Lidé na Břeclavsku bojují s komáry. Podle hygieniků je jejich kalamitní výskyt jen lokální

Obyvatelé obcí především na Břeclavsku se potýkají s lokálními kalamitními výskyty komárů. Týká se to hlavně okolí lužních lesů, kde se na jaře rozlévá voda a tvoří se tůně. Ty poskytují dobré životní podmínky pro larvy komárů.

Lidé na Břeclavsku nemohou větrat, pobyt venku je pro ně kvůli komárům nepříjemný. „Nejhorší na tom je, že celý den máte teplo, večer, když si chcete trochu vyvětrat, tak to nejde, protože večer začnou létat komáři,“ postěžovala si místní obyvatelka Olga Bobříková.

Za kalamitu se v souvislosti s tímto hmyzem označuje stav, kdy člověka v lese během minuty bodne třicet komárů. Ti dokáží uletět i deset kilometrů, jejich přemnožení tak obtěžuje i obyvatele okolních obcí. Sítě v oknech jsou tady nutnou výbavou.

„Lidi si stěžují, že komárů je hodně a je to horší než jiné roky, ale my potřebujeme objektivní čísla,“ řekl entomolog Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje z pracoviště Břeclav Oldřich Šebesta. Proto se hygienici vydali komáry sčítat.

Používají nádobu se suchým ledem s otvory, kudy se odpařuje. „V těchto místech vyletuje oxid uhličitý, ten komára naláká. V blízkosti pasti ho vsaje ventilátor a uvězní v síťce,“ popsal Šebesta.

Někde kalamita je, jinde počty komárů klesají

Hygienici sledují počty komárů v lužních lesích na jihu Moravy, kde mají pro množení příznivé podmínky. Pasti monitorují výskyt komárů na každém z osmi stanovišť přibližně šestnáct hodin. „Je tady podstatně větší množství komárů, než jsme chytili minulý týden, to znamená, že už to začíná nabírat víc kalamitní charakter. Zachytila se jich přibližně pětistovka,“ spočítala na stanovišti u Křivého jezera pracovnice hygienické stanice v Břeclavi Michaela Němečková. Opačná situace byla třeba v Kančí oboře poblíž Břeclavi, kde se výskyt snížil.

Přesné výsledky čtvrtečního měření budou hygienici vědět až po zmražení a spočítání vzorku. Potom přesně zjistí, která místa mohou příští jaro ošetřit postřikem tak, aby se tam komáři nepřemnožili.

Slováci bojují proti komárům pomocí mobilní aplikace (zdroj: ČT24)