TÉMA

Petra Procházková

Vítězství Putina i to, kolik procent získá, je v režii Kremlu, myslí si odborníci

Vladimir Putin získá v prezidentských „volbách“ v Rusku „tolik procent hlasů, kolik bude chtít“, v Událostech, komentářích to řekl cestovatel, spisovatel a vydavatel Fero Richard Hrabal-Kronďák. Novinářka Deníku N Petra Procházková si dokonce myslí, že je předem dáno i procentuální rozdělení hlasů mezi jednotlivé kandidáty. Neznamená to však, že podpora Putina v Rusku je výrazně nižší. Podle šéfredaktora Voxpot.cz Vojtěcha Boháče by současný ruský vládce vyhrál i v případě, že by byly volby férové. Režim totiž dlouhodobě kontroluje média a kritiku hlavy státu nepřipouští.
16. 3. 2024|

Postavit se totalitě musí sami Rusové, míní Lipavský. Navalného označil za nejvýraznějšího Putinova oponenta

O současném Rusku lze nyní otevřeně mluvit jako o totalitě, reagoval na úmrtí opozičníka Alexeje Navalného český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Postavit se Putinově režimu ale musí samotní Rusové, zdůraznil šéf diplomacie v pořadu Události, komentáře. Podle novinářky Petry Procházkové z Deníku N byl Navalnyj velký pragmatik a rozený lídr, nebyl však klasický demokrat-liberál. Za cíl si kladl hlavně vymýtit korupci a reformovat Rusko.
17. 2. 2024|

Navalnyj zemřel, oznámila ruská vězeňská služba

Uvězněný ruský opoziční politik Alexej Navalnyj zemřel, uvedla agentura Reuters s odvoláním na ruskou vězeňskou službu. Navalnyj byl nejvlivnějším kritikem režimu Vladimira Putina. Bylo mu 47 let.
16. 2. 2024Aktualizováno16. 2. 2024, 20:30|

„Slušní lidé by neměli teď soutěžit s Rusy,“ zaznělo v debatě Řehky, Procházkové a Haška o olympiádě

Moskva určitě využije účasti ruských sportovců na olympiádě v rámci své propagandy, jejich sportovní úspěchy budou prezentovány jako úspěch tamního režimu, řekla novinářka Petra Procházková z Deníku N. Reagovala tak na schválení účasti ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách v Paříži Mezinárodním olympijským výborem. Toto rozhodnutí s ní v pořadu Události, komentáře odsoudili i náčelník generálního štábu Karel Řehka a bývalý hokejový brankář Dominik Hašek.
2. 1. 2024|

Zasáhli jsme a potopili dvě ruské lodě u Krymu, tvrdí ukrajinská vojenská rozvědka

Ukrajina v noci na pátek u poloostrova Krym zasáhla dvě malé ruské výsadkové lodě s posádkou a obrněnci, uvedla podle agentury Unian ukrajinská vojenská rozvědka (HUR). Později na platformě Telegram sdělila, že obě plavidla se po útoku námořních dronů v zátoce Vuzka potopila. Rusko zatím zprávu nekomentovalo.
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 21:33|

Byl talentovaný, ale udělal vážné chyby, řekl Putin o Prigožinovi. Vyšetřování pádu letadla pokračuje

Těla vyzdvižená z trosek letadla šéfa Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina jsou natolik ohořelá, že je zatím nebylo možné identifikovat. Napsal to s odvoláním na své zdroje ruský telegramový kanál Baza, který má blízko k ruským silovým strukturám. Podle něj tak bylo zapotřebí odeslat „biologický materiál“ do Moskvy, kde bude proveden rozbor DNA. Soustrast pozůstalým už vyjádřil šéf Kremlu Vladimir Putin. Nejmenovaní představitelé Spojených států, kteří mluvili s agenturou Reuters, mají za to, že Prigožinův letoun sestřelila raketa země-vzduch. Pentagon však toto tvrzení odmítnul.
24. 8. 2023Aktualizováno24. 8. 2023, 23:07|

ČT mluvila s ruskými novinářkami a aktivistkami, které pociťují znaky otravy

Investigativci serveru Bellingcat jen za poslední rok zmapovali tři případy, kdy opoziční novinářky a aktivistky pociťovaly příznaky otravy. Podle nich jsou na vině ruské tajné služby. Česká televize mluvila se všemi třemi ženami, stále se potýkají se zdravotními problémy. Bellingcat zjištění netradičně publikoval ještě předtím, než se mu podařilo zjistit totožnost viníků. Jeho cílem je varovat ruské exulanty, kteří po odchodu ze země ztrácejí ostražitost a stávají se z nich snadné cíle.
16. 8. 2023Aktualizováno16. 8. 2023, 22:45|

