TÉMA

Le Monde

Kreml šířil dezinformace o rozkolu Zelenského se Zalužným, tvrdí The Washington Post

Když se v lednu objevily první zprávy o tom, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se chystá propustit svého nejvyššího vojenského velitele Valerije Zálužného, zdálo se, že představitelé v Moskvě jásají. Jak ukazují dokumenty, které shromáždil server The Washington Post (WP), snažili se právě takový rozkol zinscenovat po mnoho měsíců pomocí šíření dezinformací. Jejich snažení se zaměřilo především na příspěvky na sociálních sítích, část svých sil upnuli i na západní státy.
21. 2. 2024|

Křetínského podíl v Le Monde přechází na NJJ Presse. Akcie mají skončit ve fondu na ochranu svobody tisku

Podíl českého miliardáře Daniela Křetínského ve francouzském deníku Le Monde získala společnost NJJ Presse telekomunikačního magnáta Xaviera Niela, informovala agentura Reuters. Nielův holding se zavázal získané akcie převést do fondu na ochranu svobody tisku. List Financial Times (FT) cenu transakce odhaduje na 50 milionů eur (1,2 miliardy korun).
23. 9. 2023Aktualizováno23. 9. 2023, 19:22|

Literární velikán, neúnavný obhájce práva na beletrii, vzpomíná svět na Kunderu

Světová média v rozsáhlých textech vzpomínají na českého spisovatele Milana Kunderu, který žil od roku 1975 ve Francii, kde v úterý ve věku 94 let zemřel. Le Monde ho označuje za „romanopisce existence“ s důrazem na odpor ke slovu spisovatel. Deník Libération píše o Kunderově „nekonečné svobodě psaní“ a připomíná jeho vztah k pražskému rodákovi Franzi Kafkovi. Deník Le Figaro o Kunderově tvorbě píše, že překonala ideologické i filozofické rozpory. O úmrtí literáta informují všechny velké světové agentury.
12. 7. 2023Aktualizováno12. 7. 2023, 22:26|

Rusko posunulo hybridní válku o další stupeň. Je sofistikovanější a zapojily se do ní i ambasády

Rusové nevedou útočnou válku proti Ukrajině pouze na bitevních polích a ve vzdušném prostoru. Během své „speciální vojenské operace“, jak invazi Moskva oficiálně nazývá, hojně využívají i kyberprostor. Francie v úterý obvinila Kreml z rozsáhlé dezinformační internetové kampaně, která podle ní spočívala v publikování nepravdivých a kritických článků o Ukrajině na stránkách, jež byly věrohodnými kopiemi webů tamějších deníků. O co přesně v hybridní operaci „Reliable Recent News“, která má být druhou vlnou loňského „Doppelgängeru“, jde?
16. 6. 2023|

Francouzští poslanci schválili rekordní výdaje na armádu, nárůst je 40 procent

Francouzští poslanci ve středu v prvním čtení schválili rekordní armádní rozpočet. V letech 2024 až 2030 chtějí na modernizaci armády, včetně jaderných zbraní, vydat 413,3 miliard eur (9,8 bilionu korun). To je o 40 procent více, než byl obranný rozpočet na předchozí plánovací období, píše deník Le Monde.
7. 6. 2023|

Dělobuchy, žhářství, slzný plyn. Prvomájová Francie se bouří proti reformě penzí

V řadě měst po celé Francii na prvního máje opět protestovaly statisíce lidí kvůli sporné důchodové reformě. V Lyonu skupina maskovaných lidí v černém rozbila výlohu pojišťovny a zapálila městský mobiliář. V Nantes zase rozhořčení Francouzi házeli dělobuchy. Na bezpečnost dohlížely tisíce policistů. V několika městech včetně Paříže nasadili proti demonstrantům slzný plyn. Podle úřadů demonstrovalo celkem 782 tisíc lidí, podle odborů jich bylo v ulicích 2,3 milionu.
1. 5. 2023Aktualizováno1. 5. 2023, 20:02|

Ruští vojáci se podle Le Monde zásobovali z francouzských řetězců

Francouzské obchodní řetězce Auchan a Leroy Merlin vlastněné rodinou Mulliezových se ocitly pod palbou kritiky. Podle deníku Le Monde a dvou investigativních skupin se zboží z jejich ruských poboček dostávalo přes humanitární sbírky ruským vojákům na frontu. Porušení sankcí proti Moskvě vedení společnosti odmítá.
21. 2. 2023|

Atlantik ve Francii vyplavil stovky mrtvých delfínů. Je to raritní úkaz

Atlantský oceán od Vánoc do poloviny ledna na francouzské pobřeží vyplavil téměř tři sta mrtvých delfínů, výrazně více, než je v tomto období obvyklé. Některé dny se našlo i dvacet těl. Deník Le Monde poznamenává, že mnohá ze zvířat mají zranění od rybářských lodí a jejich vybavení.
25. 1. 2023|

