TÉMA

Registrace

Soud zrušil rozhodnutí o odebrání registrace zlínskému domovu Hvězda

Krajský soud v Brně zrušil rozhodnutí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) a zlínského krajského úřadu, kterým zlínskému domovu pro seniory Hvězda instituce ukončily k prosinci loňského roku registraci. Věc se tak vrací na ministerstvo a na krajský úřad, které ji musí posoudit znovu a zohlednit při tom právní názor soudu.
28. 2. 2024|

V Domově Hvězda část klientů zůstane. Místo sociálních pro zdravotnické služby

Už čtrnáct seniorů opustilo Domov pro seniory Hvězda ve Zlíně, dalších devět se odstěhuje do jiných zařízení ve Zlínském kraji tento týden, těsně před vánočními svátky. Hvězda Zlín přišla o registraci, na konci roku přestane poskytovat sociální služby. Celkem 36 seniorů tam přesto hodlá zůstat i nadále, v pondělí si jejich příbuzní vyjasňovali, za jakých podmínek.
18. 12. 2023|

Domov seniorů Hvězda přišel o registraci, klienti se ale odstěhovat odmítají

Peticí i postojem lékařů se snaží klienti domova pro seniory Hvězda ve Zlíně odvrátit stěhování. Zařízení přišlo o registraci na poskytování sociálních služeb a kraj už téměř pro šedesátku klientů hledá nové bydlení – ti se ale stěhovat nechtějí.
17. 11. 2023|

Domov seniorů Hvězda přišel o registraci. Odejít má šedesát klientů

Zlínský kraj zrušil registraci sociální služby domovu seniorů Hvězda ve Zlíně. Z domova by tak k 31. prosinci mělo odejít šest desítek klientů. Důvodem je finanční dluh na pojistném na sociálním zabezpečení, který ale už domov podle jeho ředitelky Miroslavy Kalivodové uhradil. Rozhodnutí kraje potvrdilo ministerstvo práce a sociálních věcí, domov se proti němu odvolal.
7. 11. 2023Aktualizováno7. 11. 2023, 19:41|

Izrael v minulosti nedal českým neziskovkám registraci, ty teď nemohou pomáhat

Velké neziskové organizace Člověk v tísni nebo Lékaři bez hranic nezajistí Izraeli žádnou humanitární pomoc, kterou obvykle po katastrofách nebo ve válečných konfliktech zajišťují. Přestože se obě organizace v minulosti pokoušely získat v zemi potřebnou registraci, aby na místě mohly působit, izraelské úřady jim nevyhověly. Pomoc neshromažďuje ani Český červený kříž. Sbírku naopak v nadcházejících dnech spustí Federace židovských obcí.
12. 10. 2023|

Látky jako kratom budou podléhat regulaci a nebudou se moci prodávat dětem do 18 let, uvedl Bartoš

Takzvané psychoaktivní látky typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC budou prodávány pouze osobám starším 18 let, schválila ve středu vláda. Podle ministra pro místní rozvoj a digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti) vznikne kvůli regulaci další kategorie psychomodulačních látek.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 16:36|

Sněmovna schválila povinnou registraci ukrajinských vozidel

V závěrečném čtení prošlo sněmovnou zpřísnění postihů za organizované převaděčství migrantů. Tato novela také obsahuje povinnou evidenci vozidel ukrajinských uprchlíků. Dříve během jednání sněmovna na návrh kabinetu schválila zrušení málo využívaného zákona z roku 2000 o zemědělských skladních listech. Podle vlády byl zbytečný. Poslanci ovšem nestihli schválit zákonné zakotvení objemu peněz na platy učitelů, její projednávání bude pokračovat v pátek.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 14:24|

Třetí osoby se nadále musejí registrovat pro vedení kampaní. Politická soutěž bez pravidel není myslitelná, rozhodl soud

Takzvané třetí osoby, třeba spolky, se podle zákona nadále musejí registrovat pro vedení volebních kampaní. Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh Nejvyššího správního soudu (NSS) a ponechal spornou část zákona o volbách do parlamentu v platnosti. Normu lze podle ústavních soudců přes řadu nedostatků interpretovat v souladu s ústavním pořádkem. Soudce zpravodaj Jan Filip zdůraznil, že už nyní se v praxi registrují jen nižší desítky nejvýraznějších aktérů kampaní, nikoliv běžní podporovatelé jednotlivých stran či kandidátů. Předsedu volebního senátu NSS Tomáše Langáška úterní rozhodnutí ÚS mrzí.
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 12:43|

Federální soudce z Texasu pozastavil registraci potratové pilulky. Z Washingtonu zní kritika

Americký federální soudce Matthew Kacsmaryk pozastavil platnost registrace potratové pilulky mifepristonu. Znamená to, že by se měla přestat prodávat. Ministerstvo spravedlnosti se chce proti rozhodnutí odvolat, může to učinit do sedmi dní, než verdikt nabude účinnosti.  Situaci komplikuje rozhodnutí jiného soudce, které je zcela opačné.
8. 4. 2023|

