Ruské úřady mě obviní z terorismu, sdělil vězněný Navalnyj. Za mřížemi může strávit desítky let

Opoziční ruský politik Alexej Navalnyj oznámil, že ho úřady plánují nově stíhat za terorismus. V případě odsouzení mu hrozí dalších třicet let vězení. Navalnyj je dlouholetým kritikem režimu Vladimira Putina. Kreml jeho lidskoprávní organizaci označil za extrémistickou a poté ji zakázal. V únoru 2021 soud Navalného poslal do vězení za porušení podmínky kvůli údajné korupci.

„Vyšetřovatel mi oznámil, že proti mně spustil nový případ (podle paragrafu) o terorismu a že mne bude soudit vojenský soud,“ oznámil Navalnyj podle zpravodaje agentury TASS v soudní síni. Jednání moskevského soudu se na žádost vyšetřovatele koná za zavřenými dveřmi. 

Kritik Kremlu Navalnyj si nyní v Rusku odpykává 11,5 roku vězení. Za mřížemi se ocitl poté, co ho justice uznala vinným z podvodů a pohrdání soudem. Podle Navalného byly případy vykonstruované a měly ho umlčet.

Trest si odpykává ve vězeňském táboře ve Vladimirské oblasti, kde je pravidelně trestán zavřením na samotku; počtrnácté jej tam zavřeli 25. dubna, podotkla Meduza.

Navalnému „za všechny prohřešky, z nichž ho ruské úřady obviňují, hrozí až 35 let vězení, ale (ruskému prezidentovi Vladimiru) Putinovi to nestačí. Chce, aby Alexej seděl ve vězení navždy, a chce, aby nová trestní stíhání proti němu byla uměle konstruována za použití naprosto nelidských metod,“ prohlásila nedávno Navalného mluvčí Kira Jarmyšová.

Zdravotní potíže v cele

Spolupracovníci opozičního politika v dubnu upozornili, že Navalnyj trpí závažnými bolestmi břicha a že mu jsou možná ve vězení podávány malé dávky jedu. Vězněný kritik Kremlu proto raději nejí.

V roce 2020 se Navalnyj několik měsíců zotavoval v Německu z otravy, kterou podle západních laboratoří způsobila bojová látka ze skupiny novičok. Navalnyj ze zosnování otravy obvinil Kreml, ten to ale odmítá a popírá i to, že by se Navalnyj vůbec stal terčem podobného útoku.

Kvůli léčbě v Berlíně nesplnil Navalnyj podmínky předchozího podmíněného odsouzení, a byl uvězněn. Loni byl odsouzen za údajný podvod při sbírce peněz na svou volební kampaň, přestože věděl, že jej úřady k volbám nepustí. 

Navalného organizaci, Fond boje proti korupci, úřady zakázaly jako extrémistickou. Vyšetřovatel ve středu u soudu vypověděl, že v souvislosti s Navalného stíháním za extremismus vyhlásily úřady mezinárodní pátrání po jedenácti opozičníkových spolupracovnících.

Moskevský soud ve středu posuzoval žádost vyšetřovatelů o omezení doby, po kterou se Navalnyj a jeho obhajoba mohou seznamovat s vyšetřovacím spisem v případu jeho obvinění z extremismu. Soudkyně po sedmi minutách z dalšího jednání na žádost vyšetřovatele vyloučila veřejnost, a tedy i novináře.

Na seznámení se spisem v případu obvinění z extremismu, který čítá 196 svazků, dala Navalnému čas do 5. května. „Znamená to, že velký proces začne již brzy,“ usoudila opozičníkova mluvčí Kira Jarmyšová.