TÉMA

Dluh

Senát schválil elektronické plné moci či vymezení dostupného bydlení

Lidé asi budou moci vystavovat plné moci nejen v papírové, ale také v elektronické podobě, které budou v registru zastupování. Novinku přinese vládní novela zákona o základních registrech, kterou Senát schválil beze změn. Materiál nyní dostane k podpisu prezident. Horní komora také umožnila přijetí pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů bez projednání na schůzi. Senát rovněž chce ze zákona o strategických stavbách odstranit zónu Plzeň-Líně, aby ji mohla nadále využívat armáda. Návrh nyní posoudí sněmovna.
včeraAktualizovánopřed 20 h hodinami|

Mnozí pejskaři dluží radnicím poplatky, hrozí i exekuce

Poplatek za psa v některých městech a obcích stále neuhradila velká část lidí. Čas už na to přitom mají jen do konce března. České televizi to sdělily městské úřady z různých částí Česka. Pokud pejskaři nezaplatí, hrozí jim postih v podobě ztrojnásobení poplatku a v krajních případech i exekuce.
23. 3. 2024|

Většina zaměstnanců Liberty stále zůstává doma. Restrukturalizační plán údajně počítá s poklesem výroby o šedesát procent

Hutní společnost Liberty Ostrava opět odložila nástup většiny zaměstnanců do práce. Zaměstnanci jsou doma od 22. prosince 2023, společnost v pondělí návrat pracovníků odložila už pojedenácté. V podniku se podle jeho mluvčí znovu rozjíždějí válcovací tratě, většina provozů ale nadále stojí, protože se Liberty ještě nedohodla s dodavatelem Tameh Czech na dodávkách energií. Hospodářské noviny uvedly, že restrukturalizační plán, který věřitelům Liberty předložila, počítá s poklesem výroby o šedesát procent. Věřitelů, kteří budou mít právo o plánu hlasovat, je podle soudu více než třináct set.
11. 3. 2024Aktualizováno11. 3. 2024, 12:57|

Sněmovna nedokončila projednávání růstu příspěvků na péči, poslanci dlouho debatovali o programu

Sněmovna nedokončila projednávání koaličního návrhu na růst většiny příspěvků na péči pro postižené. Debata o novele by měla pokračovat ve středu. Poslanci se kvůli delším snahám zejména zástupců opozičního ANO o změny programu nynější schůze nevypořádali s žádnou z předloh. Šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš v úvodu schůze zpochybňoval s odkazem na články z médií kvalitu zemědělských komodit a potravin dovážených z Ukrajiny. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) šířil dezinformace. Projednávání změn programu schůze zabralo poslancům zhruba čtyři hodiny.
5. 3. 2024Aktualizováno5. 3. 2024, 19:01|

Část ministrů chce přidat. Miliardy navíc žádají pro své resorty Bek, Rakušan či Bartoš

Část ministrů chce pro své resorty víc peněz. Na mimořádné jednání vlády o změnách v letošním státním rozpočtu přišli s požadavky na přidání šéfové školství, vnitra i místního rozvoje. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) připustil, že změny rozpočtu připadají v úvahu, avšak jeho strana i koaliční TOP 09 trvají na tom, že je nezbytné dodržet plánovaný schodek.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 23:43|

EU se shodla na reformě rozpočtových a dluhových pravidel, budou flexibilnější

Zástupci členských zemí Evropské unie a Evropského parlamentu v noci na sobotu dospěli k dohodě na reformě rozpočtových a dluhových pravidel, napsala s odvoláním na belgické předsednictví agentura DPA.
10. 2. 2024|

168 hodin: Obce stále vymáhají dluhy po „dětských neplatičích“. Často o tom ani nevědí

Česko se stále nezbavilo vymáhání dluhů na dětech. Příkladem, který zdokumentoval pořad 168 hodin, je dvacetiletý Michal. Několik let žil v dětském domově, po dokončení školy si našel bydlení a práci. Úplnou náhodou ale zjistil, že je od dětství v exekuci. Když bylo Michalovi deset let, rodiče za něj nezaplatili poplatek za odpad. Město Králův Dvůr ve Středočeském kraji tak pohledávku předalo exekutorovi. Takzvané dětské exekuce přitom měly díky několika novým předpisům už dávno skončit.
5. 2. 2024|

Celníci loni zabavili čtyři stovky registračních značek dlužníkům na pokutách

Celní správa vybrala za uplynulý rok při kontrolách na silnicích nedoplatky za pokuty v hodnotě 22 milionů korun. O šest milionů více než předcházející rok. Pomohlo i to, že dlužníkům, kteří odmítli na místě zaplatit, celníci zabavili 384 registračních značek. Stejnou pravomoc mají i policisté.
17. 1. 2024|

