TÉMA

Liberty

Do práce v Liberty se vrátí okolo tří set lidí, podnik bude žádat o prodloužení moratoria

Hutní společnost Liberty Ostrava zprovoznila kotelnu v koksovně, která teď dodává páru pro její chemický závod. Od úterý se na pracoviště vrátí zaměstnanci ředitelství a středojemné válcovny, dohromady asi tři sta lidí, oznámila v pondělí mluvčí podniku Kateřina Zajíčková. Potvrdila, že firma bude žádat soud o prodloužení všeobecného moratoria. Návrat většiny zaměstnanců do práce podnik opět o týden odložil, od 2. ledna už podvanácté.
18. 3. 2024|

Většina zaměstnanců Liberty stále zůstává doma. Restrukturalizační plán údajně počítá s poklesem výroby o šedesát procent

Hutní společnost Liberty Ostrava opět odložila nástup většiny zaměstnanců do práce. Zaměstnanci jsou doma od 22. prosince 2023, společnost v pondělí návrat pracovníků odložila už pojedenácté. V podniku se podle jeho mluvčí znovu rozjíždějí válcovací tratě, většina provozů ale nadále stojí, protože se Liberty ještě nedohodla s dodavatelem Tameh Czech na dodávkách energií. Hospodářské noviny uvedly, že restrukturalizační plán, který věřitelům Liberty předložila, počítá s poklesem výroby o šedesát procent. Věřitelů, kteří budou mít právo o plánu hlasovat, je podle soudu více než třináct set.
11. 3. 2024Aktualizováno11. 3. 2024, 12:57|

Správce Liberty navrhl zrušit moratorium, které firmu chrání před věřiteli, píší Seznam Zprávy

Restrukturalizační správce podniku Liberty Ostrava navrhl soudu, aby zrušil všeobecné moratorium, které huť chrání před věřiteli. Firma je podle něj v platební neschopnosti, napsal server Seznam Zprávy a odvolává se na zprávu restrukturalizačního správce, kterou má k dispozici. Liberty Ostrava zůstává solventní a má připraven důkladný plán preventivní restrukturalizace, reagoval za hutní společnost Ivo Štěrba. Soud bude o věci podle Seznam Zpráv s vyloučením veřejnosti jednat 28. února.
16. 2. 2024Aktualizováno16. 2. 2024, 16:54|

Část zaměstnanců Liberty Ostrava se vrátila do práce. Situaci přijel „zachraňovat“ sám Gupta

Do provozu ostravské huti Liberty se vrátilo několik zaměstnanců. Firma se rozhodla zprovoznit linky vyrábějící svodidla. Vstupní materiál má zatím ze svých zásob, může ho ale i nakupovat od externích dodavatelů. Není tak závislá na prvovýrobě – tedy vysoké peci a koksárenských bateriích. Ty jsou totiž stále drženy v teplém útlumu. Všichni zaměstnanci dostali také výplaty za leden, Liberty na ně vynaložila tři sta milionů korun. Do Česka mezitím přijel majitel Liberty Sanjeev Gupta, aby jednal se společností Tameh Czech o obnovení dodávek elektřiny do ocelárny, píší Seznam Zprávy.
15. 2. 2024|

Nástup zaměstnanců Liberty do práce se opět odkládá, už posedmé

Návrat zaměstnanců hutní společnosti Liberty Ostrava do práce se opět odkládá o týden. Informoval o tom předseda tamní odborové organizace Roman Bečica. Doma jsou zaměstnanci od loňského 22. prosince a jejich nástup se každý týden posouvá, protože většina provozů v huti stojí; nyní k posunu dochází už posedmé. Huť se dosud nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Liberty potvrdila, že většina zaměstnanců nadále pokračuje se stoprocentní náhradou mzdy na takzvaných jiných překážkách na straně zaměstnavatele, a to až do pondělí 19. února. Výplatní termín bude podle odborů ve středu a mají příslib, že firma výplaty odešle na účet v úterý.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 20:06|

