TÉMA

Jižní Čechy

Na Lipensku vzniká zubří rezervace. Pomůže rozmanitosti rostlin i živočichů

Na Lipensko se vrátili zubři. Jde o geneticky různorodé stádo z několika českých chovů. Dokud je lidé nevyhubili, žila tato největší evropská zvířata v české přírodě volně. Teď je lidé z organizace Česká krajina vypouští alespoň do oplocených rezervací. Jejich přítomnost bude mít pozitivní vliv na život rostlin i dalších živočichů.
17. 3. 2024|

Investor chce v CHKO Blanský les postavit vodní elektrárnu. Proti jsou ochránci přírody i vodáci

Na Českobudějovicku se rozpoutal spor o malou vodní elektrárnu na Vltavě poblíž Dívčího Kamene. Novou stavbu totiž soukromý investor plánuje v první a druhé zóně chráněné krajinné oblasti Blanský les. Projekt kritizuje Asociace vodní turistiky a sportu. Podnikatel se však brání a tvrdí, že postupuje podle předpisů.
8. 2. 2024|

Většina pošt v provozu zatím větší nápor lidí zvládá. Změna však může přijít na konci prázdnin

Uběhl měsíc od zrušení některých poboček České pošty. Na takzvaných nástupnických pobočkách, kam teď nově chodí lidé z těch zrušených, měli v červenci oproti dřívějšku i dvojnásobný provoz. Jinde však nápor nebyl tak velký, zřejmě i proto, že jsou prázdniny. Česká pošta se nyní začíná připravovat na září, kdy počítá s větším vytížením poboček. Dokonce slibuje, že v provozu bude více přepážek.
1. 8. 2023|

SÚRAO lidem v Pošumaví představila geologický průzkum pro stavbu úložiště radioaktivního odpadu

Zástupci Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) lidem v Pošumaví v pátek představili chystaný geologický průzkum pro výstavbu hlubinného úložiště. Mezi čtyřmi lokalitami, kde stát zvažuje, že by mohlo úložiště vzniknout, je Březový potok na Klatovsku. Místní však proti tomu protestují už asi dvacet let.
16. 6. 2023|

V Horních Měcholupech srazil vlak muže, spoje z Prahy na Benešov a jih Čech víc než hodinu nejezdily

V Praze-Horních Měcholupech v pátek odpoledne srazil vlak člověka. Muž je v kritickém stavu. Kvůli nehodě byl na více než hodinu zastavený provoz vlaků mezi Hostivaří a Uhříněvsí na frekventované trati mezi hlavním městem a jihem Čech.
24. 3. 2023Aktualizováno24. 3. 2023, 20:20|

Středočeskou D3 postaví stát. Kupka odmítl spolupráci se soukromníky v obavě z žalob na vedení trasy

Stát nebude stavět středočeský úsek dálnice D3 pomocí takzvaného PPP projektu (Public Private Partnership – Partnerství veřejného a soukromého), tedy za pomoci soukromých peněz. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) by to kvůli častým odvoláním a žalobám odpůrců trasy bylo značně rizikové. Kupka to řekl na setkání se starosty v Jílovém u Prahy. Zástupci dotčených obcí, kterých dorazilo zhruba 70, se zajímali například o protihluková opatření nebo o to, jak se zabrání případným problémům se zdroji pitné vody. Jednání bylo poklidné, další se má uskutečnit v druhé polovině roku.
19. 1. 2023|

30 let zpět: Kvalita pitné vody

Jaká byla před 30 lety kvalita pitné vody v Česku? Ne všude se ji dařilo upravit tak, aby vyhovovala normám. Oproti tomu ale možná překvapí zjištění, že kvalitní vodní zdroj byl v severních Čechách, v té době nechvalně známých svým znečištěným ovzduším.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
22. 11. 2022|

30 let zpět: Kauza schwarzenberský majetek

Majetek orlické větve Schwarzenbergů, zestátněný po komunistickém puči v únoru 1948, se na počátku 90. let v rámci restitucí vracel do rukou původních majitelů. Naproti tomu majetek hlubocké větve rodu, zkonfiskovaný na základě speciálního zákona z roku 1947, nikdy restituován nebyl.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
2. 8. 2022|

Vesnice rostou s uprchlíky. V jihočeských Skočicích ke dvěma stům místních přibylo sto Ukrajinců

V některých malých vesnicích v Česku se počet přijatých uprchlíků z Ukrajiny pomalu začíná blížit počtu místních. Například ve Skočicích na jihu Čech našlo provizorní domov zhruba sto Ukrajinců – trvale bydlících má obec přibližně dvakrát tolik.
1. 4. 2022|

Část republiky znovu zasáhl velmi silný vítr, zkomplikoval provoz na železnici

V Česku stále fouká. Meteorologové zvýšili pro noc na sobotu stupeň nebezpečí v souvislosti s velmi silným větrem. Hlavně v části Čech hrozí nárazy o rychlosti až 90 kilometrů za hodinu. Do půlnoci na několika místech popadaly stromy na železniční tratě, což komplikovalo dopravu už ve čtvrtek, kdy byl vítr ještě silnější.
18. 2. 2022Aktualizováno18. 2. 2022, 23:47|

