K chybám došlo, výsledky eurovoleb ale neovlivnily, zamítl soud stížnost Šojdrové

Brífink Nejvyššího správního soudu ke stížnostem na eurovolby (zdroj: ČT24)

Výsledky voleb do Evropského parlamentu v Česku jsou potvrzené. Dosavadní europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) u Nejvyššího správního soudu (NSS) neuspěla se stížností, volební senát ji zamítl. Šojdrová, která ve volbách mandát neobhájila, zpochybňovala zvolení Ondřeje Koláře (TOP 09) europoslancem kvůli možným chybám v počítání preferenčních hlasů. Šojdrová i Kolář kandidovali za koalici SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). NSS už dříve zamítl či odmítl i zbylé stížnosti na eurovolby. Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka uvedl, že rozhodnutí soudu sice respektuje, ale považuje ho za nešťastné. Zavírá podle něj oči před chybovostí, která není zanedbatelná.

Kolář byl na šestém místě kandidátky SPOLU a dostal se do europarlamentu jako poslední. Šojdrová byla na devátém místě, poté byla třetí náhradnicí. Měla však více preferenčních hlasů a jen málo jí chybělo ke zvolení. Tvrdila, že některé její preferenční hlasy přidělily okrskové volební komise jiným kandidátům SPOLU. V tomto řízení si volební senát vyžádal volební dokumentaci z mnoha volebních okrsků, například ve Zlínském a Jihomoravském kraji a na Vysočině.

Soudce NSS Ivo Pospíšil na brífinku prohlásil, že při přezkumu výsledků z několika okrsků se opravdu ukázalo, že hlasy pro Šojdrovou byly připočteny nesprávně jinému kandidátovi. Podle soudu se tak prokázalo, že okrskové volební komise v některých případech pochybily.

„Nejvyšší správní soud určité nedostatky zjistil. Přesto dospěl k závěru, že se navrhovatelkou předložené hypotézy nepotvrdily a indicie zpochybňující výsledek voleb v rozsahu, který by vedl k dalšímu přezkumu, tak vyhasla,“ sdělil Pospíšil.

Kolář měl podle původně publikovaných výsledků eurovoleb 31 623 preferenčních hlasů, Šojdrová 32 447. Původně jen 616 preferenčních hlasů chybělo Šojdrové k tomu, aby mandát v Evropském parlamentu podruhé obhájila.

Úprava formulářů

Soud nyní navrhuje úpravu příslušných formulářů. „Je žádoucí a vhodné, aby tyto formuláře doznaly takových grafických a dalších změn, aby byla napříště tato záměna při volbách vyloučena,“ řekl Pospíšil.

Ministerstvo vnitra se nyní s odůvodněním soudu seznamuje. Na hledání možných řešení, která by chybovost při započítávání přednostních hlasů minimalizovala, chce spolupracovat s Českým statistickým úřadem. „V úvahu přichází možné úpravy dvou formulářů, se kterými okrskové volební komise pracují a které Nejvyšší správní soud v rozhodnutí zmínil,“ uvedla mluvčí resortu Hana Malá.

Počítat hlasy jako vrchní piva v hospodě je problém, reagoval Kolář

„Ve zkoumaném vzorku bylo 192 případů, které nebyly správně přičteny, k přepočítání muselo dojít, aby se potvrdilo, že volby jsou spravedlivé a mandát (Kolář) nabyl oprávněně. A aby byla obnovena důvěra ve volby – to bylo záměrem, proč jsem ten návrh podala. Zpochybňovat mandát kolegy mi bylo nepříjemné, ale bylo třeba ověřit, zda počty hlasů odpovídají,“ komentovala zamítnutí stížnosti Šojdrová pro ČT24.

Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) reaguje na zamítnutí své stížnosti na eurovolby Nejvyšším správním soudem (zdroj: ČT24)

„Paní Šojdrová využila svého práva, které každému z nás náleží. Mám pro to i pochopení: Bylo to mezi námi opravdu těsné a vlastně je dobře, že se to radši na NSS přepočítalo a rozptýlily se pochybnosti. Dnešní rozhodnutí vítám hlavně proto, že je pro mne důkazem, že máme v České republice nezávislé soudy. To je skvělá zpráva pro všechny. Jestli máme opravdu tak dokonalý volební systém, jak se navzájem utvrzujeme, to je na další debatu. Dokud budou volební komisaři počítat hlasy jako vrchní piva v hospodě, máme problém,“ reagoval v SMS zprávě pro ČT Kolář.

Kriticky se k verdiktu vyjádřil Jurečka, podle něhož soud zjistil rozdíl téměř 200 preferenčních hlasů ve 100 okrscích, což není vůbec málo, uvedl. „Rozhodnutí NSS respektuji, ale je hodně nešťastné a zavírá oči před chybovostí, která není zanedbatelná,“ soudí.

Stížnost na zvolení Nerudové

NSS ve lhůtě obdržel třináct stížností na evropské volby v Česku. Zbylé odmítl či zamítl už dříve. Týkalo se to například návrhů řešících zvolení Danuše Nerudové (STAN). Podle soudu muselo být voličům jasné, že zastává hodnoty hnutí STAN, které ji navrhlo, bez ohledu na to, že na volebním lístku Starostů figurovala jako kandidátka bez politické příslušnosti. Nerudová se krátce před evropskými volbami stala členkou hnutí.

V dalších podáních voliči například uváděli, že dali některému z kandidátů preferenční hlas, ale ve výsledcích voleb se podle jejich tvrzení neprojevil. Dále soud obdržel podnět zpochybňující systém voleb do Evropského parlamentu. Některé stížnosti soud pak odmítl například z důvodu, že navrhovatelé ani po výzvě neodstranili jejich vady.

Celkové výsledky
Česko
Zdroj: ČSÚaktualizováno: 10. 06. 2024 00:24