TÉMA

Vejce

Velikonoční tabule bude letos levnější, méně stojí hlavně vajíčka

Velikonoce by letos měly být o něco levnější než loni. Mnoho potravin je levnějších a ekonomové neočekávají, že by v příštích dnech, které do svátků zbývají, zdražily, i když poptávka zákazníků nepochybně vzroste. Celkově by tedy nákupy mohly stát o desítky až stovky korun méně. Nic to ale nemění na tom, že hlavně lidé z příhraničí nezřídka vyrazí pro suroviny ke svátečním pokrmům do Německa či Polska. V Polsku budou mít před Velikonocemi poslední příležitost nakoupit potraviny, u nichž je nulová daň z přidané hodnoty. Od začátku dubna se DPH na potraviny vrátí, ceny by se tak měly zvýšit zhruba o pět procent.
25. 3. 2024|

EU zavede cla na některé zemědělské produkty z Ukrajiny, pokud se jich bude dovážet moc

Evropská unie znovu zavede cla na některé zemědělské produkty z Ukrajiny, pokud jejich dovoz překročí určité množství. Jinak ale bude i nadále pokračovat dovoz ukrajinských zemědělských produktů do EU bez cel a kvót. V noci na středu se na tom domluvili vyjednavači členských zemí a Evropského parlamentu. Dohodu ihned uvítal ukrajinský premiér Denys Šmyhal s tím, že umožní podporovat ukrajinské producenty a nadále pokračovat ve vývozu zboží.
20. 3. 2024Aktualizováno20. 3. 2024, 11:01|

Slepice mají vyběhnout z klecí. Drůbežáři s přeměnou nespěchají, obávají se levné konkurence

Tři roky zbývají chovatelům slepic na jejich vystěhování z klecí. V nich jich stále žije zhruba polovina v Česku, což zákon brzy zakáže. Náklady na přestavbu chovů odhadují úřady na tři miliardy korun. Chovatelům se do změn nechce, obávají se, že se budou potýkat s lacinější konkurencí ze zahraničí. Není totiž jasné, zda bude zákaz klecového chovu platit v celé Evropské unii. Agrární komora tvrdí, že řada farmářů raději slepice chovat přestane.
8. 12. 2023|

Jak drongo přechytračil kukačku. Africký pták překvapil vědce schopností rozeznávat vzory

Africké kukačky jsou velmi úspěšný parazit. Když snesou své vejce do hnízda jiného ptačího druhu, umí zařídit, aby se k nerozeznání podobala originálům. Jenže podle nové studie narazily na nepřítele, který se jejich parazitickým útokům dokáže ubránit. Je to nenápadný drongo africký.
27. 7. 2023|

Antimonopolní úřad nezjistil porušení soutěže u cen potravin. Nekula se obchodníkům neomluví

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) při prověřování vývoje cen na trhu s potravinami u pěti základních komodit nezjistil porušení hospodářské soutěže, tedy ani zneužití dominantního postavení, ani náznak případných kartelových dohod. Předseda ÚOHS Petr Mlsna uvedl, že trh reaguje na růst cen vstupů, proto úřad nedoporučuje zavedení cenové regulace. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) by se podle Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) měl omluvit za své výroky, v nichž z růstu cen potravin vinil hlavně obchodní řetězce. Ministr to však odmítl, trh s potravinami v Česku podle něj opět funguje.
23. 5. 2023Aktualizováno23. 5. 2023, 21:51|
Doporučujeme

Vačnatci jsou v evoluci napřed, vyvíjeli se překotněji než jiní savci, zjistil výzkum

Evoluční biologové představili novou studii, která naznačuje, že vačnatci jsou vyvinutější než ostatní savci. Není to zaostalá evolučně překonaná větev, ale velmi zajímavě adaptovaná skupina savců, kteří se rychle přizpůsobovali měnícímu se světu.
23. 5. 2023|

V Británii se narodily děti s geny tří rodičů. Postup má zabránit vzácným chorobám

V Británii se narodily první děti vytvořené experimentální technikou kombinující genetickou informaci tří dárců, která má zabránit tomu, aby zdědily vzácné genetické choroby. Potvrdil to britský úřad pro lidskou fertilizaci a embryologii (HFEA), podle nějž jde o méně než pět dětí, ale další podrobnosti neposkytl, aby ochránil identitu rodin.
11. 5. 2023|

Polsko zakázalo dovoz ukrajinského obilí i masa. Bráníme své rolníky, vysvětlil Kaczyński

Polská vláda zakázala dovoz obilí a dalších potravin z Ukrajiny. V reakci na protesty polských rolníků to oznámil šéf vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński. Řekl to za přítomnosti premiéra Mateusze Morawieckého a nového ministra zemědělství Roberta Teluse. Na dovoz levného ukrajinského obilí si stěžují zemědělci i v dalších středoevropských zemích.
15. 4. 2023Aktualizováno15. 4. 2023, 18:38|