V Nigeru posiluje vliv Ruska. Pomoc juntě nabídli i wagnerovci

Mezinárodní situaci okolo Nigeru, který minulý týden zažil vojenský převrat, eskaloval výrok sousedního Mali a Burkina Faso. Tamní režimy budou považovat jakýkoliv vojenský zásah proti nově ustanovené juntě za vyhlášení války. Převrat slovně podpořil i šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin. Skupina západoafrických států ECOWAS však uzavřela vzdušný prostor nad Nigerem pro komerční lety a požaduje okamžité propuštění zajatého prezidenta Bazouma. Evropské státy mezitím evakuují své občany.
2. 8. 2023|

Radní pro kulturu doporučí Obecnímu domu, aby nepořádal koncert ruské pěvkyně Nětrebkové

Náměstek pražského primátora Jiří Pospíšil (TOP 09) doporučí Obecnímu domu, aby se nekonal říjnový koncert ruské operní pěvkyně Anny Nětrebkové, která je na ukrajinském sankčním seznamu. Doporučení ještě neznamená zrušení koncertu, o dalším postupu se bude jednat jak s Obecním domem, tak v pražské koalici, řekl Pospíšil po jednání se zástupci ukrajinské ambasády. Rozhodnutí je pouze v kompetenci vedení městské akciové společnosti Obecní dům. Její ředitel Vlastimil Ježek ve čtvrtek serveru Seznam Zprávy řekl, že zatím neviděl přesvědčivý argument ke zrušení představení.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 22:49|

Krymský most je silně poškozený, spekuluje se o ukrajinském námořním útoku

Krymský most, který spojuje Rusko s okupovaným ukrajinským poloostrovem Krym, se stal terčem útoku, při němž zemřeli dva lidé. Automobilová část je uzavřena, opravy mohou trvat měsíce. Moskva z ranního výbuchu obvinila Kyjev, ten se k útoku oficiálně nepřihlásil. Zástupce kanceláře Volodymyra Zelenského však uvedl, že nelegální stavby jsou jedním z vojenských cílů. Ukrajinská média i Rusové tvrdí, že most poškodily ukrajinské námořní drony. Okupační úřady prozatím obnovily železniční a lodní dopravu, v noci na úterý pak částečně i automobilovou přepravu.
17. 7. 2023Aktualizováno18. 7. 2023, 05:14|

Propaganda Rusy přesvědčila, že jsou napadení a musí se bránit, vysvětluje Procházková

Kremelská propaganda přesvědčila většinu Rusů, že jsou napadeni Severoatlantickou aliancí a válka proti Ukrajině je pro jejich obranu nutná, řekla v Interview ČT24 reportérka Deníku N Petra Procházková, která situaci na východě dlouhodobě sleduje. Hovořila také o tom, co je na informování o současné válce nejsložitější, nebo proč má Rusko tolik schopných hackerů.
23. 6. 2023|

Novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského získal Černohorský. Nejlepší reportáž měli Kubal a Hönig

Letošní Novinářské ceny ovládla témata války na Ukrajině. Cenu za nejlepší psaný rozhovor získala Petra Procházková z Deníku N za interview s ruským politologem, v audiovizuální sekci cenu za nejlepší reportáž obdrželi zpravodaj Michal Kubal a kameraman Vojtěch Hönig za příspěvek „Ukrajina: tváře války“. Reportér ČT Václav Černohorský,  který válku rovněž pokrýval, si odnesl Cenu Karla Havlíčka Borovského.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 23:22|

Žalobci se zabývají možnými křivými výpověďmi v kauze Čapí hnízdo

Městské státní zastupitelství v Praze se zabývá podezřením na křivé výpovědi, které mohly zaznít při projednávání kauzy Čapí hnízdo u Městského soudu v Praze. Uvedl to mluvčí žalobců Aleš Cimbala. Soudce Jan Šott v nepravomocném rozsudku, kterým zprostil obžalované Andreje Babiše (ANO) a Janu Nagyovou obžaloby, označil za nepravdivé výpovědi někdejšího manažera Čapího hnízda Františka Šlingra a finanční ředitelky Agrofertu Petry Procházkové.
24. 4. 2023|

Věznění novináři a opozičníci mají pro Kreml hodnotu. Mohou je vyměnit, míní pozorovatelé

Dlouholetý trest vězení pro ruského opozičníka Vladimira Kara-Murzu nebo zadržení amerického novináře Evana Gershkoviche je signálem Kremlu dalším zahraničním reportérům, kteří v Rusku působí. Zároveň mohou mít oba muži pro Moskvu vyjednávací hodnotu. V Událostech, komentářích se na tom shodli redaktorka Deníku N Petra Procházková a politický geograf Michael Romancov z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.
20. 4. 2023|

Ruské lodě chystají sabotáže větrných elektráren či podvodních kabelů, tvrdí skandinávská média

Flotila padesáti ruských plavidel, která se údajně maskují jako rybářské a výzkumné lodě, chystají podle skandinávských médií sabotáže větrných elektráren, plynovodů a komunikačních kabelů v Severním moři. S odkazem na společnou investigaci veřejnoprávních médií v Dánsku, Norsku, Švédsku a Finsku o tom informuje BBC. Kreml tvrdí, že se severská média mýlí a pro obvinění Ruska neexistují důkazy.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 23:00|