Státní rozpočet loni skončil ve schodku 288,5 miliardy korun

Stát hospodařil v roce 2023 se schodkem 288,5 miliardy korun. Původní návrh předpokládal deficit 295 miliard korun, deficit je tak o šest a půl miliardy nižší, než stát plánoval. Oproti loňsku jde o pokles o 71,9 miliardy korun, uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), který představil výsledky hospodaření státu v minulém roce. Státní dluh ke konci roku vzrostl z 2,895 na 3,111 bilionu korun.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 21:27|

Lidé by se mohli zbavit dluhů během tří let. Vládní návrh ale naráží u části koaličních poslanců

Koaliční poslance rozděluje vládní návrh zákona, podle kterého by se lidé mohli zbavit dluhů během tří let. Návrh už čtyři měsíce čeká na druhé čtení ve sněmovně – dosud totiž neexistuje shoda na podmínkách pro odpuštění závazků. Pokud Česko zkrácení osobního bankrotu nepřijme, hrozí mu pokuta od Evropské komise.
4. 1. 2024|

Chybí snaha vylepšit ekonomiku, upozorňuje Pilný. Odpovědnost politických reprezentací v čase klesá, míní Mertlík

Obávám se nutné asistence Mezinárodního měnového fondu (MMF), nastínil černý scénář vývoje české ekonomiky v budoucnosti bývalý ministr financí a rektor Škoda Auto Vysoká škola Pavel Mertlík. Další exšéf resortu financí a poradce představenstva Allianz pojišťovny Jiří Rusnok ocenil vládní změny v důchodovém systému, ale kritizoval konsolidační balíček. Připojil se k němu i bývalý ministr financí Ivan Pilný, který soubor opatření označil za zklamání. Někdejší správci veřejných financí spolu diskutovali v pořadu Otázky Václava Moravce.
17. 12. 2023|

Dodavatel energií pro Liberty je v insolvenci. Vláda chce po hutní firmě plán restrukturalizace

Společnost Tameh Czech na sebe podala insolvenční návrh, napsala ČTK. Firma, která dodává energie huti Liberty Ostrava, uvedla, že se dostala do sekundární platební neschopnosti poté, co jí Liberty téměř před půlrokem svévolně přestala platit za dodávané produkty. Vůči věřitelům má Tameh závazky po lhůtě splatnosti převyšující 255 milionů korun. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) stát situaci nehodlá řešit mimořádnou půjčkou pro hutní podnik. Vláda po Liberty požaduje věrohodný plán restrukturalizace. O společnosti chce kvůli jejímu podnikání v dalších státech hovořit i s Evropskou komisí.
15. 12. 2023Aktualizováno15. 12. 2023, 20:21|

Kvůli malé půjčce exekuce za statisíce. Nezákonně vymáhané peníze mohou ale dlužníci získat zpět

Zdánlivě výhodná půjčka na malou částku, která skončila exekucí na statisíce. To je situace, kterou podle odborníků v Česku znají desetitisíce lidí. Přitom smlouvy s vysokým úrokem nebo například příliš přísnými sankcemi za opožděné splátky mohou být neplatné. A lidé mohou peníze, které na nich exekutor vymohl nezákonně, získat zpět. S takovým nárokem už u soudů uspělo několik desítek bývalých dlužníků.
15. 12. 2023|

Liberty hrozí zastavení provozu, dodavateli energií dluží dvě miliardy. Do jednání se zapojí i ministři

Liberty Ostrava podle serveru iDNES.cz hrozí přerušení výroby. Podle deníku huť dlouhodobě neplatila dodavateli energií, společnosti Tameh Czech, která se tak dostala na pokraj bankrotu. Ve čtvrtek proto Tameh přeruší výrobu elektřiny v jednom z kotlů, uhlí v dalších dvou dojde nejpozději v pondělí. Mluvčí Liberty Kateřina Zajíčková v reakci uvedla, že firma je zklamána jednostranným a poškozujícím jednáním společnosti Tameh, které může ohrozit tisíce pracovních míst v celém ostravském regionu. Pátečního jednání o osudu hutí se zúčastní i ministři práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) a financí Zbyněk Stanjura (ODS).
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 15:22|

Češi mají problémy se splácením půjček, u hypoték zůstává platební morálka dobrá

V Česku přibývá lidí, kteří mají problémy se splácením půjček. Ve třetím čtvrtletí byla podle dluhových registrů ohrožena úhrada více než šesti procent všech krátkodobých úvěrů. Naopak u hypoték zůstává platební morálka dobrá.
23. 11. 2023|

Domov seniorů Hvězda přišel o registraci. Odejít má šedesát klientů

Zlínský kraj zrušil registraci sociální služby domovu seniorů Hvězda ve Zlíně. Z domova by tak k 31. prosinci mělo odejít šest desítek klientů. Důvodem je finanční dluh na pojistném na sociálním zabezpečení, který ale už domov podle jeho ředitelky Miroslavy Kalivodové uhradil. Rozhodnutí kraje potvrdilo ministerstvo práce a sociálních věcí, domov se proti němu odvolal.
7. 11. 2023Aktualizováno7. 11. 2023, 19:41|

Bývalí zaměstnanci Pilsen Steel se dočkají mezd po třech letech. Končí insolvence podniku

