TÉMA

Rakovina prsu

Rakovina krále Karla III. upozornila na důležitost preventivních lékařských prohlídek
Oznámení o tom, že britský král Karel III. má rakovinu, vyvolalo odezvu po celém světě. Informace zaplnila titulní strany médií ve většině zemí. Do Buckinghamského paláce přišly stovky tisíc přání brzkého uzdravení. Úřady neupřesnily, s jakým typem rakoviny se král léčí, ani jaká je prognóza. Zpráva přesto povzbudila mnoho Britů k preventivní návštěvě lékaře.
7. 2. 2024|Magdaléna Kohoutová
Zlepšit stav pacientek s rakovinou prsu je cílem projektu zaměřeného na účinné a bezpečné cvičení
Projekt Kondicí proti rakovině si dává za cíl zlepšit zdravotní stav pacientek s rakovinou prsu. Má nabídnout účinné a zároveň bezpečné cvičení. Studie podle manažerky projektu Bellis Nikol Pazderové ukazují, že onkologická jóga má zdravotní přínos pro ženy ve všech fázích tohoto onemocnění. Podle lékařů aktivita může zlepšit prognózu i v pokročilých stádiích choroby.
19. 1. 2024|ČT24
Není to jen nemocný prs, nemocný je celý člověk, říká lékařka. Součástí léčby rakoviny je i sdílení
První myšlenky jsou strašné. Člověk si myslí, že je konec světa, popsal Jaromír Jíra, kterému diagnostikovali rakovinu. On sám je příkladem vzorného pacienta, u kterého k odhalení nemoci pomohla prevence. Podle odborníků je ale mnoho lidí, kteří ji nevyužívají – včasné odhalení nádoru přitom může zachránit život. Podle lékařky a členky komise pro screening nádorů prsu při ministerstvu zdravotnictví Miroslavy Skovajsové je pak při léčbě velmi důležité také sdílení. Nemoc není jen ten nemocný prs, nemocný je celý člověk, řekla v pořadu 90' ČT24.
25. 11. 2023|
Úmrtnost na rakovinu prsu se za dvacet let snížila skoro o třetinu, pomohl i screening
Úmrtnost na rakovinu prsu se za dvacet let snížila o jednatřicet procent. Díky preventivním screeningovým vyšetřením žen v rizikovém věku se daří odhalit nádory brzy, kdy jsou vyléčitelné, zaznělo na páteční tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví. Ročně je nádor podle dat resortu nově diagnostikovaný u zhruba 7500 žen, u 4500 díky screeningu. Více než čtyřicet procent žen nad 45 let ale na tato vyšetření nechodí, nejvíc v Praze.
20. 10. 2023|
Rakovinu prsu ve Švédsku pomáhá odhalit umělá inteligence. Plnou důvěru ale nemá
Umělá inteligence jako všestranný nástroj proniká i do lékařství. Experti ve Švédsku v první klinické studii svého druhu zkoušeli použití algoritmů pro diagnózu rakoviny prsu. Moderní pomocník v některých případech zjednodušil práci lékařů, v jiných ohledech má ale stále nedostatky.
15. 8. 2023|
Pacientů s rakovinou přibývá, lidé během covidu zanedbávali prevenci
Rakovinou onemocní během života každý třetí člověk – každý čtvrtý na ni zemře. Světový den boje proti této nemoci připadá na 4. února. Onkologických pacientů v posledních měsících přibývá. Je to důsledek toho, že během covidu lidé méně dbali na prevenci.
4. 2. 2023|
Začala se testovat první vakcína proti rakovině prsu. Mohla by působit na nejnebezpečnější typ
Vědci začali testovat na lidských dobrovolnících první očkování proti rakovině prsu – konkrétně proti její nejzávažnější a nejvíce smrtelné podobě, která se jen velmi špatně léčí. První výsledky by mohly být už za rok.
6. 12. 2021|
Lék proti rakovině prsu snižuje úmrtnost o 72 procent, popsala studie
Společnost AstraZeneca oznámila, že její lék na rakovinu prsu Enhertu významně snížil riziko úmrtí nebo zhoršení onemocnění u žen s pokročilým onemocněním. Prokázala to rozsáhlá klinická studie.
22. 9. 2021|
Brněnští lékaři použili u dětí s poruchou cév lék pro ženy s rakovinou prsu, výsledky se zdají být úspěšné
Lékaři z Dětské nemocnice v Brně použili u osmi dětí s vrozenou poruchou buněk cévního systému léky, které jinak slouží dospělým pacientkám s rakovinou prsu. Po několika měsících se výsledky jeví jako velmi úspěšné, řekl Jaroslav Štěrba, ředitel Fakultní nemocnice Brno, pod kterou instituce spadá. Pojišťovny zatím hradí léčbu po dohodě s nemocnicí, která usiluje o rozšíření na další pacienty.
7. 6. 2021|
Mamma Help končí. Organizace, která pomáhala ženám s rakovinou prsu, přišla o sponzory
Po dvaceti letech končí organizace Mamma Help, která pomáhala ženám s rakovinou prsu a jejich rodinám. Ukončit provoz musela jednak kvůli personální situaci, ale hlavně z důvodu nedostatku peněz. V době po koronaviru se začalo škrtat v grantech a dotacích, méně štědré budou i krizí zasažené firmy. Právě na sponzoringu byl spolek závislý.