Návrat zaměstnanců Liberty Ostrava do práce se odkládá o další týden, už popáté

Návrat zaměstnanců Liberty Ostrava do práce se odkládá o další týden. Po pondělním jednání s vedením podniku to oznámil předseda základní organizace Odborového svazu KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Huť se stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Mluvčí Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková a Tamehu Patrik Schober to potvrdili. Nový parní generátor, který umožní bezpečný restart koksárenských baterií, chce huť spustit nejpozději koncem února.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 11:29|

Stanjura: Vláda dosud nemá od Liberty Ostrava věrohodný plán restrukturalizace

Vláda dosud nedostala od hutní společnosti Liberty Ostrava (LO) věrohodný plán restrukturalizace firmy. Splátky Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) a ostatní závazky vůči státu ale Liberty plní, řekl po středečním jednání na Krajském úřadě Moravskoslezského kraje v Ostravě ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Vláda a kraj zároveň hledají způsob, jak pomoci dodavatelským firmám, které by se kvůli problémům Liberty mohly samy octnout v potížích. Jsou jich stovky.
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 13:29|

Do práce se vrátily dvě stovky zaměstnanců Liberty. Údržbáři řeší poruchy způsobené mrazem

Do provozů ostravské huti Liberty se v úterý vrátilo na dvě stě zaměstnanců. Přidali se k dalším čtyřem stovkám, které se během celého měsíce odstávky staraly o bezpečnost a nezbytné opravy. Huť nevyrábí od 21. prosince, nedohodla se s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Doma stále zůstává přes pět tisíc lidí.
23. 1. 2024|

Návrat zaměstnanců hutě Liberty Ostrava do práce se znovu posouvá o týden

Návrat zaměstnanců Liberty Ostrava do práce se opět odkládá, a to na úterý 23. ledna. Po jednání s vedením podniku to sdělil zástupce odborů. Huť se stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií.
15. 1. 2024Aktualizováno15. 1. 2024, 19:54|

Liberty dál jedná o obnovení dodávek energií. Zaměstnanci věří, že se podaří huť zachránit

Zůstává nejasné, zda se podaří do začátku druhého lednového týdne zajistit podmínky pro obnovení provozu hutě Liberty v Ostravě. Vedení firmy na mimořádné schůzi dozorčí rady ujistilo její členy, že se snaží nalézt způsob, jak obnovit dodávky tepla a teplé vody, ale konkrétní plán nepředstavilo. Dodávky energií přerušila společnost Tameh Czech před Vánocemi. Tameh je v úpadku a tvrdí, že mu Liberty dluží miliardy korun.
3. 1. 2024|

Zaměstnanci Liberty Ostrava a Tamehu zůstanou doma další týden

Zaměstnanci hutě Liberty Ostrava a jejího dodavatele energií Tameh Czech, kteří se ve středu měli vrátit do práce, zůstanou doma další týden, oznámili v úterý mluvčí obou společností. Předseda Odborového svazu Kovo Roman Ďurčo na síti X napsal, že slib návratu zaměstnanců se začátkem roku byl nereálný. Firmy jsou mimo provoz od předminulého týdne, kdy Tameh huti zastavil dodávky energií. Následně firma skončila v úpadku a svou insolvenci zdůvodnila tím, že jí ostravská huť neplatila a dluží za dodávky energií dvě miliardy korun.
2. 1. 2024Aktualizováno2. 1. 2024, 19:41|

Ostravská Liberty získala ochranu před věřiteli, přišla ale o dodávky energií

Ostravský krajský soud vyhlásil všeobecné moratorium na huť Liberty. Ochranu před věřiteli získala v den, kdy ukončuje provoz. Po zbytek prosince bude většina zaměstnanců doma. Vedení firmy tvrdí, že je to dočasné, ředitel Liberty Ostrava Pavel Šedivý ale připustil, že další vývoj bude záviset na výsledcích jednání s dodavatelem energií. Ten ve čtvrtek odpoledne Liberty odřízl. Moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO) řekl po jednání s vedením hutě, že považuje za klíčové, aby byl v lednu provoz opět obnoven, šéf odborů KOVO Roman Ďurčo dal však najevo, že neočekává, že by se jej podařilo obnovit již k 3. lednu.
21. 12. 2023Aktualizováno21. 12. 2023, 14:30|

