„Likvidace obyvatelstva“. Rusko sevřel tuhý mráz, lidé si kvůli výpadkům dodávek tepla stěžují Putinovi

Tisíce Rusů jsou v mrazivém počasí bez dodávek tepla a v posledních dnech stále častěji dávají veřejně najevo svoji frustraci, někteří výslovně mluví o „likvidaci obyvatelstva“. Výpadky dodávek, za nimiž je série havárií a často alarmující stav infrastruktury, tuto zimu postihly například obyvatele Moskevské oblasti, Petrohradu, Jekatěrinburgu, Voroněžské nebo Rostovské oblasti či Přímořského kraje na ruském Dálném východě, ale i dalších míst napříč Ruskem.

Například v Podolsku poblíž Moskvy nemá už několik dní možnost si zatopit asi 149 tisíc lidí. Na vině je havárie kotelny. „Je to velká hanba. Nejde topení a teplá voda. Musíme spát ve spacácích,“ řekl portálu The Moscow Times místní občan Jurij. „Nemám slov, abych popsal, jak moc je situace špatná. Vytápění nejde už skoro šest dní,“ postěžoval si.

Teploty v moskevské oblasti přitom uplynulém týdnu klesly až k minus dvaceti stupňům Celsia.

Agentura Reuters informovala, že ruští vyšetřovatelé zatkli kvůli výpadkům vytápění v Podolsku tři lidi. Úřady prý vinu za poruchu přičítají problémům v kotelně, kterou vlastní soukromá továrna na munici. Šéfové teplárny a továrny byli zatčeni pro podezření z poskytování nebezpečných služeb, uvedli vyšetřovatelé v prohlášení. Zadržen byl rovněž zástupce šéfa místní správy, který vše kryl.

Situace je pro úřady nepříjemná zvláště v době, kdy ruský vůdce Vladimir Putin zahajuje kampaň za znovuzvolení a voliči hledají záruky, že stát dokáže udržet slušnou životní úroveň a veřejné služby navzdory nákladům na válku na Ukrajině, připomněl Reuters.

Specialista ohřívá potrubí v několikapatrovém bytovém domě v Podolsku
Zdroj: Reuters/Evgenia Novozhenina

Kreml následně oznámil, že Putin o situaci jednal s moskevským regionálním gubernátorem Andrejem Vorobjovem a dalšími představiteli a že se vyvíjí „titánské“ úsilí k vyřešení problémů.

Obyvatelé se v úterý shromáždili v tamním sportovním centru, aby unikli ze svých mrazivých domovů. Finanční manažerka Larisa popsala, že teplota v jejím bytě se pohybovala kolem čtyř stupňů Celsia. „Už šest dní se netopí,“ řekla agentuře Reuters a dodala, že dodávky elektřiny jsou příliš nevyzpytatelné na to, aby se dala zapnout televize nebo lednice.

Guvernér Vorobjov zveřejnil informaci, že zmíněnou kotelnu přebírají místní úřady a že bude modernizována a restaurována.

Obyvatelé vesnice Novozavidovskij v Tverské oblasti si na nemožnost topit postěžovali ve videozáznamu adresovaném přímo Putinovi. Situaci v obci přitom nazvali „likvidací obyvatelstva“ a přirovnali ji k podmínkám, v nichž za druhé světové války žili lidé v obléhaném Leningradu. „Prakticky nás dál zabíjí mrazem. Je to svého druhu mučení a likvidace obyvatelstva jen sto kilometrů od Moskvy. Jednoduše mrzneme. Nemáme tu něco jako boje, ale žijeme jako během blokády Leningradu,“ nešetří kritikou jedna z nespokojených Rusek.

Podobné video natočily také obyvatelky města Elektrostal u Moskvy. „Vevnitř v domech se nedá být. Mrzneme!“ skandují ženy stojící venku u ohně.

Ve středu se zprávy o vypnutí dodávek tepla v obytných domech objevily v Saratovu, Chantymansijském autonomním okruhu na Sibiři, Vladimiru, Penze a také v několika městech v okolí Moskvy, napsal na svém ruskojazyčném webu list The Moscow Times.

Zchátralá infrastruktura si vybírá svou daň

V loňském roce se v ruských médiích objevilo více než 4900 zpráv o komunálních haváriích, je to skoro dvakrát více než v předválečném roce 2021. V roce 2022 bylo podobných oznámení více než 3200, před třemi roky bylo havárií 2900.

„V současnosti podléhají opotřebení sítě, které se budovaly v éře Leonida Brežněva,“ řekl urbanista Pjotr Ivanov pro The Moscow Times.

Pokud se před deseti lety rozpadaly domy postavené v éře Brežněvova předchůdce Nikity Chruščova, nyní přišla doba, kdy kulminuje rozpad staveb z Brežněvovy éry, uvedla agentura ČTK. Dodala, že však prakticky nikde v Rusku se neobjevily rozsáhlé projekty na renovaci zchátralé infrastruktury, všude se dělaly jen naléhavé opravy, když se něco rozbilo. A jen v prvním týdnu nového roku ruské regiony hlásily již desítky havárií.