Uprchlíkům končí možnost požádat o prodloužení víz dočasné ochrany. Přeregistrace ukáže, kolik jich v Česku je

Končí registrace ukrajinských uprchlíků na prodloužení víz dočasné ochrany. Kdo se o prodloužení přihlásí, bude mít vízum platné ještě rok. Registrace je elektronická, potom ale budou muset běženci i osobně dorazit na ministerstvo vnitra, které také od začátku dubna převezme evidenci nově příchozích od krajů. Po dokončení přeregistrací by mělo být jasné, kolik uprchlíků v Česku aktuálně pobývá.
31. 3. 2023|

NSS zamítl Janečkovu stížnost na prezidentské volby. Podnikatel se obrátí na soud ve Štrasburku

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost podnikatele Karla Janečka, jenž se domáhal vyslovení neplatnosti zvolení Petra Pavla prezidentem a žádal opakování voleb. Důvodem bylo to, že ministerstvo vnitra kvůli nedostatku platných podpisů neumožnilo Janečkovu kandidaturu. Podnikatel tvrdil, že to hrubě ovlivnilo výsledek voleb, a žádal jejich opakování. Nyní se hodlá obrátit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.
14. 2. 2023Aktualizováno14. 2. 2023, 21:52|

Registraci občanských kandidátů podle NSS provází problémy, je čas na změnu

Nejvyšší správní soud (NSS) při přezkoumávání registračního procesu občanských kandidátů pro prezidentskou volbu narazil podle členů specializovaného senátu na řadu problémů, deficitů právní úpravy a „neblahých skutečností“. Systém shromažďování padesáti tisíců podpisů a jejich ověřování je podle vyjádření soudců v podstatě neudržitelný a je čas uvažovat o jeho změně. „Když použiji okřídlené rčení, že volby jsou svátkem demokracie, tak musím říct, že příprava k této oslavě tomu vůbec neodpovídá, spíše naopak,“ řekl novinářům soudce Ivo Pospíšil.
13. 12. 2022|

Odborná skupina chystá uvolnění trhu s konopím. Vobořil chce návrh zákona představit na začátku roku

Na Úřadu vlády poprvé zasedla skupina, která chystá uvolnění trhu s konopím. Podle národního protidrogového koordinátora by ho bylo možné koupit v certifikovaných prodejnách a také v omezeném množství pěstovat. Opozice záměr kritizuje.
26. 11. 2022|

Proti vnitru se odvolají uchazeči o prezidentský úřad Diviš, Janeček, Březina i Zítko

Uchazeči o post prezidenta Karel Diviš, Karel Janeček, Tomáš Březina i Pavel Zítko se odvolají proti rozhodnutí ministerstva vnitra, které je nezaregistrovalo do lednových voleb. Po započtení závad podle resortu vnitra chybělo Divišovi do padesátitisícové hranice 116 podpisů, Březinovi přes čtyři tisíce. Vysoký počet nedostatků v kontrolovaných petičních arších vedl i k vyškrtnutí Janečka. Tomu scházely necelé dva tisíce podpisů.
25. 11. 2022Aktualizováno25. 11. 2022, 22:24|

Dezinformační kampaně kolem očkování jsou útokem na demokracii, řekl Válek

Očkování proti covidu ukázalo, jak rychle je věda schopna reagovat na náhlé výzvy, ale také na sílu dezinformací. Problémem je nedůvěra v autority, shodli se ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a publicista Bohumil Kartous. V pondělí v Praze odstartovala dvoudenní konference v rámci českého předsednictví Evropské unii. Jejím cílem je zhodnocení zkušeností získaných během pandemie koronaviru. Experti a politici se na ní zabývají například odmítáním očkovávání i vlivem dezinformací.
21. 11. 2022Aktualizováno21. 11. 2022, 17:41|

O funkci prezidenta republiky se uchází jednadvacet zájemců

Na ministerstvu vnitra se přihlásilo jednadvacet uchazečů o funkci budoucího prezidenta republiky. Zájemci o funkci hlavy státu museli na resort doručit potřebné dokumenty do úterních čtyř hodin odpoledne. Vnitro nakonec započítalo i přihlášku, která přišla e-mailem, uvedla mluvčí resortu Klára Dlubalová. Před pěti lety se nominovalo dvacet uchazečů. První kolo volby se koná 13. a 14. ledna, organizace voleb bude stát zhruba 800 milionů korun.
8. 11. 2022Aktualizováno8. 11. 2022, 23:01|

Vnitro zkontroluje hlasy uchazečů o prezidentskou funkci, jména oficiálně oznámí 25. listopadu

