TÉMA

Kandidát

Zemřel poslanec SPD Jaroslav Bašta, bylo mu 75 let

Ve věku 75 let zemřel po dlouhé nemoci poslanec SPD a kandidát na prezidenta v roce 2023 Jaroslav Bašta. Informovala o tom mluvčí hnutí Barbora Šťastná. Podle informací médií z konce loňského května byl Bašta v nemocnici ve vážném stavu, zhruba od poloviny května se ze schůzí sněmovny omlouval ze zdravotních důvodů. Poslanci uctí v úterý v úvodu schůze Baštovu památku minutou ticha, sdělila předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). V dolní komoře také vznikne pietní místo.
8. 4. 2024Aktualizováno8. 4. 2024, 12:53|

Pavel by měl navrhnout další kandidáty na ústavní soudce. Sešel se s Langáškem a Uhlem

Prezident Petr Pavel by měl v nadcházejícím týdnu navrhnout další dva kandidáty na ústavní soudce. Přes panel poradců prošli mimo jiné soudce Tomáš Langášek a advokát Pavel Uhl. České televizi potvrdili, že už se s prezidentem setkali. Mandát dvou ústavních soudců končí v červnu.
6. 4. 2024|

Kontrolor tajných služeb by mohl být zvolen do poloviny roku

Poslanecká sněmovna by do prázdnin mohla zvolit členy Orgánu nezávislé kontroly zpravodajských služeb, potvrdil v rozhovoru pro Českou televizi premiér Petr Fiala (ODS). Zákon s touto institucí počítá přes šest let, doteď se ji ale nepovedlo personálně obsadit. Opozice nicméně s některými kandidáty navrženými vládou nesouhlasí a vyčítá kabinetu, že s ní v této věci dostatečně nekomunikoval. Vláda kritiku odmítá.
31. 3. 2024|

Vítězství Putina i to, kolik procent získá, je v režii Kremlu, myslí si odborníci

Vladimir Putin získá v prezidentských „volbách“ v Rusku „tolik procent hlasů, kolik bude chtít“, v Událostech, komentářích to řekl cestovatel, spisovatel a vydavatel Fero Richard Hrabal-Kronďák. Novinářka Deníku N Petra Procházková si dokonce myslí, že je předem dáno i procentuální rozdělení hlasů mezi jednotlivé kandidáty. Neznamená to však, že podpora Putina v Rusku je výrazně nižší. Podle šéfredaktora Voxpot.cz Vojtěcha Boháče by současný ruský vládce vyhrál i v případě, že by byly volby férové. Režim totiž dlouhodobě kontroluje média a kritiku hlavy státu nepřipouští.
16. 3. 2024|

Zákonodárci by mohli v prezidentských volbách podpořit podpisem jen jednoho uchazeče, schválila sněmovna

Poslanci v úvodním kole podpořili novelu, podle které by zákonodárci mohli ve volbách hlavy státu podpořit podpisem jen jednoho uchazeče. Vládní novela o volbě prezidenta také předpokládá, že v případě občanských adeptů budou lidé moci podepisovat petice na jejich podporu také on-line. Sněmovna zrychleně schválila návrh zákona poslanců opozičního ANO a vládních KDU-ČSL, STAN a Pirátů, podle kterého někteří dlužníci zdravotních odvodů zřejmě dostanou šanci je snáz vyrovnat. Debatu o vyšší ochraně vody poslanci nedokončili.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 13:03|

Největší muslimská země volila. Indonésii chce vést „politolog-kazatel“ i generál z dob vlády autoritáře Suharta

V Indonésii zamířilo přes dvě stě milionů lidí k parlamentním a prezidentským volbám. Končí tak dekáda vlády populárního prezidenta Joka Widoda. Podle expertů se zasadil o stabilizaci ekonomiky, těžké časy ale zažívá indonéská demokracie. Widodo přes své sliby, že nebude spolupracovat s elitami z dob Suhartova autoritářského režimu, ve volbách podpořil generála Prabowa Subianta. Ten si navíc vybral za svého budoucího viceprezidenta Widodova syna, což vyvolalo v zemi vlnu kritiky. Vyzyvateli Subianta, který je lidskoprávními aktivisty viněn z podílu na zvěrstvech ve východním Timoru, jsou bývalý univerzitní rektor a favorit islamistů Anies Baswedan a kandidát vládní strany Ganjar Pranowo.
14. 2. 2024Aktualizováno14. 2. 2024, 08:22|

