. U zemního plynu může být úspora víc než čtrnáct tisíc.

Letos spotřeba zemního plynu v meziročním srovnání klesá. Ve třetím čtvrtletí se snížila téměř o jedenáct a půl procenta. Kromě teplejšího počasí je za tím i snaha firem a domácností šetřit.

Pro správný údaj na faktuře jsou důležité fungující měřiče. Výsledná částka za teplo má totiž dvě složky. Základní, která se odvíjí hlavně od velikosti bytu, a spotřební. Ta se řídí tím, co člověk skutečně protopí. Od Nového roku se ale poměry u těchto složek změní, ačkoliv na fakturách se to projeví až v roce 2025.
Do konečné ceny se ve větší míře promítne teplo spotřebované v celém domě. Lidé v úsporných domech tak nebudou muset tolik šetřit. Naopak ty v nehospodárných budovách to má motivovat třeba k zateplení fasády a střechy.