TÉMA

Komáři

Obce na Břeclavsku po letech sucha zasáhla komáří kalamita

Po letech sucha obce na Břeclavsku opět pociťují nápor komárů. V Kančí oboře mezi Břeclaví a Lednicí i v okolí obcí Lanžhot a Tvrdonice zaznamenali jihomoravští hygienici velmi vysokou až kalamitní aktivitu komárů. Mnohé tůně jsou ale již vyschlé, a tak se v nejbližší době nebudou objevovat noví komáři, řekl Oldřich Šebesta z protiepidemického odboru hygienické stanice.
3. 7. 2023|

Testy repelentních náramků ukázaly, že slibovaná ochrana proti hmyzu neexistuje

Na Státní zdravotní ústav (SZÚ) se obrátila řada rodičů s podezřením, že „repelentní náramky“, které jsou podle výrobců určené pro osobní ochranu proti komárům a klíšťatům, příliš nefungují. Vědci čtyři běžné výrobky tohoto druhu prozkoumali a zjistili, že neposkytují žádnou ochranu.
30. 6. 2023|

Použití mýdla může přitahovat komáry, ukazuje studie

Mytí mýdlem se může jevit jako rozumná strategie, jak se vyhnout pozornosti hmyzu. Podle vědců ale může jeho vůně naopak komáry přitahovat, protože když se neživí krví, doplňují příjem cukru nektarem. Vyplynulo to ze studie v odborném žurnálu iScience.
12. 5. 2023|

Běžné insekticidy selhávají. Komáři v Asii si proti nim vyvinuli odolnost

Podle nového výzkumu je zapotřebí začít hledat nové účinné látky proti komárům. Ty, které se používaly doposud, totiž přestávají účinkovat. Upozorňuje na to nová studie komárů z Vietnamu a Kambodže, kteří jsou vůči běžným insekticidům vysoce odolní.
23. 12. 2022|

Komáři jsou schopni vnímat pachy různými cestami, zjistili vědci

Vědci z Rockefellerovy univerzity v New Yorku údajně našli mechanismus, pomocí kterého jsou komáři schopni vypátrat člověka vhodného ke štípnutí. Na rozdíl od většiny živočichů může tento hmyz vnímat pachy několika různými cestami. O studii informoval list The Guardian.
19. 8. 2022|

Barva oblečení může snížit riziko komářího kousnutí, tvrdí nová studie

Nový objev entomologů by mohl ulevit od náletů snad nejobtížnějšího hmyzu – komárů. Vědci totiž zjistili, že barva oblečení může hrát roli v tom, jak moc člověk komáry přitahuje. Ignorují například bílou a zelenou, vyplývá ze studie výzkumníků z Washingtonské univerzity publikované tento měsíc v časopise Nature Communications.
21. 2. 2022|

Virus dengue mění chování komárů. Ti nakažení mnohem víc bodají

Když vědci analyzovali videa komárů přenášejících horečku dengue, odhalili, že tento hmyz saje krev savců výrazně častěji než nenakažení komáři – podle nové studie to až ztrojnásobuje možnosti přenosu nemoci. Mezinárodní vědecký tým, který za prací stojí, tvrdí, že jejich zjištění by mohla pomoci s vyvinutím účinnějších strategií boje proti této smrtelné nemoci.
14. 1. 2022|

V Číně se podle WHO podařilo vymýtit malárii, jinde obavy z nemoci přetrvávají

Boj s malárií dosáhl velkého milníku. Světová zdravotnická organizace (WHO) zařadila Čínu mezi země, kde se tato zákeřná nakažlivá nemoc již vůbec nevyskytuje. Čína s nemocí bojovala 70 let. V jiných částech světa ale hrozba nemoci přetrvává a se stoupajícími teplotami ve střední Evropě už obavy vyvolává i na Moravě.
4. 7. 2021|

Lidé na Břeclavsku bojují s komáry. Podle hygieniků je jejich kalamitní výskyt jen lokální

Obyvatelé obcí především na Břeclavsku se potýkají s lokálními kalamitními výskyty komárů. Týká se to hlavně okolí lužních lesů, kde se na jaře rozlévá voda a tvoří se tůně. Ty poskytují dobré životní podmínky pro larvy komárů.
24. 6. 2021|

Bezpříznakové děti mohou přenášet malárii zpět na komáry, ukázal výzkum

Nová studie naznačila, že asymptomatické děti infikované malárií mohou působit jako superpřenašeči, kteří nakazí celá hejna komárů. Podle vědců se jedná o znepokojivé zjištění. Hrozí totiž, že v místech, kde se nyní podařilo dostat nemoc pod kontrolu, se v případě ústupu od přísných preventivních opatření malárie opět rozšíří. Práce byla zveřejněna na stránkách Live Science.
22. 11. 2020|

V zaplavených tůních se probudili komáři. Útočí hlavně na východní a jižní Moravě

Na Moravě letos hrozí přemnožení komárů. Lokálně zatopené tůně se staly útočištěm pro larvy na Břeclavsku a Hodonínsku. Na Litovelsku a v Poodří zase obce začaly instalovat speciální lapače nebo aplikovat postřiky, které mají komáry vyhubit. V nejpostiženějších lokalitách je odborníci počítají na desetitisíce.
8. 7. 2020|

Účinnější zbraň na komáry. Ve Studénce použijí přípravek, který hubí jejich larvy

Zatímco v předchozích letech hubila Studénka přemnožené komáry postřikem, který likvidoval zároveň i jiný hmyz včetně včel, letos instaluje do tůní přípravek, který hubí pouze larvy. Použití larvicidu vítají i ekologové, je šetrnější a účinnější.
16. 6. 2020|

Vědci geneticky upravili komáry. Budou se jim rodit jen samečci, má to porazit malárii

Rozsáhlý výzkum prokázal, že je možné pomocí genetického inženýrství zničit populace komárů, kteří přenáší malárii. Tým vědců z londýnské Imperial College London v laboratoři změnil geny komárů Anopheles gambiae tak, že ztratili schopnost se rozmnožovat.
13. 5. 2020|

Vědci vypustili v Africe geneticky modifikované komáry. Přinesou cenné poznatky v tažení proti malárii

Vědci v západoafrické Burkina Fasu vypustili v rámci kampaně proti malárii geneticky modifikované komáry. Informoval o tom server BBC. Pokus má sloužit k lepšímu pochopení nemoci, hmyz je podle výzkumníků neschopný reprodukce.
2. 7. 2019|

Vědci objevili slabinu malárie. Mají přírodní látku likvidující jen komáry, kteří nemoc přenášejí

Pro boj s malárií učinili biochemici slibný objev. V odborném žurnálu Nature Communications popsali neurotoxin, který na Zemi není škodlivý ničemu jinému než právě komárům rodu anofeles, kteří dotyčnou smrtící chorobu přenáší.
1. 7. 2019|

Larev komárů je v Litovelském Pomoraví nejvíc za poslední tři roky. Zahubit je má postřik

Na Litovelsku hrozí přemnožení komárů. V tůních Litovelského Pomoraví jsou totiž desítky tisíc larev komárů, které začaly obce likvidovat speciálním postřikem. Ten má komáry zabít ještě před vylíhnutím, zároveň je šetrný k ostatním živočichům. Obce mají na boj s komáry sedm set tisíc korun.
4. 4. 2019|