Majitelé některých elektrokoloběžek musí platit pojištění a pro jízdu mít řidičák

Události: Změny v povinném ručení (zdroj: ČT24)

Od 1. dubna začínají platit novinky v povinném ručení. Například minimální zákonný limit pojištění při škodě na majetku a zdraví se zvedá z pětatřiceti milionů na padesát milionů. A velké změny se dotknou elektrických koloběžek. I některé z nich bude nutné pojistit, registrovat a využívat jen s řidičským průkazem.

Obliba elektronických koloběžek roste, zároveň s tím se ale zvýšil počet dopravních nehod. Jen loni jich řidiči na koloběžkách způsobili přes čtyři sta. I proto teď někteří musejí počítat s novými pravidly.

Silnější, a tedy i rychlejší stroje už nebude moct řídit každý. Pohlížet se na ně bude jako na malé motorky. Hranice bude rychlost 25 kilometrů za hodinu. Jakmile třeba právě elektrická koloběžka dokáže jet rychleji, k jejímu řízení bude nutné řidičské oprávnění.

„V momentě, kdy ten stroj sám o sobě jede více než 25 kilometrů v hodině, tak je to buď malá motorka, je to moped, nebo je to vozidlo kategorie Z. V momentě, kdy nemají řidičák na auto, tak si na tu motorku pořizují řidičský průkaz,“ sdělil mluvčí resortu dopravy František Jemelka. U některých elektrokoloběžek se nově řidiči neobejdou bez helmy.

Stejně jako malé motocykly bude nutné elektrické koloběžky, ale i další vozidla s vyšším výkonem registrovat a pojistit. „Pokud to vozidlo má konstrukční rychlost vyšší než 25 kilometrů v hodině anebo váží víc jak 25 kilogramů a jeho rychlost je vyšší než 14 kilometrů v hodině, v takovém případě musí mít uzavřené povinné pojištění a bavíme se tady o elektrokoloběžkách, jednokolkách, dvojkolkách a podobných přibližovadlech,“ upřesnil mluvčí Generali Česká pojišťovna Jan Marek.

K registraci a uzavření pojistky bude muset provozovatel znát výrobní číslo stroje. To najde na výrobním štítku anebo vyražené na rámu.

Doklad o pojištění

Od října pak odpadne řidičům povinnost vozit s sebou takzvanou zelenou kartu. A to i v elektronické podobě. „Pojišťovny mají povinnost při sjednání povinného ručení předávat smlouvu do databáze a policie nebo evidence motorových vozidel, případně další orgán, budou moct do té databáze on-line nahlédnout a okamžitě si zjistí, zda je vozidlo pojištěno,“ popsal mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Platit to bude ale jen v Česku. Při cestách do zahraničí budou řidiči zelené karty potřebovat stále. Pojišťovny je proto budou vydávat dál.