Rakovina prsu se může objevit i u těhotných, lékaři zdůrazňují prevenci

Události: Léčba rakoviny prsu (zdroj: ČT24)

Rakovina prsu zasáhne ročně tisíc nových pacientek v produktivním věku. Sto žen si vyslechne takovou diagnózu v těhotenství, případně na rodičovské. Odborníci upozorňují na to, že v podobných případech přitom někdy bývá nález zaměňovaný za běžné hormonální změny.

Těhotenství Lucie Kmochové nezačalo šťastně. Ve třiceti letech jí lékaři diagnostikovali rakovinu prsu – díky genetickému testu v počátečním stádiu. Nemoc mají v rodině. „Onkoložka mě přemlouvala, ať jdu na potrat, abych si to nenechávala, že se zkomplikuje léčba,“ říká matka nyní dvouapůlleté dcery.

Ke zvratu pak došlo na poslední chvíli. Podle specialistů z kompletního onkologického centra byla léčba možná i v těhotenství, s operací prsu musela Lucie Kmochová měsíc počkat. Záhy pak následovala chemoterapie uzpůsobená těhotenství.

„Ukončila jsem chemoterapie v říjnu a v lednu se narodila zdravá,“ popisuje. „Po půl roce jsem musela přestat kojit, abych mohla jít na další operaci – a to druhé prso pryč. Byla tam velká šance, že se nemoc vrátí,“ dodala.

Mezi rizikové faktory u rakoviny patří podle lékařů odkládání mateřství, stres, nadměrné pití alkoholu či obezita. Z dat zároveň vyplývá, že s rakovinou se obecně potýká více mladých lidí – s tím souvisí také nárůst počtu těhotných či kojících žen, které léčí primářka Onkologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Vojenské fakultní nemocnice v Praze Martina Zimovjanová.

Důraz na prevenci

„Změny se v prsu diagnostikují obtížněji, protože žláza je hodně nepřehledná, má velké hormonální změny. Často potom dojde k tomu, že onemocnění je diagnostikováno ve vyšším klinickém stádiu,“ vysvětluje primářka.

Odložení diagnózy a léčby může mít přitom zásadní vliv na dobu přežití, nádory totiž bývají u mladých lidí agresivnější. „Chceme, aby věděly, že když se jim v prsu v průběhu laktace nebo těhotenství objeví boule, která tam nemá co dělat, aby se nenechaly odbýt,“ upozorňuje manažerka projektu Bellis Nikol Pazderová. Jde o projekt Aliance žen s rakovinou prsu.

Příběh Lucie Kmochové má šťastný konec. Spolu s dalšími devíti ženami tak svoje zkušenosti sdílejí pomocí putovní výstavy, která je nově k vidění v Chrudimi.