Ve Francii se množí případy nebezpečné horečky dengue, přispívá k tomu změna klimatu

Krvácivá horečka dengue je nebezpečná nemoc, která se dosud vyskytovala téměř výhradně v tropických oblastech. Se stále teplejším počasím v Evropě s ní ale v závěru letošního léta musel bojovat i jih Francie, která už eviduje desítky případů. Úřady se snaží ohrožení snížit postřiky insekticidy, které hubí komáry tygrované, přenašeče této nemoci, píší francouzská média.
1. 10. 2022|

Rwanda mizející gorily zachránila a vydělala na tom. Přineslo to však i konflikt

Rwandě se díky účinné péči a luxusním programům pro turisty podařilo na svém území obnovit mizející populaci gorily horské. A to natolik, že se začaly pouštět do konfliktů s lidmi, popsal situaci list Le Monde.
31. 8. 2022|

Macronova koalice podle prognóz ztratí většinu v Národním shromáždění

Koalice Spolu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona podle povolebních prognóz po druhém kole parlamentních voleb získá nejvíce hlasů, unikne jí však většina v Národním shromáždění. V 577členné dolní komoře parlamentu by podle agentury Ifop mohla obsadit 210 až 250 křesel. Podobné výsledky vykazují také průzkumy trojice dalších agentur. Významného zisku podle odhadů dosáhla krajně pravicová strana Národní sdružení, která podle listu Le Monde překonala svůj rekord v počtu mandátů z roku 1986.
19. 6. 2022Aktualizováno20. 6. 2022, 00:05|

Samice chobotnic po nakladení vajíček ztrácí vůli k životu. Stávají se retardovanými, popsala studie

Hlavonožci mají mezi zvířaty díky své inteligenci výsadní postavení. Samičky některých chobotnic mají ale po rozmožení sebedestruktivní sklony, po nakladení vajíček přestávají přijímat potravu a záhy uhynou. Důvodem jejich sebevražedného chování by mohl být nedostatek cholesterolu, zjistil tým amerických vědců, který to popsal v časopise Current Biology.
30. 5. 2022|

Debatu vyhrál Macron, opět z něj však byla cítit arogance vůči Le Penové, uvedl zpravodaj Šmíd

Současný prezident Francie Emmanuel Macron a kandidátka krajní pravice Marine Le Penová se před druhým kolem voleb hlavy státu utkali v televizní debatě. Podle pařížského zpravodaje ČT Jana Šmída byl vítězem debaty právě Macron, který z hlediska odbornosti působil údajně mnohem přesvědčivěji než jeho soupeřka. Souboj byl ale vyrovnanější než před pěti lety, kdy Le Penová jasně prohrála, což tehdy i přiznala. Macron se prý nedokázal zbavit arogance vůči soupeřce.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 12:10|

Před 45 lety vyšel text Charty 77 v západních denících. Zásadní moment pro disent, hodnotí historici

Před pětačtyřiceti lety vyšel poprvé oficiálně text prohlášení Charty 77. Publikovaly ho ale pouze západní deníky. V té době už komunisté v Československu vyslýchali první signatáře dokumentu, který vyžadoval dodržování lidských a občanských práv. Podle historiků to byl právě zájem Západu, díky kterému se tehdejšímu režimu listinu a její podporovatele nikdy nepovedlo zcela zničit.
7. 1. 2022Aktualizováno7. 1. 2022, 23:10|

Politik si to nemůže dovolit, ale já jsem tu transakci dělal před dvanácti lety, řekl Babiš ke kauze Pandora Papers

Informacemi ohledně Pandora Papers se bude zabývat Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), podle policie prověří nejen premiéra Andreje Babiše (ANO), ale i všechny občany České republiky, kteří jsou v kauze uvedeni. Babiš v pondělí uvedl, že je skandální, pokud někdo říká, že pral nějaké peníze. České televizi řekl, že postup, kterým před dvanácti lety nakupoval nemovitosti ve Francii, nebyl vhodný pro politika. Tehdy ale v politice nebyl, upozornil. V rozhovoru pro tv.nova.cz připustil, že nemovitosti nakoupené ve Francii nyní pravděpodobně spadají do jím založených svěřenských fondů.
4. 10. 2021Aktualizováno4. 10. 2021, 20:08|

Novinářské organizace odsoudily nevpuštění vybraných reportérů na tiskovku Babiše a Orbána

Novinářská organizace Mezinárodní tiskový institut (IPI) v prohlášení odsoudila středeční nevpuštění části žurnalistů na tiskovou konferenci českého premiéra Andreje Babiše (ANO) s jeho maďarským protějškem Viktorem Orbánem v Ústí nad Labem. Za nepřijatelný označila tento postup i nevládní organizace Reportéři bez hranic (RSF).
30. 9. 2021|

