TÉMA

Vojenský soud

Ruské ministerstvo kultury podpořilo divadelní hru, teď za ni dvě umělkyně mají jít do vězení

Ruský vojenský soud v pondělí odsoudil ruskou režisérku Jevgeniji Berkovičovou a dramatičku Svetlanu Petrijčukovou za jejich divadelní hru, dříve oceněnou prestižní cenou, k šesti letům vězení. Obě ženy byly obviněny a posléze odsouzeny za schvalování terorismu kvůli hře Finist, jasný sokol, pojednávající o ženách, které se rozhodnou provdat za islámské bojovníky a vydat se za nimi do Sýrie. Agentura AP označila rozsudek za nejnovější zásah v neutuchajícím tažení proti disentu, které se v Rusku vystupňovalo po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu před více než dvěma lety.
8. 7. 2024|

Ruské úřady mě obviní z terorismu, sdělil vězněný Navalnyj. Za mřížemi může strávit desítky let

Opoziční ruský politik Alexej Navalnyj oznámil, že ho úřady plánují nově stíhat za terorismus. V případě odsouzení mu hrozí dalších třicet let vězení. Navalnyj je dlouholetým kritikem režimu Vladimira Putina. Kreml jeho lidskoprávní organizaci označil za extrémistickou a poté ji zakázal. V únoru 2021 soud Navalného poslal do vězení za porušení podmínky kvůli údajné korupci.
26. 4. 2023Aktualizováno26. 4. 2023, 13:31|

Vojenský soud zamítl Navalného stížnost, pro vyšetřování jeho otravy prý nejsou důkazy

Vojenský soud zamítl stížnosti opozičního politika Alexeje Navalného na odmítnutí vyšetřovatelů začít trestně stíhat pracovníky ruské tajné služby FSB, kterým Navalnyj připisuje loňský pokus otrávit jej jedem ze skupiny novičok. Podle soudu se nenašly pro zahájení vyšetřování důkazy. Navalného právníci se hodlají proti rozhodnutí vojenské justice odvolat.
22. 3. 2021|