Přirážka řetězců u jablek a brambor je až 200 procent, říká Nekula. Chce se zasadit o zlevnění

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) má v plánu vytvořit větší tlak na zlevnění jablek a brambor, kvůli tomu, že u nich činí obchodní přirážka až 200 procent. V rozhovoru pro deník Blesk také zmínil, že u cukru a vajec už je podle něj pokles cen patrný. Během následujícího měsíce čeká ministr výsledky kontrol České obchodní inspekce (ČOI) a potravinářské inspekce k vysokým cenám potravin.
4. 4. 2023|

Část chovatelů drůbeže plánuje omezit chovy. Kvůli nejistotě i vysokým nákladům

Až pětina oslovených chovatelů drůbeže chce letos omezit chovy. Důvodem je nejistota, vysoké náklady a mnohdy nízké výkupní ceny. Někteří chovatelé chtějí drůbež redukovat od roku 2027, kdy začne platit zákaz klecových chovů. Vyplývá to z průzkumu Agrární komory a Českomoravské drůbežářské unie. Stavy drůbeže negativně ovlivnila i ptačí chřipka. Její první výskyt v Česku byl potvrzen před sedmnácti lety.
29. 3. 2023|

Ceny v českých obchodech zůstanou beze stropu, řekl Nekula. Věří v sílu konkurenční soutěže

Česko podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) nechce po slovenském vzoru zavést na potraviny v obchodech cenové stropy. K poklesu cen podle něj povede zdravá konkurence mezi obchodníky. Nekula po jednání se zástupci ministerstva financí a obchodu také informoval, že jeho resort podal podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kvůli cenám vajec. Jejich zdražení podle něj naznačuje, že obchodníci zneužívají dominantní postavení na trhu. Skupina se také podle ministra shodla na tom, že dozorové orgány jako například Česká obchodní inspekce (ČOI) mají zintenzivnit svou činnost a postupovat koordinovaně.
21. 3. 2023Aktualizováno21. 3. 2023, 22:58|

Ve zlínské zoo se vylíhly rekordní dvě desítky mláďat želvy ostruhaté

Ve zlínské zoologické zahradě se vylíhnul rekordní počet mláďat želvy ostruhaté. Podle chovatelů je to díky lepším podmínkám, želvy obývají novou expozici, která byla otevřena loni. Zlínská zoo chová největší africké suchozemské želvy šest let. Dospělý samec váží až devadesát kilogramů, samice bývá menší, dožívají se víc než padesáti let.
10. 3. 2023|

Antimonopolní úřad prověří, kde potraviny nejvíce zdražují. Jestli u zemědělců, dodavatelů, nebo obchodníků

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se bude zabývat vysokými cenami potravin. Chce zjistit, kdo v dodavatelském řetězci přiráží nejvíce, a kontrola se proto zaměří na zemědělce, zpracovatele i obchodníky. Samotná vysoká cena nebo nepřiměřená marže nicméně není protizákonná, úřad by musel najít důkazy o existenci kartelové dohody, nebo zneužití dominantního postavení.
21. 2. 2023|

Za vysoké ceny potravin mohou podle resortu i obchodníci a zpracovatelé. Ti to odmítají

Za vysoké ceny některých potravin podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) mohou i nepřiměřené marže části obchodníků či zpracovatelů. Ti to ale odmítají a poukazují na růst nákladů i dražší produkty od zemědělců. Nekula proto svolává jednání. A pohrozil také kontrolami marží. Ekonomové upozorňují, že někteří obchodníci a potravináři mohou zneužívat velkou moc nad trhem.
19. 2. 2023|

Kvůli ptačí chřipce ubyla pětina nosnic. Někteří chovatelé musí kupovat vejce v zahraničí

Na českém trhu kvůli ptačí chřipce ubývá vajec. Někteří chovatelé jen s obtížemi zvládají plnit nasmlouvané dodávky. Řada z nich dokonce musí vejce nakupovat v zahraničí, aby neztratili zákazníky. Podobný problém ale trápí i velkou část Evropy, a ceny tak rostou.
22. 1. 2023|

Drahé Česko: Jak se vyvíjí ceny vajec?