Babiš a Orbán hovořili v Ústí nad Labem o energetice nebo migraci

Na návštěvě České republiky je předseda maďarské vlády Viktor Orbán. V pražské Kramářově vile ho přivítal premiér Andrej Babiš (ANO), poté zamířili do Ústí nad Labem, kde projednávali například investice, energetiku a migraci. Babiš v Ústeckém kraji vede volební kandidátku a po skončení pracovního programu se oba politici, kteří udržují dobré vztahy, sešli v ústeckém divadle s příznivci a členy hnutí. Na tiskovou konferenci obou premiérů se nedostali někteří žurnalisté, novinářské organizace kritizují porušení Listiny základních práv a svobod.
29. 9. 2021Aktualizováno29. 9. 2021, 22:59|

Francouzští vojáci vydali druhý otevřený dopis vládě, kritizují ustupování islamismu

Na internetových stránkách francouzského ultrakonzervativního týdeníku Valeurs Actuelles se v neděli večer objevil druhý otevřený dopis příslušníků francouzských ozbrojených sil. Podle autorů dopisu vláda příliš ustupuje islamismu a nemá dostatek respektu k veteránům. Vyzývají ji k akci, současná Francie totiž podle nich spěje ke „zhroucení“ a je „předzvěstí chaosu a násilí“. Na rozdíl od prvního dopisu tento sepsali vojáci v aktivní službě a nejsou pod ním podepsáni. Anonymitu dokumentu i jeho obsah odsoudil ministr vnitra Gérald Darmanin, píše list Le Monde.
10. 5. 2021|

Ruská rozvědka GRU měla základnu ve Francii. Pobývali tam i agenti z Vrbětic

Na portugalském summitu Evropské unie se za Českou republiku v kauze Vrbětice rozhodně postavil i francouzský prezident Emmanuel Macron. S působením ruské vojenské rozvědky má své zkušenosti také jeho země. Jak potvrdily francouzské zpravodajské služby, stejná jednotka GRU, která je spojená s aférou Vrbětice, měla základnu v horských střediscích Savojských Alp i na středomořské riviéře.
10. 5. 2021|

Macron zruší prestižní vysokou školu ENA pro francouzské elity. Sám na ní studoval

Francouzský prezident Emmanuel Macron oznámil, že zruší prestižní francouzskou vysokou školu École Nationale d'Administration (ENA), aby tak zvýšil sociální mobilitu. Škola, na které studoval sám Macron nebo bývalí prezidenti Francois Hollande a Jacques Chirac, podle něj umocňuje elitářství. Zrušení školy je součástí reformy vyšší státní správy, píše list Le Monde. Školu nahradí nový Institut du Service Public (Institut státní správy), píše AFP.
8. 4. 2021|

Belgická policie při svém největším zátahu rozluštila „nenapadnutelné“ kódování

Belgická policie při největším zátahu ve své historii zabavila 17 tun kokainu, zbraně, auta, policejní uniformy a 1,2 milionu eur (31,5 milionu korun) v hotovosti. Policii se podařilo proniknout do kódované komunikační sítě používané zločineckou organizací, přestože si podezřelí posílali zprávy přes systém Sky ECC, který se prezentuje jako nejbezpečnější komunikační platforma na světě a je všeobecně považován za nenapadnutelný.
10. 3. 2021|

Německo a Británie zápasí se sněhem. Francouzský jihozápad trápí povodně

Sníh a náledí nadále působí velké problémy ve Francii a Německu. Zatímco německá železniční přeprava se potýká s výpadky a na tamních dálnicích se tvoří mnohahodinové zácpy, jihozápad Francie bojuje s povodněmi. Ty vznikly kvůli přívalovým dešťům. Bretaň zase v úterý očekává až 15 centimetrů sněhu, nejvíce v tomto tisíciletí. Z bezpečnostních důvodů tam nevyjedou školní autobusy, píše list Le Monde. S neobvykle chladným počasím se potýká i Británie.
9. 2. 2021|

Ve Francii začal proces s expremiérem Balladurem kvůli korupci

Ve Francii začal soud s bývalým premiérem Édouardem Balladurem a někdejším ministrem obrany Francoisem Léotardem. Čelí obvinění z nezákonného financování Balladurovy prezidentské volební kampaně v roce 1995 a z podílu na korupční aféře v souvislosti s prodejem francouzských ponorek Pákistánu v téže době, píše agentura AFP. Soud potrvá do 11. února.
19. 1. 2021|

Italská vláda trvá na uzavření zimních areálů během svátků

Italská vláda trvá na uzavření lyžařských areálů během vánočních a novoročních svátků. Kabinet to oznámil při jednání s předsedy krajských rad, píše agentura ANSA. Regionální představitelé vládu vyzvali, aby uzavřela hranice, pokud provoz v zimních střediscích zatím nepovolí. O pravidlech, která budou platit během vánočních svátků, chce italská vláda rozhodnout do konce tohoto týdne.
27. 11. 2020|