Bývalí pracovníci plzeňských oceláren se po více než třech letech dočkají svých mezd. Končí totiž insolvence společnosti Pilsen Steel. Insolvenční správce bude moci šesti stovkám bývalých zaměstnanců po rozprodání majetku rozdělit přes osmdesát milionů korun. Dalších 44 milionů půjde soukromým věřitelům a úřadům. Dřívější hutě a kovárny, které byly součástí Škodových závodů, koupil německý podnikatel Max Aicher za 300 milionů korun.
10. 10. 2023|

Rozpočet je ve 180miliardovém deficitu. Je o třetinu menší než loni, pomohla windfall tax

Deficit státního rozpočtu se na konci září snížil na 180,7 miliardy korun, oznámilo ministerstvo financí. V srpnu byl o necelých čtrnáct miliard vyšší. Schodek je nižší i oproti loňskému září, tehdy přesáhl 270 miliard. Zadlužení českých vládních institucí nicméně stoupá, podle Českého statistického úřadu se do konce druhého čtvrtletí meziročně zvýšilo o 0,8 procentního bodu na 44,3 procenta hrubého domácího produktu. Nominálně za rok vzrostl vládní dluh o 357 miliard korun na 3,151 bilionu.
2. 10. 2023Aktualizováno2. 10. 2023, 22:59|

Polskou volební kampaň opanovalo zdražování. Vláda přidává důchody, opozice chce odblokovat evropské peníze

Do hlasování o novém složení polského parlamentu zbývá osmnáct dní a v kampani se vyostřují spory o migraci nebo se diskutuje o vztazích s Ukrajinou. Letošní volby zároveň experti označují za nejvyhrocenější v historii. Klíčovým tématem je zpomalující tempo hospodářství a inflace, která tlačí na ceny zboží i služeb.
28. 9. 2023|

Reportéři ČT: Malina v insolvenci uzavírala podezřelé smlouvy. S reorganizací pomáhá žena napojená na majitele

Solární firma Malina dluží více než miliardu korun a tisíce zákazníků čekají, co bude s jejich penězi. Nyní vyšlo najevo, že společnost už v insolvenci uzavírala smlouvy, které znamenaly platby v řádu milionů za měsíc. A to bez vědomí insolvenčního správce. Smlouvy zpochybnil i vrchní soud v Praze. Z krize má navíc firmě pomoci Libuše Barková – přítelkyně rodiny zesnulého bývalého premiéra Stanislava Grosse, jejíž minulost je přinejmenším kontroverzní. Reportérům ČT se smlouvy podařilo získat. Pro pořad natáčeli Dalibor Bártek a Zuzana Černá.
19. 9. 2023|

Jak zjistím, kolik dlužím? Pomohou rejstříky, může být ale nutné kontaktovat i jednotlivé úřady či instituce

Pokuta od revizora nebo nezaplacené sociální pojištění bývají často závazky, na které dlužník zapomněl. Dohledat částky ale může být složité. Lidé mají možnost využít celé řady evidencí, díky kterým zjistí, kolik například dluží dohromady.
18. 9. 2023|

Za dlužníky mohou v některých případech platit i jejich sousedé. Počet lidí v potížích přitom stoupá

Podle dluhových poradců v Česku mírně stoupá počet lidí, kteří jsou na hraně svých rozpočtů a špatně vychází s měsíčním příjmem. Ministerstvo spravedlnosti za prvních osm měsíců letošního roku eviduje přes dvanáct tisíc žádostí o oddlužení. Může to ohrozit i finance jiných lidí, například v případě neplatičů v bytových domech. Jejich dluh, třeba na energiích, se totiž často rozdělí mezi ostatní nájemníky.
3. 9. 2023|

Liberty Ostrava čelí potížím s financováním a poklesem poptávky. Uzavírá jeden z důležitých provozů

Ostravská huť Liberty řeší vážné problémy s financováním a poklesem poptávky po výrobcích. Uzavírá tak jeden ze zásadních provozů – největší koksárenskou baterii. Ta je podle Liberty neefektivní a vzhledem k přebytku kapacit na světovém trhu ztrátová. Vedení společnosti ale tvrdí, že všichni pracovníci z tohoto provozu by měli najít uplatnění uvnitř Liberty Ostrava.
28. 8. 2023|

Do Milostivého léta se letos zapojují i obce, odpouštějí část dluhu. Věří, že tak získají více peněz z pohledávek

Program Milostivé léto letos nově nabízí pomoc s místními poplatky, na kterých lidé dluží obcím. Dlužníci se tak mohou zbavit naběhlého penále, sankcí, úroků nebo exekučních nákladů. Obcím se tím zase zvyšuje šance na zajištění peněz i snížení administrativní zátěže. Do programu se podle Člověka v tísni zatím připojily desítky obcí. Další města a obce – třeba Přerov nebo Ústí nad Labem – budou o zapojení teprve jednat. Čas na to mají do konce září.
29. 7. 2023|