TÉMA

Evropské volby

Orbánovi roste před eurovolbami konkurence. Magyar dříve pracoval s Fideszem

Maďarská vládní strana Fidesz oficiálně zahájila kampaň před evropskými volbami. Předseda a premiér Viktor Orbán označil hlasování za volbu mezi pokračováním války a mírem. Boje na Ukrajině považuje za klíčové téma, volá ale i po změnách v Bruselu. Doma mu mezitím roste čím dál silnější soupeř – opoziční hnutí vedené bývalým spojencem Fideszu Péterem Magyarem.
před 3 h hodinami|

V evropských volbách v Česku se může utkat třicet uskupení, o devět méně než minule

Všech třicet řádně přihlášených uskupení bylo letos připuštěno k volbám do Evropského parlamentu v Česku. Ministerstvo vnitra žádné z nich neodmítlo. Vyřazena byla pouze jedna kandidátní listina, která byla podána až po zákonném termínu, uvedl resort na svém webu.
před 11 h hodinami|

Kongres ODS potvrdil vedení, přibyla Eva Decroix

Premiér Petr Fiala se znovu stal předsedou Občanské demokratické strany (ODS). Získal 424 hlasů od 525 přítomných delegátů ostravského kongresu. Prvním místopředsedou zůstává ministr financí Zbyněk Stanjura, do vedení přibyla Eva Decroix. Premiér prohlásil, že občané České republiky si volí ODS v době krizí.
13. 4. 2024Aktualizováno13. 4. 2024, 20:32|

Vláda obstála, řekl Rakušan na sněmu STAN. Odmítl populistická řešení

Zástupci tří ze čtyř stran, které jsou spolu se Starosty a nezávislými ve vládní koalici, vystoupili na jejich sobotním republikovém sněmu. Osobně však nepřišel pouze nikdo z Pirátů, s nimiž sice Starostové spolupracovali ve sněmovních volbách, ale nyní se mimo jiné přou o nominaci eurokomisaře. Předseda STAN Vít Rakušan zopakoval, že je přesvědčen, že komisaře má nominovat jeho hnutí. V úvodním projevu na sněmu vyjádřil mínění, že se vláda dokázala vyrovnat s problémy, které postihly Česko. Také řekl, že se k moci snaží dostat nebezpeční populisté a že na politické scéně sílí extrémní proudy.
6. 4. 2024Aktualizováno6. 4. 2024, 15:39|

Se členstvím v EU je podle průzkumu spokojená téměř polovina Čechů. Oceňují bezpečnost a kritizují regulaci

Se členstvím v Evropské unii je spokojená bezmála polovina Čechů, více než třetina jich vyjadřuje spokojenost s dosavadním fungováním Unie, vyplynulo z průzkumu společnosti Ipsos pro ČTK provedeného v souvislosti s červnovými volbami do Evropského parlamentu. Nejčastějšími důvody pro nespokojenost s fungováním EU jsou pro Čechy omezení suverenity členských států, unijní migrační politika či přílišná regulace. Z výhod Unie naopak nejvíc vyzdvihují bezpečnost a mír v EU, ochranu demokratických hodnot a podporu a rozvoj regionů.
3. 3. 2024|

SOCDEM povede do evropských voleb exministr Zaorálek. Strana doufá v návrat na politické výsluní

Sociální demokraty povede do jarních voleb do Evropského parlamentu Lubomír Zaorálek. Podobu kandidátky představil předseda strany Michal Šmarda, který doufá, že s volbami do Evropského parlamentu začne postupný návrat někdejší vládní strany na politické výsluní.
12. 12. 2023|

Nerudová oznámila kandidaturu do europarlamentu, chce do čela kandidátky STAN

Bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová chce příští rok kandidovat do Evropského parlamentu na listině hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Její nominaci do čela listiny schválilo ve čtvrtek předsednictvo STAN. Hnutí by do voleb do Evropského parlamentu měl vést také bývalý šéf poslanců hnutí Jan Farský (STAN) z druhého místa. Definitivně o lídrech bude rozhodovat celostátní výbor STAN.
17. 8. 2023Aktualizováno17. 8. 2023, 18:06|
Volby do Evropského parlamentu 2019

Volný pád německé koalice, Macronova mizérie a britská frustrace. Média hodnotí výsledky voleb

Vládní strany na západě Evropy zaznamenaly ve volbách do Evropského parlamentu velké ztráty. Výsledek německé konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) evokuje podle místního tisku volný pád vládní koalice. Francouzská média zase hodnotí porážku prezidenta Emmanuela Macrona jako zásadí prohru a mizérii. Podle britského tisku výsledky jen potvrzují frustraci voličů.
27. 5. 2019Aktualizováno27. 5. 2019, 14:24|

Italská nacionalistická strana vysílá do evropských voleb pravnuka diktátora Mussoliniho

Příští týden budou voliči vybírat nový Evropský parlament a strany si úspěch ve volbách chtějí zajistit nejen programem, ale i zvučnými jmény. Nacionalistická strana Bratři Itálie do nich vyslala pravnuka fašistického diktátora Benita Mussoliniho. Mnoho Italů nevidí období jeho vlády od roku 1922 do druhé světové války zdaleka jen černě.
14. 5. 2019|

Rozhovory s kandidáty do evropských voleb: Tran Van Sang (PROSaZ)

Před volbami do Evropského parlamentu přináší ČT24 rozhovory s lídry všech kandidátek, které se o mandáty ucházejí. S číslem 19 kandiduje PRO Zdraví a Sport, do voleb hnutí vede Václav Kubata, který ale nemohl přijít ze zdravotních důvodů. Na otázky Daniela Takáče tak odpovídal kandidát Tran Van Sang.
3. 5. 2019|

Rozhovory s lídry kandidátek do evropských voleb: Jiří Vítek (Patrioti)

Před volbami do Evropského parlamentu přináší ČT24 rozhovory s lídry všech kandidátek, které se o mandáty ucházejí. S číslem 17 kandidují PATRIOTI PRO NEUTRALITU, do voleb je vede Jiří Vítek (Patrioti). Rozhovor s ním vedl Daniel Takáč.
3. 5. 2019|

Rozhovory s lídry kandidátek do evropských voleb: Ivan Holoubek (Vědci)

Před volbami do Evropského parlamentu přináší ČT24 rozhovory s lídry všech kandidátek, které se o mandáty ucházejí. S číslem 16 kandidují Vědci pro Českou republiku, do voleb je vede Ivan Holoubek. Rozhovor s ním vedl Daniel Takáč.
3. 5. 2019|

Rozhovory s lídry kandidátek do evropských voleb: Kateřina Konečná (KSČM)

Před volbami do Evropského parlamentu přináší ČT24 rozhovory s lídry všech kandidátek, které se o mandáty ucházejí. S číslem 9 kandiduje Komunistická strana Čech a Moravy, do voleb ji vede Kateřina Konečná. Rozhovor s ní vedl Daniel Takáč.
2. 5. 2019|

Rozhovory s lídry kandidátek do evropských voleb: Adam Benjamin Bartoš (RozumND)

Před volbami do Evropského parlamentu přináší ČT24 rozhovory s lídry všech kandidátek, které se o mandáty ucházejí. Rozhovory probíhají v pořadí podle volebních čísel stran. S číslem 12 kandidují ROZUMNÍ a Národní demokracie - STOP MIGRACI - NECHCEME EURO, do voleb je vede lídr kandidátky Adam Benjamin Bartoš. Rozhovor s ním vedl Daniel Takáč.
2. 5. 2019|