Na energiích šetří i státní instituce. Nemocnice mají zájem o tepelná čerpadla

Události: Nemocnice šetří na energiích (zdroj: ČT24)

Do energetických úspor se vedle domácností pustily i velké státní instituce. Na drahých energiích tak ušetří až desítky procent. Svým rozpočtům modernizací nově uleví třeba některé nemocnice.

Například Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze od jara měnila u dvaceti pavilonů okna, světla, ale také topení. „Máme čidlo, které nám zajišťuje snímání teploty v místnosti a na radiátorech máme osazené termostatické hlavice,“ vysvětluje náměstek pro ekonomiku, techniku a provoz z Thomayerovy nemocnice Jan Halíř. 

Nyní už zbývá jen dokončit drobné práce a odstranit nedostatky. Energetická úspora se odhaduje na třicet procent ročně. „Energetická krize nám ukázala, že ten směr byl dobrý. Celkový realizovaný objem byl 400 milionů korun. Z toho padesát procent byl státní rozpočet, čtyřicet procent byly evropské peníze a deset procent byly provozní prostředky nemocnice,“ dodává Halíř. 

Šlo přitom o takzvaný EPC projekt, který zákazník splácí až z dosažených úspor a dodavatel ručí za účinnost provedených opatření.

Už loni začala kvůli plánovaným energetickým úsporám rozsáhlá rekonstrukce také v areálu Psychiatrické nemocnice v Bohnicích. Součástí je třeba výměna oken nebo instalace 150 nových čerpadel. „Zhruba stovka je oběhových čerpadel a padesát je cirkulačních,“ dodává ředitel firmy vyrábějící čerpadla Jan Cidlinský.

Nová čerpadla nahradila centrální systém vytápění, který byl zhruba čtvrt století starý. „Docházelo k velkým tepelným ztrátám, který jsme systémem decentralizace minimalizovali. Při investici do čerpací techniky, která se pohybuje do jednoho milionu korun, tak jste v takovém areálu schopni ušetřit až sedmdesát procent energie,“ podotýká Cidlinský.

Úspora sedmdesáti procent je pouze na čerpadlech. Průměrná úspora všech opatření v areálu činí zhruba třicet procent – jako v případě Thomayerovy nemocnice. Podobných projektů má přibývat.

„Ten zájem je velký nejen z oblasti veřejné sféry – jako jsou třeba nemocnice nebo školy, protože mají logicky málo investičních prostředků a ty projekty s garantovanou úsporou jim je šetří, ale je také velký z oblasti i třeba průmyslu,“ podotýká předseda představenstva a generální ředitel firmy ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Za poslední rok zájem o tato úsporná opatření vzrostl asi o polovinu. Hlavně v oblasti hutnictví nebo sklářství.