Spolek z jižních Čech zachraňuje díky dronům ohrožená srnčata. Pomůžou mu i vysokoškoláci

Dobrovolníkům se na jihu Čech letos podařilo zachránit před smrtí pod kombajny a sekačkami až dvě stě srnčat. Spolku Stop sečení srnčat nově pomáhají také drony, které monitorují pole a louky. Záchranu mláďat nová technologie výrazně zefektivnila, ukazují výsledky projektu. Drony využívají termovizi, díky které členové spolku vidí to, co by ze země ve vysoké trávě nezaznamenali. Ročně přitom takovým způsobem zemře až 60 tisíc srnčat, což chce spolek zvrátit.
8. 9. 2021|

30 let zpět: Návštěva prezidenta Havla v jižních Čechách

Prezident Václav Havel při své návštěvě v jižních Čechách zavítal do Tábora na velitelství Západního vojenského okruhu, kde vyhlásil rozkaz k odchodu sovětských vojsk z našeho území. Ještě téhož dne přijel osobně na staveniště Jaderné elektrárny Temelín, kde se zajímal o zajištění jaderné bezpečnosti Temelína nebo o jeho finanční efektivnost.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
26. 6. 2021|

Zlaté české paličky. Udržet bubeníkům rytmus pomáhá malá manufaktura

Než se dostane do rukou bubeníka, třicetkrát ji musí někdo vzít do ruky. A pak zvážit, změřit, usušit, ohoblovat, vybrousit, nalakovat, označit a zabalit. Život paličky ale není jepičí. Naopak, její odolnost musí být stoprocentní – a to umí zaručit jen ruční výroba. Automatický stroj to nesvede a na světě je jen málo firem, které to dovedou. Patří mezi ně i malá manufaktura na jihu Čech. Jak vypadá ruční výroba bubenických paliček v českých podmínkách, odhaluje obrazová galerie.
16. 5. 2021|

30 let zpět: Květná neděle v Českých Budějovicích

Květná neděle je tradičně významným svátkem všech křesťanů. V Českých Budějovicích si jej před třemi dekádami věřící připomněli s biskupem Miloslavem Vlkem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
24. 3. 2021|

Na nádraží do Tábora, na pivo do Strakonic a pro zatčení do Putimi. Po stopách Švejkovy jihočeské anabáze

Jestli Josef Švejk při svém putování k českobudějovickému regimentu „zakufroval“ v jižních Čechách úmyslně, nebo nikoliv, se čtenáři Haškova humoristického románu mohou jen domýšlet. Složitá cesta, která vedla vojáka přes pole, řeky, vísky i městečka, si ale svou poetiku uchovává i sto let od prvního vydání švejkovských příběhů. Tuto „českou krásu“ se snaží přiblížit obrazová procházka jihočeskými obcemi – společně se Švejkem, jen o století později.
13. 3. 2021Aktualizováno16. 3. 2021, 10:11|

Nepotřebujeme autobusy čínských turistů. Volební lídři v Jihočeském kraji by propagovali méně známá místa

Dlouhodobě je problémem Jihočeského kraje dopravní dostupnost a infrastruktura. To limituje i turistický ruch, který je jinak v jižních Čechách poměrně čilý. Letos ale kvůli epidemii koronaviru návštěvnost památek zachraňovali turisté z Česka. Na ty by se společně s turisty z Rakouska a Německa zaměřili i kandidáti na hejtmana. Více propagovat chtějí méně známá místa Jihočeského kraje.
21. 9. 2020|

Stavbaři prorazili tunel Mezno pro novou trať na jih Čech. Vlaky zde budou jezdit v roce 2022

Zprovoznění 4. železničního koridoru z Prahy na jih Čech je o krok dál. Stavbaři slavnostně prorazili tunel Mezno v úseku Sudoměřice–Votice. Je to druhý nový tunel na nově budované dvoukolejné železniční trati. Hotový by měl být do příštího roku, vlaky jím začnou jezdit ale později.
14. 8. 2020Aktualizováno14. 8. 2020, 14:18|
Počasí

Na jihu Čech hasiči kvůli dešti evakuovali několik rodin. Hrozilo, že praskne hráz rybníka

Prudký déšť zaměstnal v sobotu večer hasiče na jihu Čech, kteří měli do půlnoci asi 30 zásahů. V Chlumanech na Prachaticku evakuovali hasiči 15 lidí, jejich domy zalila voda z rozvodněného potoka a z rybníka. Jeho hráz se ale nakonec neprotrhla. Hasiči čerpali také vodu ze sklepů a odklízeli popadané stromy.
23. 6. 2019|

Navzdory červotoči. Národní galerie vystavuje zachráněnou pietu z Bílska

Jako dílo jarní sezony se Národní galerie rozhodla vyzdvihnout mimořádnou památku z jižních Čech. Po několika letech náročného restaurování veřejnosti poprvé představuje pozdně gotickou pietu z Bílska. Zájemci si sochu mohou prohlédnout v klášteře sv. Anežky České, kde je umístěna stálá expozice středověkého umění z Čech a střední Evropy.
10. 4. 2019|