Rusko posunulo hybridní válku o další stupeň. Je sofistikovanější a zapojily se do ní i ambasády

Rusové nevedou útočnou válku proti Ukrajině pouze na bitevních polích a ve vzdušném prostoru. Během své „speciální vojenské operace“, jak invazi Moskva oficiálně nazývá, hojně využívají i kyberprostor. Francie v úterý obvinila Kreml z rozsáhlé dezinformační internetové kampaně, která podle ní spočívala v publikování nepravdivých a kritických článků o Ukrajině na stránkách, jež byly věrohodnými kopiemi webů tamějších deníků. O co přesně v hybridní operaci „Reliable Recent News“, která má být druhou vlnou loňského „Doppelgängeru“, jde?

„Doppelgänger“ loni odhalily nevládní organizace Evropské unie DisinfoLab a americký mediální gigant Meta. Francouzská agentura AFP to oznámila s tím, že terčem byla i německá média jako Frankfurter Allgemeine Zeitung, Der Spiegel a Bild.

Podle serveru Politico pokračuje dezinformační kampaň dodnes jako „Reliable Recent News“, což je název proruského webu dříve známého jako Reliable Russian News. Navzdory zmíněnému úternímu obvinění, v němž francouzská vláda prostřednictvím ministryně zahraničí Catherine Colonnaové oznámila, že ji tamější úřady odhalily a zmařily.

Ruská manipulativní operace rozšiřovala podle francouzské vlády hoaxy o Ukrajině a podkopávala veřejné mínění. Cílila zejména na velké celostátní deníky (Le Parisien, Le Figaro, Le Monde a 20 minutes) a oficiální vládní webové stránky včetně ministerstva zahraničí. 

Věrohodná kopie s odkazy na originál

Hackeři dle dostupných informací vytvořili falešné články na stránce, jež byla ve všech ohledech totožná s oficiálními weby médií, ale měla jinou koncovku. Tento typ kybernetického podvodu je znám jako „typosquatting“.

Kopie byla natolik propracovaná, že se čtenář dostal kliknutím na hypertextové odkazy na další články ve skutečných novinách. Falešné texty potom šířily různé účty na sociálních sítích ve snaze zvýšit jejich čtenost.

„Tato kampaň je založena zejména na vytváření falešných internetových stránek s cílem nabourat se do identity národních médií a vládních webů, i falešných účtů na sociálních sítích,“ oznámila ministryně Colonnaová.

Hlavním terčem kampaně je pochopitelně Ukrajina a prezident Volodymyr Zelenskyj. Jde v ní zejména o snahu podkopat ekonomiku země, o útok na osobnost jejího lídra, ale také o obvinění z korupce nejvyšších představitelů a zločinů ukrajinské armády.

Le Monde mimo jiné odkazuje na článek, v němž se píše, že ukrajinští vojáci zabili od roku 2014 více než 13 tisíc civilistů.

Už nedostupný web TrueMaps, zpopularizovaný proruskou německou influencerkou Alinou Lippovou, byl rovněž propagována „Doppelgängerem“. Obsahoval pečlivě vytvořenou interaktivní mapu světa, která ukazovala počet dětí zabitých nebo zraněných na Donbasu v důsledku dodávek zbraní ze Západu.

Zapojení ruských ambasád

Moskva hackerské operace popřela. Podle Colonnaové však do ní byla přímo zapojena dokonce i ruská velvyslanectví.

„Zapojení ruských ambasád, které se aktivně podílely na zesílení této dezinformační kampaně, a to i prostřednictvím svých oficiálních účtů na sociálních sítích, je dalším příkladem hybridní strategie Ruska,“ konstatovala šéfka francouzské diplomacie.

Mezi další narativy dezinformační kampaně patří podle webu Politico údajná rusofobie západních států nebo negativní efekt migrace ukrajinských uprchlíků v Evropě.

Podle ukrajinského serveru European Pravda používá „Reliable Recent News“ sofistikovanější metody k obcházení protiopatření a je méně nápadná.

Několik stovek dezinformačních domén

Ve Francii byla ruská kampaň odhalena během vyšetřování vedeného specializovanou skupinou VIGINUM, zřízenou v roce 2021 francouzskou vládou za účelem odhalování a boje proti nepřátelům v digitální sféře.

„Tato dezinformační operace, kterou VIGINUM sleduje více než rok, má za cíl zdiskreditovat podporu Ukrajiny ze strany Západu,“ stojí v prohlášení francouzské zpravodajské služby.

V rámci vyšetřování „Reliable Recent News“ už oznámila skupina VIGINUM odhalení 355 dezinformačních domén.