Přísnější podmínky pro zákonodárce a sběr podpisů i on-line, navrhuje vnitro změny volby prezidenta

Ministerstvo vnitra navrhuje, aby poslanci a senátoři mohli ve volbě prezidenta v budoucnu podpořit jen jednoho kandidáta. Lidé by pak měli dostat možnost podepisovat petice občanských kandidátů také on-line. V případě překročení potřebné hranice padesáti tisíc on-line podpisů a splnění dalších náležitostí by úřady kandidáta automaticky do voleb zaregistrovaly. Vnitro v tiskové zprávě informovalo, že návrh předložilo ostatním ministerstvům k připomínkám, poté ho projedná vláda a případně parlament.
19. 10. 2023|

Najít kandidáta, který by vyhovoval všem, je nemožné, řekl Kysela k odmítnutí Simona senátními výbory

Dva senátní výbory nedoporučily Pavla Simona na post ústavního soudce, vytýkají mu některé verdikty či jeho angažmá v oblasti čínských cvičení Orel v hnízdě. Ústavní právník a poradce prezidenta Jan Kysela v Událostech, komentářích řekl, že najít někoho, s kým by se ztotožnil každý senátor, je nemožné. Myslí si také, že zatím není důvod k tomu, aby prezident od nominace Simona ustupoval.
12. 10. 2023|

Zavražděný ekvádorský kandidát už má náhradníka. Vdova viní kvůli jeho smrti i stát

Zavražděného prezidentského kandidáta Fernanda Villavicenciu v nadcházejících volbách v Ekvádoru nahradí novinář Christian Zurita. Rozhodlo o tom hnutí Construye (MC25). Zvrátilo tak předchozí rozhodnutí o tom, že do voleb půjde jako hlavní kandidátka Andrea Gonzálezová, již si Villavicencio vybral coby viceprezidentku, píše Reuters. Villavicencio v kampani sliboval boj s kriminalitou a násilím v zemi. Tisíce policistů a vojáků v sobotu dohlížely na převoz vězněného šéfa nejmocnějšího ekvádorského kartelu, který čelí obvinění, že Villavicenciovi vyhrožoval smrtí. Vdova po zabitém politikovi viní i stát.
13. 8. 2023Aktualizováno13. 8. 2023, 22:50|

Atentátník zavraždil kandidáta na prezidenta Ekvádoru, v zemi vyhlásili výjimečný stav

V Ekvádoru zastřelili kandidáta prezidentských voleb Fernanda Villavicencia. Současný ekvádorský prezident Guillermo Lasso kvůli tomu vyhlásil v celé zemi na šedesát dní výjimečný stav, který už od minulého měsíce platil ve třech oblastech kvůli vlně násilí, jež zemi sužuje dlouhodobě. Villavicencio, který podle průzkumů nebyl favoritem voleb, byl zastřelen v metropoli Quito, když odjížděl z předvolebního mítinku. Lasso řekl, že prezidentské a parlamentní volby se uskuteční v původním termínu 20. srpna, zpřísněna budou ale bezpečnostní opatření.
10. 8. 2023Aktualizováno10. 8. 2023, 20:17|

Fremr podle archivů odsoudil v 80. letech za emigraci 172 lidí, uvádí Ústav pro studium totalitních režimů

Soudce Robert Fremr odsoudil v letech 1983 až 1985 za emigraci 172 lidí ve 124 samostatných případech. Vyplývá to z aktualizovaného seznamu rehabilitačních spisů Obvodního soudu pro Prahu 4, které si vyžádal Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) z Archivu hlavního města Prahy. ÚSTR, který se nyní zabývá Fremrovým působení v komunistické justici, to uvedl na svém webu.
10. 8. 2023|

