Zaměstnanci Liberty budou moci po výpovědi odejít z huti okamžitě

Zaměstnanci zadlužené huti Liberty Ostrava budou moci po obdržení výpovědi odejít z podniku na dohodu okamžitě. Do práce tak nebudou muset docházet po dobu dvouměsíční výpovědní lhůty, což jim dosud hrozilo a neměli v tomto období zaručeno vyplácení mzdy. Okamžitý konec jim umožní dočasný dodatek kolektivní smlouvy, který odbory podepsaly s vedením huti a platí do 31. října, sdělil předseda základní organizace OS (Odborového svazu) KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Hromadné propouštění huť oznámila v červenci.

Zaměstnanci nyní budou mít nárok na odstupné ve výši až jedenáctiměsíčního platu. Výše odstupného se odvíjí od délky jejich pracovního poměru v huti. Odstupné ale zřejmě budou muset vymáhat prostřednictvím insolvenčního řízení.

Při reorganizační změně by zaměstnanci dříve měli nárok při odchodu na dohodu až na třináct platů, přičemž devět z nich je maximálním bonusem za odpracované roky.

„Zaměstnavatel ovšem dříve deklaroval, že na aktuální reorganizační změnu nebudou moci zaměstnanci odcházet takzvaně na dohodu, což by znamenalo, že by celou výpovědní dobu zůstávali zaměstnanci. Tam to bylo z toho důvodu, že výpovědní doba je dva měsíce. Nicméně my máme v kolektivní smlouvě, že pokud odejde zaměstnanec dohodou dříve, tak dostane vyplaceny čtyři měsíce, a to byl kámen úrazu, proto zaměstnance nechtěli pustit dříve,“ tvrdí Slanina.

Právě z tohoto důvodu odbory dojednaly dočasnou změnu. „Její podstata je v tom, že pokud zaměstnanci odejdou na reorganizační změnu dohodou, tak nebudou mít nárok na čtyři měsíce, ale jen dva,“ vysvětlil odborový předák a dodal, že díky tomu je pro podnik nesmyslné držet zaměstnance v práci a naopak budou moci odejít hned, jakmile obdrží výpověď. Lidé tak budou moci rychleji nastoupit do nového zaměstnání nebo se registrovat na úřadu práce.

Propouštění v Liberty se teď týká 1700 lidí

Huť v červenci oznámila, že uzavře koksovnu a bude hromadně propouštět až 2600 lidí, z tohoto počtu má až 2300 odejít na podzim. Část ale už podnik opustila sama, a podle Slaniny se tak v současnosti propouštění dotýká přibližně 1700 zaměstnanců.

Lidé zasažení hromadným propouštěním v huti by výpovědi mohli začít dostávat v příštím týdnu. Odbory byly s plánem na hromadné propouštění seznámeny 23. července a výpovědi podle Slaniny nemohou lidé obdržet dříve než po uplynutí třicetidenní lhůty.

Většina provozů Liberty Ostrava, kde momentálně pracují přes čtyři tisíce zaměstnanců, stojí od loňského prosince. Tehdy huti zastavila společnost Tameh Czech dodávky energií. Převážná část pracovníků je od té doby doma. Od června je podnik v úpadku, nemůže rovněž nakládat s podstatnou částí svého majetku a na počátku srpna začal odstavovat koksovnu.

Slezská huť patří od roku 2019 Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty. Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl.