Obliba italské premiérky pomáhá její straně v tažení do europarlamentu

Události: Eurovolby v Itálii (zdroj: ČT24)

V Itálii vrcholí kampaň před volbami do Evropského parlamentu. Závěrečný mítink v sobotu uspořádala premiérka Giorgia Meloniová, která v průzkumech jasně vede. Dříve se vůči Bruselu ostře vymezovala. V posledních dvou letech se ale snaží vystupovat umírněně a víc proevropsky.

Italská premiérka zakončila kampaň před volbami do Evropského parlamentu velkolepým shromážděním svých příznivců v Římě, na oblíbeném náměstí Piazza del Popolo. Giorgia Meloniová slíbila, že v Bruselu bude hájit nejen zájmy země, ale pokusí se využít svého vlivu na změnu politiky Evropské unie.

„Itálie bude sedět u těchto stolů jako jeden z hlavních představitelů, a ne jen čekat s talířem v ruce, až jiní rozhodnou za nás. Ty dny jsou u konce,“ řekla na shromáždění.

Přispěla ke změně náhledu Bruselu na migraci

Sama Meloniová v evropských volbách nekandiduje, celá stranická kampaň ale stojí na jejím křestním jméně. Doma na pravici nemá konkurenci, i kvůli nedávným korupčním skandálům jejích koaličních partnerů, říká zpravodaj ČT Jan Šmíd.

Řada Italů u ní podle něj oceňuje i to, že pomohla změnit postoj Bruselu k migraci. Tedy posun od politiky zaměřené na azyl a přerozdělování migrantů k politice placení třetím zemím za to, že je udrží za hranicemi Evropské unie.

Stranická kampaň Bratrů Itálie je postavena na křestním jménu premiérky
Zdroj: Reuters/Guglielmo Mangiapane

„Evropa musí respektovat identitu každé země, protože každá země má svou vlastní znamenitost. Jsem pro jedinečnost každé země, nerad bych věci příliš sjednocoval,“ soudí například majitel obchodu Alberto Manassei.

Podnikatel Marco Ricco pak od politiků čeká, že ho budou chránit. „Doufejme, že v Evropě dělají dobře svoji práci, abychom se cítili bezpečněji.“

Šance na dobrý volební výsledek i velkou váhu v evropské politice

Popularita premiérky Meloniové a její strany Bratři Itálie sice po vyhraných parlamentních volbách mírně klesá, přesto ji poslední průzkumy před volbami do Evropského parlamentu vysoce favorizují.

Hlas by Bratrům Itálie mohlo dát až 27 procent voličů. Jejich největší soupeř – středolevicová Demokratická strana – se v preferencích pohybuje kolem 21 procent.

I proto může Giorgia Meloniová sehrát klíčovou roli při tvorbě nové Evropské komise, připomíná Šmíd. Poukazuje na to, že Ursula von der Leyenová usiluje o druhý mandát a hledá podporu i u italské premiérky. To se ale levicovým členům evropské vládní koalice nelíbí a hrozí, že v takovém případě se pro současnou předsedkyni Komise nevysloví.