TÉMA

Zneužití

Za znásilnění a pokus o vraždu patnáctileté dívky uložil soud muži z Ukrajiny 19 let vězení

Krajský soud v Plzni odsoudil k devatenácti letům ve věznici se zvýšenou ostrahou devatenáctiletého Viktora Veselovského z Ukrajiny. Uznal ho vinným z pohlavního zneužití, znásilnění a pokusu o vraždu patnáctileté dívky. Případ loni v létě v Plzni rozdmýchal napětí a protiukrajinské nálady. Rozsudek není pravomocný, protože se proti němu Veselovskyj odvolal. Trest vyslechl zcela bez emocí. Státní zástupce a zmocněnkyně poškozené si ponechali lhůtu na vyjádření.
24. 4. 2024Aktualizováno24. 4. 2024, 15:33|

Sbormistr půjde za zneužívání ve farním sboru na šest let do vězení

Sbormistr, který dlouhodobě znásilňoval a zneužíval hochy v pražském farním sboru, si odpyká šest let vězení. Původní trest odnětí svobody mu ve středu na základě odvolání státní zástupkyně o dva roky zvýšil Vrchní soud v Praze. Rozhodnutí je pravomocné. Součástí potrestání zůstaly ústavní sexuologické léčení a také maximální možný, tedy desetiletý zákaz práce s dětmi.
27. 3. 2024Aktualizováno27. 3. 2024, 13:29|

Nejvyšší správní soud potvrdil pokutu 274 milionů pro České dráhy za zneužití dominance

Nejvyšší správní soud (NSS) definitivně potvrdil pokutu 274 milionů korun, kterou v roce 2019 potrestal antimonopolní úřad České dráhy (ČD) za zneužití dominantního postavení, vyplývá z rozhodnutí zveřejněného na elektronické úřední desce soudu. Dráhy podle mluvčího Filipa Medelského rozhodnutí soudu respektují. Až se plně seznámí s rozhodnutím, zváží další postup, dodal.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 12:44|

Společnost Amazon čelí žalobě od americké Federální obchodní komise, viní ji z poškozování spotřebitelů

Americká Federální obchodní komise (FTC) v úterý podala dlouho očekávanou antimonopolní žalobu na americký internetový obchod Amazon. Tvrdí v ní, že firma zneužívá svou dominantní pozici na trhu k vlastnímu prospěchu a nutí spotřebitele platit za zboží vyšší ceny, informovala agentura Reuters. FTC rovněž požádala soud o zvážení, zda by neměl firmu Amazon přinutit k prodeji některých aktivit, aby tak zastavil negativní dopady na spotřebitele. Akcie Amazonu ztrácejí k úterku přes čtyři procenta.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 21:24|

Stát je na útlum rodných čísel dávno připraven, říká Profant. Neměňme, co funguje, vyzývá Králíček

Na upozadění rodných čísel je stát připraven, náklady budou ve stovkách tisíc, ne v miliardách, řekl náměstek místopředsedy vlády pro digitalizaci Ondřej Profant (Piráti). S tím nesouhlasí člen sněmovního bezpečnostního výboru Robert Králíček (ANO) a vyzývá, aby se neměnilo něco, co funguje. Hosté Událostí, komentářů řešili i bezpečnostní aspekt rodných čísel a jejich možné zneužití.
27. 5. 2023|

Antimonopolní úřad nezjistil porušení soutěže u cen potravin. Nekula se obchodníkům neomluví

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) při prověřování vývoje cen na trhu s potravinami u pěti základních komodit nezjistil porušení hospodářské soutěže, tedy ani zneužití dominantního postavení, ani náznak případných kartelových dohod. Předseda ÚOHS Petr Mlsna uvedl, že trh reaguje na růst cen vstupů, proto úřad nedoporučuje zavedení cenové regulace. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) by se podle Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) měl omluvit za své výroky, v nichž z růstu cen potravin vinil hlavně obchodní řetězce. Ministr to však odmítl, trh s potravinami v Česku podle něj opět funguje.
23. 5. 2023Aktualizováno23. 5. 2023, 21:51|

Učitel z gymnázia v Krupce míří kvůli údajnému zneužívání studentek před soud

Státní zástupce obžaloval učitele kvůli zneužívání studentek gymnázia v Krupce. Vyvíjel sexuální nátlak a zneužil podle obžaloby čtyři dívky. Pedagogovi hrozí až deset let vězení. České televizi to sdělil okresní státní zástupce v Teplicích Ondřej Langr.
2. 3. 2023|

Ústavní soud zamítl stížnosti v kauze zneužití Vojenského zpravodajství

Ústavní soud zamítl stížnosti v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Jana Nečasová a tři bývalí zpravodajci dostali podmíněné tresty a zákazy činnosti. Mimořádný opravný prostředek využila bývalá šéfka kabinetu tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) a jeho nynější manželka Jana Nečasová, stejně jako někdejší zpravodajci Milan Kovanda, Ondrej Páleník a Jan Pohůnek. Soud se stížnostmi zabýval ve spojeném řízení, nakonec nevyhověl žádné z nich. Zpravodajci podle nálezu jednali v rozporu se zákonem, když přijali neformální pokyn od neoprávněné osoby. Soud také poukázal na to, že chybí náležité kontrolní mechanismy činnosti Vojenského zpravodajství.
29. 11. 2022Aktualizováno29. 11. 2022, 12:27|

Svoboda slova je nebezpečná, cenzura je ale mnohem horší, tvrdí expertka z newyorské univerzity

Cenzura přináší větší problémy než neregulovaná svoboda projevu, myslí si profesorka z New York Law School Nadine Strossenová. Na veřejný diskurz mají dohlížet sami občané, tvrdí v rozhovoru pro Události, komentáře autorka knihy Nenávist a proč bychom se měli bránit pomocí svobody projevu, nikoliv cenzurou. Otázky pokládal moderátor Michal Kubal.
19. 11. 2021|

Bývalému řediteli Pražských služeb Kolingerovi vyměřil soud pět let vězení

Městský soud v Praze uložil ve čtvrtek bývalému řediteli Pražských služeb (PSAS) Tomáši Kolingerovi nepodmíněný trest pěti let ve věznici s ostrahou. Důvodem bylo zneužití informací a postavení v obchodním styku. Kolinger také musí zaplatit půlmilionový peněžitý trest. Rozhodnutí je nepravomocné, lze se proti němu odvolat k Vrchnímu soudu. Kolinger podle soudu ovládal společnost Lighthouse Consulting později přejmenovanou na Ekolion, která se zabývala podobnou činností jako PSAS.
9. 9. 2021|

Katolická církev zřídila linku a web pro oběti zneužívání. Duchovní nabízejí i psychologickou či právní pomoc

Česká biskupská konference a konference vyšších řeholních představených chtějí poskytnout péči a pomoc nezletilým a zranitelným obětem pohlavního zneužití duchovními. Zřídily proto internetovou stránku ochrananezletilych.cz. V úterý to sdělil generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl.
30. 4. 2019|