Útok na Ukrajinu není správný, řekl bývalý primátor Jekatěrinburgu. Hrozí mu roky vězení

V Jekatěrinburgu začal soud s bývalým primátorem města Jevgenijem Rojzmanem. Ruské úřady opozičního politika loni v srpnu obvinily z diskreditace ruské armády kvůli kritice vojenského vpádu na Ukrajinu. Politik už za to dostal několik pokut, obžaloba pro něj žádá pět let vězení. Rojzman vinu odmítá.

Rojzmana zadrželi v Jekatěrinburgu loni v srpnu a následně obvinili z veřejného počínání zaměřeného na diskreditaci ruských ozbrojených sil.

„Rojzman na kanále YouTube zveřejnil pořad, který nazval Odpovědi na vaše otázky, kde mluvil negativně o ruském vojenském vpádu na Ukrajinu a komentoval ze svého pohledu postup ruské armády na Ukrajině s tím, že je to podle něj špatně a že je to věc, která se neměla stát,“ přibližuje zpravodaj ČT v Rusku Karel Rožánek.

Bývalý primátor zůstal na svobodě, ale soud mu zakázal internet, mobilní telefon a návštěvy veřejných míst. Za diskreditaci ruské armády mu hrozí až patnáct let vězení, obžaloba pro něj žádá pět let za mřížemi, informoval Rožánek. „Obviněn může být každý, kdo říká něco jiného než oficiální ruské zdroje,“ podotkl zpravodaj.

Zpravodaj ČT Rožánek k podrobnostem k případu Rojzman (zdroj: ČT24)

Minulý měsíc soud v Jekatěrinburgu poslal někdejšího starostu tohoto uralského města na 14 dní do vězení za „předvádění extremistické symboliky v sociálních sítích“. Konkrétně se jednalo o symbol Fondu boje proti korupci opozičního předáka Alexeje Navalného.

Obhajoba marně argumentovala, že zmíněný symbol Navalného organizace, kterou úřady zakázaly jako extremistickou, se objevil na stránce „Jevgenij Rojzman“ v ruské sociální síti VKontakte, se kterou ale skutečný Rojzman nemá nic společného. Policie ani nepátrala po tom, komu stránka patří a kdo ji používá. Kromě toho promlčecí lhůta podle obhajoby již uplynula.

Loni v srpnu byl politik zadržen na 48 hodin a za diskreditaci armády byl opakovaně pokutován, dohromady částkou 150 tisíc rublů (asi 44 tisíc korun). Další pokutu ve výši 85 tisíc rublů (22 135 korun) musel zaplatit za neúctu k úřadům.

Zesílený hon na oponenty

Represe proti kritikům režimu ruského prezidenta Vladimira Putina se vystupňovaly po loňském vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Většina oponentů uprchla do zahraničí, další skončili ve vězení.

Tento měsíc si opoziční politik Vladimir Kara-Murza vyslechl rozsudek, podle kterého si má odpykat 25 let ve vězení za „vlastizradu“, protože kritizoval ruské poměry ve svých vystoupeních v zahraničí. Kara-Murza dříve přirovnal soud k vykonstruovaným procesům za vlády sovětského diktátora Josifa Stalina.

Za diskreditaci armády bylo v Rusku odsouzeno už asi čtyřicet lidí. „Nejnižsí trest, který za to padl, byl dva roky vězení, nejvyšší 25 let,“ uvedl Rožánek.