Pavel by měl navrhnout další kandidáty na ústavní soudce. Sešel se s Langáškem a Uhlem

Události: Kandidáti na ústavní soudce (zdroj: ČT24)

Prezident Petr Pavel by měl v nadcházejícím týdnu navrhnout další dva kandidáty na ústavní soudce. Přes panel poradců prošli mimo jiné soudce Tomáš Langášek a advokát Pavel Uhl. České televizi potvrdili, že už se s prezidentem setkali. Mandát dvou ústavních soudců končí v červnu.

Prezident při výběru nových ústavních soudců cílil na profesní pestrost. Vybíral soudce, advokáty i odborníky na mezinárodní právo. „Udělal jsem něco, co nikdo z mých předchůdců neudělal. Řekl jsem, jakým způsobem, na základě jakých kritérií a parametrů budou vybíráni, oznámil jsem okruh lidí, se kterými budu na tom výběru spolupracovat,“ řekl Pavel v rozhovoru k výročí ve funkci.

Brzy skončí další dva ústavní soudci – místopředseda Vojtěch Šimíček a také Tomáš Lichovník. Aby měl Senát dost času o nástupcích do června rozhodnout, chtěl by dostat návrhy nejpozději v polovině dubna. „Teď se o tom diskutuje a těch jmen je zatím víc, než kolik bude navržených ústavních soudců,“ uvedl mluvčí prezidenta Vojtěch Šeliga.

Hovoří se o několika možných kandidátech. Mezi nimi i o soudci Nejvyššího správního soudu Tomáši Langáškovi nebo advokátovi Pavlu Uhlovi. Oba České televizi potvrdili, že se již na Pražském hradě s prezidentem sešli. Ani jeden z nich však nechce případnou kandidaturu víc komentovat, dokud nepadne od hlavy státu finální rozhodnutí.

Uhl, který se specializuje na veřejné právo, už teď budí emoce. „On je synem Anny Šabatové, která v tom panelu dlouho byla. A tady už ten klientelismus prostě je. I kdyby to jméno nebylo žádným způsobem ovlivněno, tak ty pochybnosti vzbudí,“ míní předseda senátního ústavně-právního výboru Tomáš Goláň (ODS).

U druhého možného adepta zase podle šéfa senátního výboru může hrát roli fakt, že by to byl další zástupce nejvyšší správní instance. Výbor by mohl návrhy Hradu projednat nejdříve za měsíc.