TÉMA

Žloutenka

Lékařská zařízení testují těhotné ženy na žloutenku typu C. Může dojít k přenosu z matky na dítě

Lékaři usilují o aktivnější vyhledávání těhotných žen, které mohou být nakažené hepatitidou C. Tento typ žloutenky je zrádný mimo jiné přenosem z matky na dítě. I proto infektologové doporučili testovat těhotné ženy. Novinka funguje nepovinně od ledna.
2. 2. 2024|

Výrazně přibylo odhalených případů žloutenky typu C. Dle odborníků díky darování plazmy

Lékaři letos zjistili nejvíce případů žloutenky typu C za posledních deset let. Od ledna do července to bylo celkem 798 případů, meziročně o 73 procent více ve srovnání se stejným obdobím loni. Vyplývá to z dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Podle některých odborníků to může souviset s rozšiřováním plazmaferetických center, kam za úplatu chodí darovat plazmu lidé z rizikové populace, kteří se snaží získat finanční prostředky. Díky nárůstu počtu odběrů se totiž zároveň zachytí více případů hepatitidy.
22. 8. 2023|

Pacienti s tuberkulózou nebo žloutenkou by se mohli léčit doma. Ministerstvo chystá změnu vyhlášky

Pacienti s plicní tuberkulózou by se v budoucnu mohli izolovat doma, a ne v nemocnici. Ministerstvo zdravotnictví připravuje změnu vyhlášky, která stanoví nemoci, při kterých je nutná hospitalizace. Posouzení ale nebude na pacientovi, nýbrž na rozhodnutí lékaře a hygieniků. Kromě tuberkulózy chce zrušit nevyhnutelnou izolaci v nemocnici i pro spalničky nebo žloutenku kromě typu A. Naopak rozšířit chce resort seznam nemocí, u kterých se musí nakažený povinně podrobit léčbě. Ke stávajícímu výčtu přibudou například opičí neštovice nebo černý kašel.
4. 7. 2023|

Začíná Evropský týden testování na HIV a žloutenku, vyšetření je zdarma

Lidé se mohou od pondělí do neděle zdarma otestovat na HIV a žloutenku typu B a C během 9. ročníku celoevropské kampaně. Ve všech krajích se otevře 82 testovacích míst, a to v kamenných poradnách i na mobilních stanovištích. Jejich seznam je na webu Státního zdravotního ústavu (SZÚ), který akci v Česku koordinuje. Pro cizince jsou připraveny základní informace o HIV a pohlavně přenosných nemocech v deseti jazykových mutacích.
21. 11. 2022|

HIV pozitivní muž dostal sedm let za znásilnění nezletilé a nechráněný pohlavní styk s dalšími ženami

Sedm let za mřížemi vyměřil Krajský soud v Plzni muži za znásilnění třináctileté dívky a nechráněný sex s dalšími dvěma dospělými ženami. Muž přitom věděl, že je HIV pozitivní a má žloutenku typu C. České televizi to sdělila mluvčí plzeňského soudu Jana Durná. Lhůtu pro odvolání si ponechal obžalovaný i státní zástupce, který navrhoval osm let vězení. Trest tak zatím není pravomocný.
2. 3. 2022|

Virus hepatitidy mučil už pravěké lidi. Čeští vědci ho vystopovali proti proudu času

Vědci zjistili, že všechny nyní známé varianty viru hepatitidy B (HBV) zřejmě pocházejí z linie, kterou trpěli už pravěcí lidé na území Ameriky. Mezinárodní výzkum přinesl i další překvapivé poznatky o vývoji viru, uvedla Akademie věd ČR. Odborníci z pražského Archeologického ústavu AV se na projektu podíleli. Kvůli hepatitidě B zemře podle akademie ve světě každoročně milion lidí. Studii o výzkumu zveřejnil prestižní časopis Science.
14. 10. 2021|

Na jihu Čech začínají docházet volná lůžka v nemocnicích. Situaci komplikuje epidemie žloutenky

V nemocnicích v Jihočeském kraji začínají docházet volná lůžka pro lidi ve vážném stavu. Situaci výrazně komplikuje epidemie žloutenky typu A, nakažení totiž musí být v nemocnici. Lidé se hepatitidou nakazili v kantýně v Českých Budějovicích. Hygienici zatím evidují 37 nemocných, podle nich však ještě další desítky lidí se žloutenkou přibudou.
11. 10. 2020|

V mladoboleslavské školce se objevil případ žloutenky A. Dítě asi nakazil otec, který byl v Turnově

Ve školce v Mladé Boleslavi se na začátku října objevila žloutenka typu A. Informaci potvrdila mluvčí Krajské hygieny Středočeského kraje Dana Šalamunová. Nemoc do zařízení přineslo dítě, jehož otec byl v Turnově – městě, které je v současnosti ohniskem epidemie žloutenky v Libereckém kraji. V minulých týdnech tam onemocněly čtyři desítky lidí.
15. 10. 2019|

Žloutenkou typu A už na Liberecku onemocnělo sedm desítek lidí. Zdroj neznámý

Nemocných se žloutenkou typu A v Libereckém kraji přibývá. Od začátku roku v kraji onemocnělo 70 lidí, 38 z nich v Turnově. Dalších šest nakažených je mimo Liberecký kraj ale s vazbou na ohnisko v Turnově, sdělila v pátek mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. Případy onemocnění se v Turnově začaly objevovat ve druhé polovině září. Podle hygieniků jde o lokální epidemii, kde se lidé nakazili, zatím stále není jasné.
11. 10. 2019|

V Turnově i Liberci se šíří žloutenka, podle hygieniků vypukla epidemie

Liberečtí hygienici potvrdili epidemii žloutenky typu A. Od začátku roku zaznamenali 69 případů, z nich 39 mělo vazbu na město Turnov. Množství případů se ale vyskytlo i v Liberci a Jablonci nad Nisou.
10. 10. 2019Aktualizováno10. 10. 2019, 12:05|

V Turnově se objevilo ohnisko nákazy žloutenkou, za dva týdny onemocnělo 26 lidí

V Libereckém kraji se objevilo nové ohnisko žloutenky typu A. Za poslední dva týdny hygienici evidují už 26 případů s vazbou na Turnov. Vzhledem k takto krátké době hygienici předpokládají, že nešlo o nákazu kontaktem s jinými nemocnými, jejím zdrojem mohly být třeba potraviny.
1. 10. 2019|

Léčba žloutenky typu C stojí jako nové auto. Když se neléčí, může skončit transplantací jater

Žloutenka je větší zabiják než HIV nebo malárie. Na její rizika má upozornit Světový den hepatitidy, který letos připadl na neděli. V Česku je nejvíc hlášených případů žloutenky typu B a C, které jsou přenosné hlavně krví. Druhá jmenovaná má nejméně příznaků, nedá se proti ní očkovat a často se odhalí až s vážným onemocněním jater.
28. 7. 2019|