Češi budou – v přímé volbě potřetí – vybírat svého prezidenta. Premiéru měl tento způsob v lednu 2013 a o pět let později se opakoval. Z letošních jednadvaceti uchazečů o Hrad jsou známá jména třinácti. Z toho sedm vsadilo na podporu poslanců a senátorů. Při zmíněné historicky první volbě před deseti lety většina tehdejších uchazečů sbírala potřebné podpisy přímo od lidí. Způsob kontroly platných hlasů tehdy vzbudil velké kontroverze. Jména lidí, kteří budou moci kandidovat v historicky třetí přímé volbě prezidenta, oznámí ministerstvo po kontrole hlasů 25. listopadu.
8. 11. 2022|

Sněmovna podpořila změny v řízení sportovní agentury. Autorská novela asi nepovede k mazání karikatur

Sněmovna asi schválí novelu o ochraně a licencování autorských práv na internetu v podobě, která nepovede k mazání karikatur a satirických děl. Dolní komora také podpořila změny v řízení sportovní agentury, jež rozděluje dotace. Poslanci také v úterý do závěrečného kola posunuli zákon o národních sankcích vůči cizincům. Řadu bodů ale neprojednali, protože schůze sněmovny byla přerušena do konce září.
27. 9. 2022Aktualizováno27. 9. 2022, 19:22|

Obyvatelé Žďáru nad Sázavou si rozdělili 27 parcel. Týden kvůli nim čekali před radnicí

Radnice ve Žďáru nad Sázavou zaregistrovala zájemce o všech 27 parcel na stavbu řadových domů v ulici Vápenická. Před městským úřadem v Žižkově ulici kvůli tomu lidé čekali celý týden. Město totiž nabízí pozemky za pevně danou cenu 2357 korun na metr čtvereční bez daně. Úředníci zapsali také sedm náhradníků pro případ, že by si někteří evidovaní zájemci ještě koupi rozmysleli.
12. 9. 2022|

30 let zpět: Problémy s prostitutkami

Takzvaná divoká 90. léta měla mnoho podob. Jednou z nich byla i severočeská část mezinárodní silnice E55, známá pro velké množství postávajících prostitutek. Ale na rozdíl od jejich zákazníků obyvatelé města Dubí už tak nadšení nebyli. Reportáž ukazuje nejen policejní zátah a rozhovory s příslušnicemi tohoto řemesla, ale také důvody, proč dubská radnice s nimi nemohla nic dělat.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
19. 4. 2022|

Covidová pravidla se změnila. Co aktuálně platí a jaké máte povinnosti při nakažení?

Povinnost nosit respirátory ve veřejné dopravě skončila. Nadále však lidé musí nosit ochranu úst a nosu ve zdravotnických zařízeních, sociálních službách a také například v lékárnách. Ve většině vnitřních veřejných prostor tato povinnost skončila 14. března. Po dvou letech koronavirové pandemie tak Česko postupně ruší většinu omezení. Nadále ale platí například pravidla izolace. Ministerstvo zdravotnictví také od středy zrušilo povinné potvrzení PCR testem, jako důkaz o prodělání covidu nyní platí jen pozitivní antigen a příznaky.
14. 4. 2022|

Řidiči mohou nově opravit špatně zadané údaje elektronické dálniční známky i v době platnosti

Chybně zadanou elektronickou dálniční známku mohou řidiči nově opravit i v době její platnosti. Motoristé mohou změnit až dva znaky v SPZ a také stát, kde bylo vozidlo zaregistrováno. Oprava je ovšem možná pouze jednou. V pátek o tom informoval správce systému, státní podnik Cendis. Dosud bylo možné údaje měnit jen před začátkem platnosti známky v případě zadání neexistující poznávací značky nebo chybně zadané země registrace vozidla.
25. 3. 2022|

Chtěli jsme zpátky, ale pak začali bombardovat i za městem, říká žena z Kyjeva. Do Česka přišlo přes 38 tisíc uprchlíků

V pátek se české cizinecké policii ohlásilo zhruba 5400 uprchlíků z Ukrajiny, kterou napadla ruská armáda. Počet nahlášených byl nižší než v předchozích třech dnech. Vyplývá to z informací, které na Twitteru zveřejnilo ministerstvo vnitra. Nově vzniklá krajská asistenční centra pomoci si zvykají na nápor běženců. Centrum na brněnském výstavišti opět vydává registrační čísla bez problémů, odbavení je plynulé. Před centrem v Praze a ve Zlíně se tvoří dlouhé fronty.
5. 3. 2022|

30 let zpět: Zahájení předkola kupónové privatizace

Před 30 lety bylo zahájeno předkolo kupónové privatizace. Samotné první kolo začalo až v květnu, už od února však zájemci mohli na poštách nakupovat kupónové knížky a k nim určené známky. Jaký byl o nákup zájem a zda pošty nápor lidí zvládaly, ukazují reportáže z Prahy a Tábora.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
17. 2. 2022|