TÉMA

Jekatěrinburg

„Likvidace obyvatelstva“. Rusko sevřel tuhý mráz, lidé si kvůli výpadkům dodávek tepla stěžují Putinovi

Tisíce Rusů jsou v mrazivém počasí bez dodávek tepla a v posledních dnech stále častěji dávají veřejně najevo svoji frustraci, někteří výslovně mluví o „likvidaci obyvatelstva“. Výpadky dodávek, za nimiž je série havárií a často alarmující stav infrastruktury, tuto zimu postihly například obyvatele Moskevské oblasti, Petrohradu, Jekatěrinburgu, Voroněžské nebo Rostovské oblasti či Přímořského kraje na ruském Dálném východě, ale i dalších míst napříč Ruskem.
11. 1. 2024|

Navalnyj potvrdil přesun do trestanecké kolonie za polárním kruhem. Vzkázal, že je v pořádku

Vězněný ruský opozičník Alexej Navalnyj na sociální síti X ujistil své podporovatele, že je v pořádku, a potvrdil, že ho ruské úřady přesunuly do trestanecké kolonie za polárním kruhem. O jednom z největších ruských kritiků Kremlu neměli jeho spolupracovníci zprávy od začátku prosince, v pondělí se jim však podařilo spojit skrze Navalného právníka.
26. 12. 2023|

České úřady prověřují podnikání Putinova spojence Vekselberga

České úřady prověřují majetek tří ruských zbrojařů. Kromě Borise Obnosova a Vladimira Jevtušenka, kteří jsou na českém sankčním seznamu, je zajímá i podnikání Viktora Vekselberga. Tajné služby a Finanční analytický úřad (FAÚ) podle informací ČT analyzují jeho možný vliv na společnost Safina, které se oficiálně zbavil ještě před začátkem loňské otevřené ruské invaze na Ukrajinu.
31. 8. 2023|

Bývalý starosta Jekatěrinburgu dostal za kritiku ruské invaze u soudu pokutu

Bývalý starosta Jekatěrinburgu a opoziční politik Jevgenij Rojzman dostal u soudu pokutu ve výši 260 tisíc rublů (přes 71 tisíc korun) za kritiku ruské invaze na Ukrajinu. Informovala o tom v pátek agentura AFP, podle níž je to relativně mírný trest v době, kdy se ruské úřady uchylují k rozsáhlým represím. Šedesátiletému politikovi hrozilo až pět let vězení.
19. 5. 2023|

Rusko odmítlo pustit americké diplomaty k zadrženému novináři

Ruské ministerstvo zahraničí ve čtvrtek oznámilo, že zamítlo žádost velvyslanectví Spojených států o návštěvu u zadrženého amerického novináře Evana Gershkoviche z listu The Wall Street Journal (WSJ). Podle resortu jde o odvetu za to, že americké úřady nevydaly víza ruským novinářům, kteří měli provázet šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova do newyorského sídla OSN. Rusko nyní předsedá Radě bezpečnosti OSN.
27. 4. 2023|

Útok na Ukrajinu není správný, řekl bývalý primátor Jekatěrinburgu. Hrozí mu roky vězení

V Jekatěrinburgu začal soud s bývalým primátorem města Jevgenijem Rojzmanem. Ruské úřady opozičního politika loni v srpnu obvinily z diskreditace ruské armády kvůli kritice vojenského vpádu na Ukrajinu. Politik už za to dostal několik pokut, obžaloba pro něj žádá pět let vězení. Rojzman vinu odmítá.
26. 4. 2023Aktualizováno26. 4. 2023, 15:02|

Zadržený novinář Gershkovich zůstane ve vazbě, ruský soud zamítl jeho odvolání

Americký novinář Evan Gershkovich, jenž v Rusku čelí obvinění ze špionáže, zůstane ve vazbě. Moskevský soud v úterý podle světových agentur zamítl odvolání reportéra listu The Wall Street Journal (WSJ), ve kterém rozporoval své zadržování. Soud už dříve nařídil, aby zůstal v moskevské vazební věznici přinejmenším do 29. května. Žurnalista obvinění odmítá.
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 19:28|

Rusko zadrželo amerického reportéra neprávem, rozhodly Spojené státy

Spojené státy oficiálně rozhodly, že Rusko „neprávem zadrželo“ reportéra listu Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkoviche. Oznámil to šéf americké diplomacie Antony Blinken. Případ novináře, který byl v Rusku zatčen a obviněn ze špionáže, si nyní přebírá zvláštní úřad ministerstva zahraničí, napsala agentura AP.
10. 4. 2023|

