Vojenské muzeum na Urale vystavuje zbraně wehrmachtu i československý tank

Události: Vojenské muzeum ve městě Verchňaja Pyšma na Urale vystavuje československé zbraně (zdroj: ČT24)

Skoro čtyři sta kusů armádní techniky vystavuje jedno z největších vojenských muzeí na světě ve městě Verchňaja Pyšma na Urale. Zaměřuje se hlavně na zbraňové systémy sovětské a ruské výroby. Je v něm k vidění ale i exponát vyrobený v někdejším Československu.

Muzeum nedaleko Jakatěrinburgu se pyšní největším exponátem v podobě prvního sovětského proudového strategického bombardéru M-4. Dochovaly se pouze tři stroje. Jejich hlavním úkolem bylo donést sovětskou vodíkovou bombu nad území nepřítele.

„Současně s ním se začaly dělat americké stroje, jako je bombardér B-52. Jsou to letadla stejné generace,“ přibližuje ředitel vojenského komplexu UGMK Viktor Sevosťanov. Ten je bývalým armádním pilotem s titulem zasloužilý vojenský letec Ruské federace. Bojoval ve druhé kavkazské válce, v Gruzii, účastnil se vojenské intervence Moskvy v Sýrii.

V muzeu, které řídí, jsou taky německé zbraně ukořistěné v průběhu druhé světové války, včetně československého tanku LT vzor 38, který v roce 1941 používali vojáci wehrmachtu. „Je velmi zajímavé, že jeden z jeho konstruktérů byl Rus Alexej Surin, který do Československa emigroval po revoluci v roce 1917,“ vysvětluje specialista na zbraně ve vojenském komplexu Ivan Silčenko.

Československé zbraně

Právě na československé zbraně se Silčenko specializuje, a to včetně tanku Cromwell z Velké Británie. Tento typ měla ve své výzbroji i Československá samostatná obrněná brigáda, která se v roce 1944 vylodila v Normandii a osvobozovala Evropu.

Pokud si uralské muzeum nemůže pořídit originál, dokáže vyrobit přesnou repliku. To je případ těžkého sovětského tanku T-35, kterého se dochoval pouze jeden kus. „Vzali jsme staré výkresy, originální díly z té doby a postavili jsme v našem závodě tento tank,“ říká historik Alexandr Jemeljanov.

Vojenský areál nedaleko Jekatěrinburgu je druhým největším vojenským muzeem v Rusku, větší už je pouze armádní park Patriot v Kubince nedaleko Moskvy.