27. 6. 2020|
Koronavirus odrazuje lidi od preventivních vyšetření. Včasné odhalení některých chorob je přitom klíčové
Kvůli strachu z pandemie koronaviru prudce klesl zájem Čechů o preventivní vyšetření. Například mamocentra mají o stovky pacientek méně, než je obvyklé. Bojí se možné nákazy při vyšetření, a tak se mu raději vyhýbají. Lékaři ale varují, že pro vyléčení onemocnění, jako je rakovina prsu, hraje klíčovou roli právě včasné diagnostikování.
30. 4. 2020|ter
Silné a krásné. Ženy, které bojovaly s rakovinou, ukázaly na přehlídce šaty a paruky
Masarykův onkologický ústav uspořádal netradiční módní přehlídku. Role manekýnek se ujaly členky pacientských organizací Mamma HELP a Bellis sdružujících ženy s rakovinou prsu. Právě paruky bývají doplňkem pro ty, které prodělají karcinom prsu a v 98 procentech případů kvůli chemoterapii přijdou o vlasy.
4. 3. 2020|
„Vím, o čem mluví, a ony vědí, o čem mluvím já.“ Dvě ženy, které porazily rakovinu prsu, nyní pomáhají pacientkám
Léčily se s rakovinou prsu, nyní dvě zdravotní sestry z Ostravské fakultní nemocnice pomáhají ženám se stejnou diagnózou. Díky osobním zkušenostem mohou situaci lépe snášet a také získat odpovědi na velmi intimní otázky. Nemocnice se inspirovala v zahraničí, podobnou službu zavedli třeba v sousedním Německu.
13. 2. 2020|
Studie: Umělá inteligence je v diagnóze rakoviny prsu úspěšnější než lidé
Umělá inteligence je už v diagnostikování rakoviny prsu přesnější než lidští lékaři, ukázala podle serveru BBC studie zveřejněná v časopise Nature. Vědci ze služby Google Health a Královské univerzity v Londýně (Imperial College London) vytvořili počítačový program pro čtení rentgenových snímků. Algoritmus byl ve vyhodnocování mamografických snímků lepší než šest jednotlivých lékařů a stejně dobrý jako dva spolupracující radiologové.
2. 1. 2020|
Ženy, které po padesátce zhubnou, mají menší riziko rakoviny prsu, tvrdí vědci
U žen, které po svých padesátých narozeninách trvale zhubnou, je menší riziko onemocnění rakovinou prsu než u jejich vrstevnic, jež si drží stabilní váhu. Tvrdí to rozsáhlá studie publikovaná v Journal of the National Cancer Institute. 
21. 12. 2019|
Bojují nejen na jevišti. Divadlo přispěje na nákup softwaru pro léčbu rakoviny prsu
Zakoupením lístku na benefiční představení The Naked Truth (Odhalená pravda) přispějí diváci k pořízení speciálního softwaru pro Masarykův onkologický ústav. Program lékařům pomůže s vyhodnocením a analýzou výsledků při léčbě karcinomu prsu. Divadelní společnost StageArtCz uvede inscenaci 9. ledna na scéně Divadla Bolka Polívky.
28. 11. 2019|
168 HODIN
S rakovinou prsu se perou i ženy před třicítkou. Nebudu za chudinku, říká zpěvačka Slováčková
I když rakovina prsu postihuje nejčastěji ženy po přechodu, v Česku každoročně onemocní i na třicet žen mladších třiceti let. Jednou z nich je čtyřiadvacetiletá zpěvačka a herečka Anna Julie Slováčková, která se rozhodla o své nemoci promluvit veřejně. Snaží se fungovat jako dřív, nelitovat se a myslet pozitivně. Statečně se přitom chová naprostá většina mladých žen s touto diagnózou, řekly onkoložky autorce reportáže pořadu 168 hodin Martině Houdkové.
4. 11. 2019|
Červené maso jako karcinogen. Jeho častá konzumace zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu
Nahrazení červeného masa drůbežím může snížit riziko vzniku rakoviny prsu. Naznačila to nová studie, kterou publikoval International Journal of Cancer. Zatímco červené maso riziko onemocnění tímto typem rakoviny zvyšuje, drůbeží má podle vědců opačný efekt.
7. 8. 2019|
Vědci v Brně otestovali přesnější metodu pro určení podtypu rakoviny prsu
Novou metodu, která umožňuje přesněji rozlišovat mezi jednotlivými podtypy nádorů prsu, otestovali odborníci z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Spolupracovali s Masarykovým onkologickým ústavem a švýcarskou polytechnikou ETH Curych. Metoda by mohla v budoucnu přispět k lepší volbě léčby, oznámila mluvčí univerzity Tereza Fojtová.
18. 7. 2019|
Zdravá strava pomáhá proti rakovině prsu. Potvrdil to desítky let trvající výzkum
Zdravější strava pomáhá v boji proti některým druhům rakoviny. Závěr, který selský rozum očekává. Teď ho ale podepřely výsledky dlouhodobé studie na rozsáhlém vzorku 49 tisíc žen. Výzkum sledoval jejich přežití, pokud onemocněly rakovinou prsu. Upravený jídelníček jejich šance značně zvýšil.
17. 5. 2019|