Senátoři schválili nové ústavní soudce, uspěl i Fremr

Senátoři schválili všechny tři kandidáty, které prezident Petr Pavel navrhl na ústavní soudce. Instituci posílí místopředsedkyně pražského městského soudu Veronika Křesťanová, profesorka občanského práva Kateřina Ronovská i bývalý místopředseda Mezinárodního trestního soudu Robert Fremr. Právě o něm senátoři zevrubně diskutovali, a to kvůli pochybnostem ohledně kauzy z roku 1988.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 23:12|

Obyvatelé osmi obcí rozhodovali o nových zastupitelstvech. Stará se rozpadla

V sedmi obcích se v sobotu konaly nové komunální volby. Dosavadní zastupitelstva nevydržela osm měsíců od řádných voleb, a tak museli obyvatelé rozhodnout znovu. V jedné obci se měly konat dodatečné volby, ale nakonec se ani tentokrát nepodařilo sehnat dostatek kandidátů, kteří by mohli v zastupitelstvu usednout.
17. 6. 2023Aktualizováno17. 6. 2023, 22:38|

Schválení ústavních soudců není formalita, diskuze je ukázkou demokracie, říkají Pospíšil a Válková

Do poslední chvíle nebude jasné, zda Senát schválí všechny kandidáty na Ústavní soudce, které horní komoře představil prezident, míní europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). V debatě bývalých ministrů spravedlnosti se s nynější poslankyní Helenou Válkovou (ANO) shodli na tom, že rozdílné názory části senátorů a prezidenta podtrhují demokratický výběr. Podle novinářky Andrey Procházkové debata v Senátu nastaví limity obou stran a může prezidentovi zmenšit prostor pro budoucí nominace.
31. 5. 2023|

Do užšího výběru na ředitele ČT postoupili Dvořák, Souček, Konrád, Štern a Hřídel

Do užšího výběru kandidátů na místo generálního ředitele České televize postoupil její stávající šéf Petr Dvořák, ředitel brněnského studia ČT Jan Souček a bývalý šéf televize Prima Martin Konrád. Ve druhém kole pak radní ČT mezi pětici uchazečů zvolili ještě kreativního producenta v ČT Jana Šterna a krizového manažera Pavla Hřídela. Vyplývá to ze středečního jednání rady.
17. 5. 2023|

Na noc se zavřely volební místnosti, prezidentské volby vyvrcholí v sobotu

Po osmi hodinách hlasování se v deset večer na noc uzavřely volební místnosti. Odezvdat hlasy ve druhém kole volby prezidenta republiky bude ale ještě možné v sobotu od osmi hodin ráno do dvou odpoledne. Rozhodne se o tom, zda se čtvrtou hlavou samostatného českého státu stane bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel, nebo předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš. Oba již odevzdali své hlasy, Pavel asi hodinu po otevření volebních místností v Černoučku, Babiš o další hodinu později v Průhonicích.
27. 1. 2023Aktualizováno27. 1. 2023, 22:00|

Skončila první část hlasování o prezidentovi. Hlasy odevzdali lidé s nařízenou izolací kvůli covidu

Lidé, kteří mají covid-19, a jsou proto v izolaci, již mohli hlasovat ve druhém kole volby prezidenta republiky. Volební stanoviště, kam bylo možné přijet autem, jim byla k dispozici do pěti hodin odpoledne. Podle údajů ministerstva zdravotnictví mělo pozitivní test 1900 lidí, volit jich přijelo 650. I když to byla jen asi třetina, zájem o hlasování z auta byl výrazně větší než před dvěma týdny při prvním kole. Na některých místech odbavili již za první hodinu či dvě víc aut než v prvním kole za celý den.
25. 1. 2023Aktualizováno25. 1. 2023, 19:09|

Prezidentský kandidát Petr Pavel ve speciálním Interview vzpomínal na rodiče, dospívání a momenty osobního života