Ruští vyšetřovatelé obvinili zadrženého novináře ze špionáže

Ruští vyšetřovatelé obvinili novináře amerického listu The Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkoviche ze špionáže. S odvoláním na svůj zdroj to uvedla agentura Interfax. Novinář podle agentury TASS veškerá obvinění kategoricky odmítl a uvedl, že se v zemi zabýval pouze novinářskou činností.
7. 4. 2023Aktualizováno7. 4. 2023, 20:27|

Můj otec mohl použít jed. Jsem rád, že to neudělal, říká syn špionážního pilota Powerse

Je to příběh odvahy, technického důvtipu a obratné diplomacie. A také příběh, který přivedl dvě největší světové velmoci o krok blíž k otevřenému konfliktu. Když 1. května 1960 sestřelil Sovětský svaz americké špionážní letadlo U-2 a zajal jeho pilota Garyho Powerse, studená válka se přes noc vystupňovala na do té doby neznámou intenzitu. Tato událost ukončila krátké období uvolňování napětí mezi USA a SSSR.
31. 3. 2023|

Ruský soud poslal do vazby amerického reportéra, údajně kvůli podezření ze špionáže

Soud v Moskvě poslal do vazby amerického novináře deníku The Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkoviche, jehož zadržení pro podezření ze špionáže dříve ve čtvrtek oznámila ruská tajná služba FSB. Novinář vinu před soudem odmítl, informovala agentura TASS. Gershkovich psal o žoldnéřské Wagnerově skupině, řekl jeho spolupracovník.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 19:24|

Velká část Rusů stojí i po roce války za Putinem, rukovat ale nechtějí

Bezmála rok trvající válka změnila i situaci v Rusku. Režim Vladimira Putina přitvrdil, netoleruje kritiku agrese proti Ukrajině a postupně likviduje zbytky nezávislých médií i lidskoprávních organizací. Rusové mají stále omezenější přístup k informacím. Největší krizi důvěry za uplynulé měsíce zažil Kreml až po vyhlášení částečné mobilizace, kdy se invaze zatím nejvíc dotkla běžných obyvatel.
22. 2. 2023|

Úřady zjišťují, zda ruští podnikatelé a politici majetek v Česku nefinancovali z kradeného zlata

Tuzemské úřady v souvislosti se sankcemi prověřují majetek ruských politiků a podnikatelů podezřelých z krádeže desítek tun zlata. Vyšetřovatelé a novináři pracují s verzí, že z jeho prodeje Rusové následně financovali zakládání firem v Česku. Web Investigace.cz upozorňuje, že si dotyční v tuzemsku pořídili i luxusní byty.
17. 1. 2023|

Putin cítí, že válku prohrává, soudí Perebyjnis. Podle Lipavského Pivoňka zůstane velvyslancem v Rusku

Diplomat Jiří Čistecký bude v Rusku působit jako zástupce velvyslance. Velvyslancem zůstane Vítězslav Pivoňka, jeho post Česko rušit nebude. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Ministerstvo podle něj nechce prozatím ambasadorskou pozici v Moskvě nahradit místem chargé d'affaires. Tématem nedělního pořadu byly také útoky ruských sil na ukrajinskou infrastrukturu. „Putin používá tuto taktiku, protože nemá jiné východisko. Cítí, že prohrává,“ sdělil náměstek ministra zahraničí Ukrajiny Jevhen Perebyjnis. Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se s Lipavským shodl, že pomoc Ukrajině musí pokračovat. Lipavský také prozradil, že na resortu zahraničí vzniká oddělení, které se bude věnovat českým sankcím vůči Rusku.
18. 12. 2022Aktualizováno18. 12. 2022, 15:09|

Bulhaři vyhostili sedmdesát Rusů z ambasády. Spojují je s pádem vlády

Bulharsko vyhostilo sedmdesát zaměstnanců ruské ambasády, z nichž někteří podle končícího premiéra Kirilla Petkova přímo pracovali pro zpravodajské služby. Sofia odmítá zasahování do svých vnitřních záležitostí, dodal předseda vlády podle agentury BGNES. Odlet pracovníků ruského zastoupení v balkánské zemi se očekává v neděli.
28. 6. 2022Aktualizováno28. 6. 2022, 20:16|

ČEZ a Pražská energetika musejí ukončit spolupráci s firmou BEZ Transformátory. Ovládá ji ruská společnost

