Zlepšit stav pacientek s rakovinou prsu je cílem projektu zaměřeného na účinné a bezpečné cvičení

Události: Cvičení onkologické jógy (zdroj: ČT24)

Projekt Kondicí proti rakovině si dává za cíl zlepšit zdravotní stav pacientek s rakovinou prsu. Má nabídnout účinné a zároveň bezpečné cvičení. Studie podle manažerky projektu Bellis Nikol Pazderové ukazují, že onkologická jóga má zdravotní přínos pro ženy ve všech fázích tohoto onemocnění. Podle lékařů aktivita může zlepšit prognózu i v pokročilých stádiích choroby.

Platforma by měla sdružovat onkology, odborníky na rehabilitaci a sport i další specialisty. Cílem je nabídnout cvičební programy po celé republice a více zapojit i existující projekty, jako je web Onkofit, který onkologickým pacientům poskytuje rady nebo instruktážní videa. „Videa jsou natočená tak, aby byla jednoduchá, srozumitelná, lekce cvičí a sestavují je odborníci, kteří mají zkušenost s onkologickými pacienty,“ popsala odborná asistentka na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity Iva Hrnčiříková.

V rámci pilotního programu pro pacientky s pokročilým karcinomem prsu se do onkologické jógy pustila i Olga Vít Krumpholzová. Před třemi lety lékaři odhalili, že se jí rakovina přemístila do kostí.

„Já jsem s tou metastatickou rakovinou musela podstoupit operaci, kdy mně byl vyměněn kyčelní kloub, asi s třetinou stehenní kosti,“ popsala. „Tím sportem, endorfinem, okysličením těla docházelo k těm emocím štěstí a pocitu, že jsme stateční a dobří,“ uvedla ke zkušenosti s onkologickou jógou.

„Ten pohyb u nich hraje několikerou úlohu. Jednak jim může zlepšit kondici, to znamená i snášenlivost léčby a výdrž v rámci terapie onkologického onemocnění. Potom jim může zlepšit náladu a působí protidepresivně,“ řekla přednostka Ústavu radiační onkologie Fakultní nemocnice Bulovka a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Petra Tesařová.

V České republice si ročně vyslechne diagnózu rakoviny prsu zhruba sedm a půl tisíce žen. Většinou jde o pacientky nad šedesát let. Nemoc se ale stále častěji objevuje i u mladších ročníků.