Liberty přestane svítit a topit ve čtvrtek, zaměstnanci budou doma s plnou mzdou

Huť Liberty Ostrava přijde o energie ve čtvrtek. Jejich dodavatel je v insolvenci. Zaměstnanci, kteří kvůli tomu budou muset od pátku zůstat doma, dostanou sto procent mzdy. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) řekl po jednání s vedením firmy, že jsou připravené i peníze na mzdy za leden. Vedení Liberty v úterý připravilo ozdravný plán, který podle Hospodářských novin počítá se zachováním jen výnosnější části výroby. Síkela ho nepovažuje za příliš dobrý, bude chtít další materiály. Huť zároveň musí podle něj i ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) počítat s tím, že nedostane žádnou podporu od státu kvůli obavám z jejich vyvedení do zahraničních firem holdingu.
20. 12. 2023Aktualizováno20. 12. 2023, 19:31|

Liberty musí vrátit mateřské firmě tři miliardy. Peníze na pomoc v covidu totiž firma nevyužila

Ostravská huť Liberty musí svému majiteli vrátit přes tři miliardy korun. Tuto částku dostala firma jako podporu v době pandemie covidu-19, peníze však nevyužila. Podle ústní dohody mělo jít o nevratnou půjčku, nyní však chce mateřská společnost peníze zpět. Vyplývá to z účetní uzávěrky za období do konce března 2021, firma se tak z účetního zisku dostala do ztráty. Podle vedení huti to ale nebude mít vliv na chod podniku ani na zaměstnanost.
27. 1. 2023|

Gupta prodává dvě francouzské ocelárny, píší Financial Times

Britský podnikatel Sanjeev Gupta prodává dvě francouzské ocelárny, nepodařilo se mu je refinancovat. Informoval o tom dnes list Finacial Times (FT), podle nějž se jedná o poslední projev finančních problémů mezinárodního konglomerátu GFG Alliance. Do něj spadá i Liberty Ostrava. Ten si na zorganizování prodeje dvou provozů – Ascoval a Hayange na severovýchodě Francie – najal investiční banku Rothschild, napsal britský hospodářský deník s odvoláním na obeznámené zdroje.
7. 5. 2021|

Liberty Ostrava snižuje výrobu o pětinu, odstaví jednu vysokou pec

Huť Liberty Ostrava kvůli pandemii koronaviru dočasně odstaví vysokou pec číslo 2 a sníží do konce srpna výrobu surového železa o dvacet procent. Opatření bude mít dopad na přibližně 400 zaměstnanců, což je podle firmy méně než sedm procent. Huť je využije v jiných provozech, část pracovníků ale zůstane doma, sdělila mluvčí firmy Barbora Černá Dvořáková. Předseda základní organizace OS KOVO Liberty Česká republika Petr Slanina uvedl, že odbory s několikaměsíční odstávkou vysoké pece nesouhlasí.
16. 4. 2020|

Omezte levnou ocel z Číny, jinak evropské hutě zkrachují, vyzývají stát ostravští oceláři

Odboráři ostravské huti Liberty se bouří a žádají stát, aby jednal s Evropskou unií (EU). Vadí jim levná ocel ze zemí mimo Unii a tvrdí, že by měla být zatížená cly, v opačném případě hrozí, že evropské hutě zkrachují. Odboráři to řekli po jednání s náměstkyní ministra průmyslu a obchodu Silvanou Jirotkovou.
19. 7. 2019|

Skupina ArcelorMittal dokončila prodej ostravské huti, řízení přebírá Liberty

Skupina ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmího Mittala dokončila prodej ostravské huti. V pondělí tak přebírá řízení ostravského podniku skupina Liberty Steel z globálního koncernu GFG Alliance britského podnikatele s indickými kořeny Sanjeeva Gupty. Oznámila to mluvčí ostravské huti Barbora Černá Dvořáková.
1. 7. 2019Aktualizováno1. 7. 2019, 13:53|