Nemůžeme nechat Bělorusko na holičkách, zní z Kremlu po setkání Putina s Lukašenkem

Ruský prezident Vladimir Putin a běloruský vůdce Alexandr Lukašenko ve čtvrtek v Moskvě hovořili o tom, jaké bezpečnostní záruky může Rusko poskytnout Bělorusku. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova však nejednali o rozmístění ruských strategických jaderných zbraní, tedy mezikontinentálních raket, v Bělorusku.
6. 4. 2023Aktualizováno6. 4. 2023, 23:14|

Film Moje slunce Mad od Michaely Pavlátové uspěl na francouzských cenách César

Prestižní francouzskou cenu César v kategorii nejlepší celovečerní animovaný film dostal koprodukční snímek české filmařky Michaely Pavlátové Moje slunce Mad. Vypráví příběh Heleny, která začíná v Kábulu novou životní etapu po boku svého manžela Nazira v jeho velké afghánské rodině. S ním se seznámila na univerzitě v Praze. Film vznikl v česko-francouzsko-slovenské koprodukci. Hlavní ocenění získal krimi snímek La Nuit du 12 (V noci z dvanáctého), stejně tak jeho režisér Dominik Moll.
25. 2. 2023|

Počty mrtvých Rusů ve válce stoupají. Svědčí o tom přibývající hroby

Ruská armáda oznamuje postup v Doněcké oblasti. Podle analytiků ale boje provázejí velmi vysoké ztráty na obou stranách. Ukrajinské statistiky tvrdí, že nepřítel už na bojišti přišel bezmála o 125 tisíc vojáků. Přesná čísla mrtvých ale ruská veřejnost nezná a média o nich ani nespekulují. Jedním ze způsobů, jak mohou novináři i obyvatelé Ruska odhadovat ztráty, je sledování čerstvých hrobů, kterých v posledních měsících rychle přibývá.
27. 1. 2023|

Válka, StB a exekuce, ale i Cimrman a hospody. Česká televize odvysílá nové dokumenty

Dokumentární detektivka o exekuci, příběhy pěstounů, pohled do zákulisí válečných reportérů, stopy Járy Cimrmana, portréty herce Jaromíra Hanzlíka či návrhářky Hany Podolské, skrytý svět Planety Praha a také dvacetidílný projekt o Státní bezpečnosti. Nová dokumentární tvorba, kterou Česká televize připravila do vysílání, je rozmanitá formou i tématy.
26. 1. 2023|

O případném odvolání proti rozsudku v kauze Čapí hnízdo budou rozhodovat Šarochovi nadřízení

O případném podání odvolání proti osvobozujícímu rozsudku v kauze Čapí hnízdo nebude rozhodovat pouze žalobce Jaroslav Šaroch, který případ vedl u soudu, ale také šéf celého městského státního zastupitelství. České televizi to řekl mluvčí pražských žalobců. Ti se také v nejbližší době začnou zabývat podnětem soudu, že někteří svědci v procesu křivě svědčili.
10. 1. 2023|

Soud zprostil Babiše obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Máme nezávislou justici, reagoval expremiér

Pražský městský soud osvobodil bývalého premiéra a prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO) i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo, která se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se proti němu může odvolat k Vrchnímu soudu v Praze. Babiš i Nagyová vinu od počátku odmítají, na vyhlášení rozsudku nepřišli. Šéf ANO bezprostředně poté na Twitteru uvedl, že je velmi rád, že justice je nezávislá.
9. 1. 2023Aktualizováno9. 1. 2023, 20:28|

Od pondělí bude pokračovat soud v kauze Čapí hnízdo. Vyslechne znalce i obžalované

Pražský městský soud se v pondělí vrátí k projednávání kauzy Čapí hnízdo. Obžalobě čelí bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Soudce má v plánu výslechy znalců a doplňující výslechy obžalovaných. Na program se v týdnu mohou dostat i závěrečné řeči.
18. 12. 2022|

Prigožin a Kadyrov se pouštějí do stále tvrdší kritiky armády. V Kremlu jim to zatím prochází

Ruské síly v posledních týdnech zdaleka nemluví jako jeden muž. Proti generálům řádné armády se ozývá stále hlasitější kritika ze strany Jevgenije Prigožina, který velí žoldnéřům z Wagnerovy skupiny. Proti armádě nasazené na Ukrajině se vymezuje i velitel čečenských bojovníků Ramzan Kadyrov. Kritika oficiálního velení jim zatím prochází, protože jsou oba schopni posílat další a další muže na místa nejtvrdších bojů.
4. 11. 2022|

Na Ukrajině místy nefunguje kanalizace ani topení. Úřady chystají společné ohřívárny

Elektřina se spouští podle itineráře, nebo vůbec. V některých obcích a na kyjevských sídlištích nefunguje kanalizace. Svědectví z Ukrajiny, která čelí ruským raketovým úderům, přinesla redaktorka Deníku N Petra Procházková.
3. 11. 2022|