Zájem o práci strážníka upadá. Někde pomáhají i asistenti prevence kriminality

Události v regionech: V pohraničí na jihu Čech chybí strážníci (zdroj: ČT24)

Obcím v jihočeském pohraničí chybí strážníci. Například České Velenice na Jindřichohradecku shání tři nové posily. Na pořádek tam nyní musí dohlížet také asistenti prevence kriminality a bezpečnostní agentura. Město teď zvažuje, že by případným novým posilám nabídlo benefity. Nová Bystřice ale zvolila úplně jiný přístup. Městskou policii tam nechtějí kvůli finanční náročnosti a spoléhají na tu státní.

V Českých Velenicích pracuje Michal Struska jako strážník už od roku 2012. „Veřejný pořádek, doprava, ničení majetku se nám tu teď rozmáhají,“ popsal svou práci. Jenže aby vše fungovalo, jak má, potřeboval by více kolegů.

„V současné době je ten stav takový, jaký si úplně nepřejeme. Máme dva městské strážníky, k tomu mají k dispozici dva asistenty prevence kriminality,“ uvedl starosta Jaromír Slíva (Společně pro Velenice). Strážnici by uvítali alespoň tři další posily. Radnice teď zvažuje, zda zavést motivační příspěvek, případně jiný benefit, který by nové strážce pořádku přilákal.

Nejbližší obvodní oddělení policie je od Velenic vzdáleno dvacet kilometrů. Právě proto městu vypomáhá i bezpečnostní agentura, která podle starosty doplňuje službu strážníků.

Každé město je na tom jinak

Například další pohraniční město Nová Bystřice působení strážníků odmítá, důvodem jsou peníze. „Zřízení a provoz městské policie vyžaduje nemalé finanční náklady. Pro mě jako starostu a daňového poplatníka je důležité, aby fungovala státní policie. Fungování této služby (městské policie) mi připadá jako vyhazování peněz,“ je přesvědčený starosta Jiří Zimola (Změna 2020).

Naopak v Třeboni je kapacita strážníků naplněná. V současné době jich tam slouží patnáct. „Problém nabrat nové lidi vidím v tom, že opadá zájem o práci nejen u městské policie, ale obecně u ozbrojených a bezpečnostních složek,“ míní vedoucí tamní městské policie Stanislav Sklenář.

V Českých Budějovicích shání městská policie tři strážníky. Kromě příplatků za směny jim nabízí například možnost služebního bytu.