Jaký je vztah prezidentského kandidáta Petra Pavla k víře, co považuje za hrdinství a jak vzpomíná na své rodiče a dospívání? Na osobnější dotazy odpovídal ve speciálním vydání pořadu Interview ČT24, který byl natočený 22. ledna pod horou Říp. Stejný formát rozhovoru nabízela Česká televize prezidentskému kandidátovi Andreji Babišovi (ANO), který ale účast v něm odmítl.
24. 1. 2023|

Pavel zrušil kvůli nemoci úterní program, Babiš končí s kontaktní kampaní

Oba kandidáti na prezidenta Petr Pavel a Andrej Babiš (ANO) měli v úterý opět vyrazit za voliči do regionů. Pavel však kvůli pokračující viróze svůj program v Příbrami nakonec zrušil. Babiš se měl ve večerních hodinách zase vydat do Hradce Králové, což však odpoledne zrušil.
24. 1. 2023Aktualizováno24. 1. 2023, 20:09|

Ve druhém kole prezidentské volby by dle agentury Median vyhrál Pavel

Druhé kolo prezidentských voleb by podle průzkumu agentury Median vyhrál bývalý vysoký představitel armády Petr Pavel, získal by 57,9 procenta hlasů. Jeho protikandidát, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš by dostal 42,1 procenta. Voleb se rozhodně chce zúčastnit 76 procent lidí, dvanáct procent to zvažuje. Výsledky průzkumu z 20. až 22. ledna, kterého ho se zúčastnilo 1161 respondentů, agentura zveřejnila na pondělní on-line tiskové konferenci.
23. 1. 2023|

ANALÝZA: Fischer a Hilšer si výrazně pohoršili napříč republikou. Kde proti minulým volbám ztráceli nejvíce?

Senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer se podruhé pokusili uspět v prezidentské volbě. Stejně jako před pěti lety ale zůstali daleko před vstupem do druhého kola. Oproti minulým volbám navíc přesvědčili výrazně méně voličů.
15. 1. 2023|

Nerudová je třetí. Babiše označila za zlo a nevyloučila založení vlastní strany

Bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová skončila se ziskem čtrnácti procent v prezidentských volbách třetí. Podporovatelům řekla, že se jí podařilo zvednout vlnu inspirace a otevřela dveře mladým a ženám. Ze svého volebního štábu následně zamířila za Petrem Pavlem, aby probrali možnosti podpory před druhým kolem. Konkrétní podobu spolupráce oznámí v pondělí, všechny formy jsou podle ní otevřené. Předsedu ANO Andreje Babiše označila za zlo.
14. 1. 2023Aktualizováno14. 1. 2023, 21:51|

Babiš má radost, že získal víc hlasů než ANO. Pavla přirovnal k Putinovi

Prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) před novináři tvrdě zaútočil na svého protikandidáta Petra Pavla a jeho minulost. Mimo jiné uvedl, že jediným prezidentem v Evropě, který byl „komunistickým rozvědčíkem“, je ruský prezident Vladimir Putin. K postupu do druhého kola mu však pogratuloval, stejně jako Danuši Nerudové, která skončila třetí. Výsledek prvního kola podle něj dopadl fantasticky. Expremiér také sdělil, že se na něj údajně chystá podraz od Pavlových „spřízněných novinářů“, kteří ho chtějí spojovat s KGB.
14. 1. 2023Aktualizováno14. 1. 2023, 20:17|

Jeden průzkum favorizuje Babiše, druhý Pavla. Nerudová podle obou mírně ztrácí

Bývalý premiér a předseda ANO Andrej Babiš by nyní v prvním kole prezidentské volby dostal podle volebního modelu agentury Ipsos 28,6 procenta hlasů. V těsném závěsu za ním by byl někdejší vysoký představitel NATO a české armády Petr Pavel s 27,8 procenta. Naopak podle agentury Median by první kolo vyhrál Pavel se ziskem 29,5 procenta hlasů před Babišem, který by získal 26,5 procenta hlasů. Podle obou průzkumů by pak třetí místo zaujala bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, která by podle agentury Ipsos získala 24,6 procenta hlasů a podle agentury Median 21 procent hlasů.
9. 1. 2023Aktualizováno9. 1. 2023, 17:03|