V loňském roce se nejvíce zdražovalo v oblasti zemědělství. Vysoké ceny zasáhly zejména živočišné a rostlinné produkty. Například vejce meziročně zdražila o 28 procent. Jak probíhá cenotvorba vajec a jaký má vliv ptačí chřipka? Hostem pořadu Drahé Česko byla ředitelka společnosti České vejce Petra Punčochová.
16. 1. 2023|

Ptačí chřipka zvedá ceny vajec. K nákupům ve velkém není důvod, ubezpečují zemědělci

Zdražování energií, krmiv, pracovní síly a v poslední době také vybíjení chovů kvůli ptačí chřipce má za následek růst cen vajec v obchodech. Na konci roku se prodávala za zhruba dvojnásobek ceny než na jeho začátku. Někteří Češi se tak snaží předzásobit a kupují více vajec, než jsou zvyklí. Obchodníci i zemědělci ale ubezpečují, že vajec je zatím na trhu dost.
10. 1. 2023Aktualizováno10. 1. 2023, 23:02|

Náhrada za utracení velkochovu na Tachovsku může stát vyjít až na 220 milionů korun

Ministerstvo zemědělství odhadlo, že náhrada škody za likvidaci velkochovu nosnic na Tachovsku kvůli ptačí chřipce se bude pohybovat mezi 175 a 220 miliony korun. Informoval o tom mluvčí resortu Vojtěch Bílý. Státní veterinární správa (SVS) kvůli nákaze nařídila likvidaci téměř 750 tisíc kusů drůbeže a několika milionů vajec. Nákaza v areálu společnosti Česká drůbež se potvrdila na konci loňského roku.
5. 1. 2023|

Vybíjejí 15 procent všech českých slepic. Ptačí chřipka se rozšířila do celého tachovského chovu

O více nosnic, než bylo dosud nutno zlikvidovat za celý rok, přijde kvůli ptačí chřipce jediný velkochov. V Brodě nad Tichou na Tachovsku utratili zatím hasiči první část 750tisícového chovu, pokračovat budou ještě deset dní. Ptačí chřipka se šíří málo vídaným způsobem po celé Evropě. V Česku se vyskytla ještě v jednom velkochovu, kde hasiči ve středu utratili 12 tisíc kuřat, a v několika domácích chovech. Mimo jiné to znamená, že významně poklesne produkce vajec. Předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá řekla, že slepice v areálu České drůbeže v Brodě nad Tichou představují 15 procent všech slepic v Česku. Připustila, že utracení takto velkého množství nosnic může vést ke zdražení vajec v obchodech.
4. 1. 2023Aktualizováno4. 1. 2023, 23:12|

Na Floridě se prakticky přestali rodit samci želv, je tam příliš horko

Podle vědců se na floridských plážích v posledních čtyřech letech rodily prakticky všechny mořské želvy jako samice. Samci už údajně na svět nepřicházejí kvůli vlnám veder způsobeným klimatickými změnami.
8. 8. 2022|

Spermie savců chrání brnění ze sirovodíku, ukázal český výzkum

Prudce jedovatý plyn sirovodík, správněji sulfan, ostře páchnoucí po zkažených vejcích, chrání spermie savců, včetně člověka, před vážným poškozením. Zjistili to vědci z Biomedicínského centra plzeňské Lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Na výzkumu role sulfanu v plodnosti samců spolupracují se španělskými odborníky z Universidad de Castilla-La Mancha.
21. 7. 2022|

Vědci vytvořili protilátky proti covidu ve slepičích vejcích

Vědcům z Kalifornské univerzity v Davisu se podařilo vytvořit protilátky proti viru SARS-CoV-2 ve slepičích vejcích. Protilátky získané z vajec by mohly být použity k léčbě covidu, nebo jako preventivní opatření pro osoby vystavené této nemoci. Studie vyšla v odborném časopise Viruses.
14. 7. 2022|

Velkochov nosnic na Litoměřicku zasáhla ptačí chřipka. Veterináři utratí skoro 190 tisíc kusů drůbeže

Ptačí chřipka zasáhla velkochov nosnic v Libotenicích na Litoměřicku. Ve čtyřech halách se nachází celkem 188 tisíc kusů drůbeže, všichni ptáci budou utraceni. Zničit se musí také 600 tisíc kusů vajec, oznámil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Jde o subtyp choroby H5N1, který je potenciálně přenosný na člověka. V posledních dnech se na místě objevily hromadné úhyny několika tisíc kusů. Zástupci společnosti AG Maiwald, která chov slepic provozuje, nechtějí situaci komentovat. Zvířata se zřejmě začnou likvidovat 27. prosince.
23. 12. 2021Aktualizováno23. 12. 2021, 14:21|

Mláďata tyranosaurů byla velká asi jako border kolie, vypočítali paleontologové

Čerstvě vyklubaná mláďata tyranosaurů byla velká asi jako border kolie. Zjistili to paleontologové z Edinburské univerzity, když prozkoumali zkamenělé zbytky drobné čelistní kosti a drápu nalezené v Kanadě a USA.
27. 1. 2021|