Společnosti ČEZ a Pražská energetika musejí do října ukončit spolupráci s jedním ze strategických partnerů – firmou BEZ Transformátory. Ovládá ji ruská Svel Group miliardáře Alexeje Kiška. Podle ministerstva pro místní rozvoj na holding dopadají sankce Evropské unie.
10. 6. 2022|

Vláda kvůli snazší pomoci běžencům vyhlásila nouzový stav, rozpočet obrany navýší o miliardu

Česko reaguje na ruskou válku proti Ukrajině. Kvůli organizaci příchodu ukrajinských uprchlíků vyhlásila vláda nouzový stav, podle premiéra Petra Fialy (ODS) na občany žádný dopad mít nebude. Rozpočet ministerstva obrany kabinet zvedl o miliardu a oznámil odchod ze dvou postsovětských bank. Na Pražský hrad se obrátily tři stovky zájemců s prosbou, aby jim prezident jako vrchní velitel ozbrojených sil umožnil zapojit se do cizí armády. Zavírá se Český dům v Moskvě, ministr školství Petr Gazdík (STAN) vyzývá vzdělávací a výzkumné instituce, aby zvážily zmrazení spolupráce s ruskými kolegy.
2. 3. 2022Aktualizováno2. 3. 2022, 18:53|

Vojenské muzeum na Urale vystavuje zbraně wehrmachtu i československý tank

Skoro čtyři sta kusů armádní techniky vystavuje jedno z největších vojenských muzeí na světě ve městě Verchňaja Pyšma na Urale. Zaměřuje se hlavně na zbraňové systémy sovětské a ruské výroby. Je v něm k vidění ale i exponát vyrobený v někdejším Československu.
24. 10. 2021|

Bojující Čechoslováky připomíná v Jekatěrinburgu legionářská obec, jedna ze tří v zahraničí

Československá obec legionářská letos slaví sto let své existence. V zahraničí má pouze tři pobočky – kromě Francie a Slovenska také v Rusku. V uralském Jekatěrinburgu funguje od roku 2015.
18. 9. 2021|

Další razie u Navalného. Ruské úřady ho viní z praní špinavých peněz, politik to odmítá

Ruská policie pokračuje v raziích ve štábu Fondu boje s korupcí (FBK) opozičního předáka Alexeje Navalného. Informoval o tom ředitel FBK Ivan Ždanov na Twitteru. Podle něj se úterní razie týkaly nejméně tří desítek adres v asi patnácti ruských městech. Další pokračovaly i ve středu. Důvodem vyšetřování fondu je podezření z praní špinavých peněz, což Navalnyj odmítá.
16. 10. 2019|

Stav nouze a kolabující lidé. Kouř z požárů na Sibiři dusí ruská města, může urychlit tání Arktidy

Požáry na Sibiři už zachvátily území o velikosti Belgie. V plamenech se podle úřadů ocitlo 3,2 milionu hektarů lesních porostů, hlavně v nedostupných oblastech Jakutska, Krasnojarského kraje a Irkutské oblasti. Kouř dusí celá města, přinutil četná letiště v oblasti ke změnám letových plánů a lidé si stěžují na zdravotní potíže. Dým pocítili i obyvatelé kazašské metropole. Ekologové se obávají dlouhodobých dopadů včetně rychlejšího tání arktického ledu.
29. 7. 2019|

Místo parku má stát v Jekatěrinburgu nový pravoslavný chrám. Tisíce lidí protestují

Už několik dní protestují tisíce lidí v ruském Jekatěrinburgu proti stavbě pravoslavného chrámu. Církev a radnice chtějí novým kostelem připomenout založení města, mnohým obyvatelům se ale nelíbí, že stavbě má ustoupit oblíbený park. Do sporu se vložil i šéf Kremlu Vladimir Putin. Hlava státu navrhuje situaci vyřešit průzkumem veřejného mínění, lidé se ale obávají manipulací.
21. 5. 2019|

Od smrtícího úniku antraxu na Urale uplynulo 40 let. Sověti „biologický Černobyl“ roky tajili

Přesně před 40 lety, 2. dubna 1979, došlo v tehdejším Sovětském svazu k takzvanému sverdlovskému incidentu přezdívanému také biologický Černobyl. Z vojenské laboratoře, kde se vyvíjely biologické zbraně, uniklo do okolí několik kilogramů antraxových spór. Roky pak sovětské úřady tvrdily, že propuknutí epidemie antraxu v oblasti bylo způsobeno nakaženým masem, které lidé snědli. Kolik lidí v důsledku nehody zemřelo, se přesně neví. Oficiálně se mluví o 66 mrtvých.
2. 4. 2019|