TÉMA

Omezení

Silvestr bez laických ohňostrojů? Ministerstvo plánuje omezení prodeje

Koupit v obchodě zábavní pyrotechniku by v budoucnu mohlo být výrazně složitější. Ministerstvo životního prostředí připravilo novelu zákona, která volný prodej omezuje. Důvodem je hlavně bezpečnost lidí, ale také ochrana životního prostředí.
7. 4. 2024|

Stavbaři začali opravovat frekventovanou silnici I/49 v Otrokovicích, omezilo to i MHD

Stavbaři v úterý začali opravovat povrch frekventované silnice I/49 v Otrokovicích-Kvítkovicích na Zlínsku. Pracují ve směru od Zlína, průjezdný je tam jeden ze dvou jízdních pruhů. V opačném směru zůstávají v provozu oba jízdní pruhy, řekla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Lucie Trubelíková. Oprava by měla být hotová do poloviny května, dotkla se i provozu linek MHD.
2. 4. 2024|

KRNAP uzavře některé trasy kvůli ochraně citlivých druhů živočichů, hlavně tetřívka

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) od 15. března dočasně uzavře jedenáct turistických cest. Opatření, které souvisí s vyhlášením osmi klidových území a s ochranou citlivých druhů živočichů, potrvá do 31. května. V terénu budou uvedené úseky zřetelně označeny cedulí s textem: „Zákaz vstupu z důvodu ochrany přírody od 15. 3. do 31. 5.“ Správa KRNAP k tomuto opatření přistupuje už čtvrtým rokem.
14. 3. 2024Aktualizováno14. 3. 2024, 19:32|

Od sobotního odpoledne až do konce léta řidiči nenajedou na Barrandovský most ze Strakonické

Řidiči od sobotního odpoledne už nenajedou na pražský Barrandovský most ze Strakonické ulice. Důvodem je uzavření rampy kvůli pondělnímu zahájení letošních oprav mostu. Silničáři budou připravovat také další značení dopravních omezení nutných pro rekonstrukci. Příprava značení potrvá do pondělního rána.
9. 3. 2024|

Tramvaje měsíc neprojedou po Hlávkově mostě. Provoz na Libeňském je naopak částečně obnoven

Kvůli rekonstrukci tramvajové trati na Hlávkově mostě v Praze od soboty víc než měsíc nepojedou tramvaje mezi zastávkami Vltavská a Těšnov. Zavedena bude náhradní doprava, omezení má podle dopravního podniku trvat do 26. března. Současně se tramvaje částečně vrátí na Libeňský most, linky 1 a 27 budou jezdit z holešovické strany k uzavřené části soumostí, kde vznikne provizorní zastávka s obratištěm.
17. 2. 2024|

Havárie vodovodu v pražských Strašnicích omezila provoz tramvají

Téměř osm hodin byl v pátek přerušený provoz tramvají mezi zastávkami Vinice a Depo Hostivař v Praze 10. Důvodem byla dutina pod tratí, která vznikla při opravě kanalizační stoky. Linky 7 a 16 jezdily od brzkého rána do poledne odklonem. Spoje na linkách 7, 13, 16, 19 a 27 nabíraly zpoždění. Vyplývá to z informací na webu Dopravního podniku hlavního města Prahy.
9. 2. 2024Aktualizováno9. 2. 2024, 19:16|

Přípravné práce dalších oprav Barrandovského mostu v Praze omezí provoz ve Strakonické ulici

Řidiči v pražské Strakonické ulici musí od pondělka počítat s komplikacemi v okolí Barrandovského mostu, kde bude ve směru do centra omezen průjezd. Důvodem je výměna ložisek na opěrách a zajištění vstupu do komor severního mostu. Práce, které potrvají do 17. března, souvisejí s chystanou letošní fází opravy mostu. Kdy oprava začne a do kdy potrvá, zatím rozhodnuto nebylo.
15. 1. 2024|

Kvůli rekonstrukci je přerušen provoz na železničním Branickém mostu. Ovlivní to hlavně nákladní dopravu

Kvůli rekonstrukci a přidání druhé koleje železničního Branického mostu v Praze je na něm přerušen provoz. Ovlivní to zejména nákladní železniční dopravce, kteří budou muset jezdit o sto sedmdesát kilometrů delší objízdnou trasou. Provoz po jedné koleji bude obnoven asi v červenci a nově po dvou kolejích budou vlaky jezdit na podzim.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 18:38|

Střelce je třeba včas rozpoznat, psychotesty ano, omezení zbraní ne, zaznělo v debatě politiků

Střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy otevřela debatu o ochraně měkkých cílů a tuzemské zbraňové legislativě. Tu hosté Událostí, komentářů převážně považují za kvalitní, prostor vidí pro důslednější psychologické testování držitelů zbraní. Preventivní opatření jsou složitá, potenciálního osamělého střelce ale lze včas zachytit, zaznělo v diskuzi.
5. 1. 2024|

Zákaz pohybu bez oblečení a pokuta za tvrdý alkohol na pláži. Chorvatské letovisko zpřísňuje pravidla

Chorvatské letovisko Pula se připravuje na další letní sezonu. Vedle renovací areálů či výstavby nových rekreačních středisek chystá region i novou restrikci – na veřejnosti bude platit zákaz pohybu bez oblečení, lidé se budou muset pohybovat v plavkách, nejvýše nahoře bez. Pula není jediným středomořským letoviskem, které toto omezení zavádí nebo zavedla.
2. 12. 2023|

Nemocnice neomezí akutní péči kvůli vypovězeným přesčasům. Některé zkrátí provoz ambulancí a zruší plánované operace

Nemocnice, které oslovily Česká televize a ČTK, od prosince neomezí akutní péči, někde zruší plánované operace a vyšetření, případně zkrátí pracovní dobu ambulancí. Část lékařů od začátku příštího měsíce vypověděla přesčasy, chtějí tak podpořit požadavky na změny zákoníku práce a zvýšení základní mzdy či platu. V celé zemi podle údajů České lékařské komory (ČLK) vypovědělo přesčasy přes šest tisíc lékařů.
24. 11. 2023|

V terminálu MHD v Liberci panují zmatky. Začala druhá etapa jeho rekonstrukce

Cestující městskou hromadnou dopravou v Liberci se musejí obrnit trpělivostí. V dolním centru totiž začala další etapa rekonstrukce dopravního terminálu, který je nejfrekventovanějším místem v krajském městě. Po zkušenostech z první etapy prací jsou v terminálu také informátoři, kteří by měli cestující nasměrovat ke správným nástupištím.
20. 11. 2023|

Evropská komise uvedla, že prodlouží o deset let licenci pro používání glyfosátu

Evropská komise (EK) oznámila, že prodlouží licenci pro používání pesticidu glyfosátu o dalších deset let. Bude ale potřeba dodržet nové podmínky a omezení, uvedla komise ve svém prohlášení. EK reagovala na čtvrteční  hlasování v odvolacím výboru, kde se zástupci členských států na návrhu, zda licenci prodloužit, opět neshodli.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 15:42|

Policie navrhla obžalovat podnikatele Redla v kauze pohonných hmot

Policisté navrhli obžalovat podnikatele Michala Redla v kauze firmy M5. Ta se týká údajného podvodu kolem dovozu pohonných hmot, kterého se měl Redl dopustit spolu s Radovanem Krejčířem. České televizi to řekl dozorující státní zástupce Vladimír Trýzna. Stíhání Redla, který je obviněný i v kauze Dozimetr, bylo v roce 2007 přerušeno kvůli duševní nemoci. Podle nového posudku ale dokáže trestní řízení vnímat.
15. 11. 2023|

Panama čelí nejhoršímu suchu od roku 1950. Průplav zpřísní limit pro lodě

Správa Panamského průplavu v nadcházejících měsících ještě více omezí počet lodí, které využívají tuto vodní cestu. Zdůvodňuje to nejhorším suchem za více než sedmdesát let, které lodím znemožňuje bezpečný průplav. Experti proto očekávají další růst cen za přepravu zboží po světových oceánech.
1. 11. 2023|

Zlínská Barum Rally omezí dopravu

Ve Zlíně v pátek odstartuje 52. ročník motoristické soutěže Barum Czech Rally Zlín. Akce stejně jako každý rok výrazně omezí dopravu v krajském městě i jeho okolí. Rychlostní zkouška na několik hodin uzavře Gahurovu ulici v centru města, která je hlavní přístupovou cestou na sídliště Jižní Svahy. Ovlivní to také MHD, k dispozici budou objízdné trasy, řekl mluvčí Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice (DSZO) Vojtěch Cekota. Omezena bude i vlaková doprava mezi Zlínem a Otrokovicemi.
17. 8. 2023|

Pardubická nemocnice kvůli odstávce elektřiny omezí příjem, rodičky musí jet jinam

Pardubická krajská nemocnice začne v noci na pátek omezovat příjem pacientů. Připravuje se totiž na sobotní kompletní odstávku elektrického proudu. V tu chvíli budou technici připojovat do sítě novou budovu centrálního příjmu. Jako první se omezení dotkne porodnice. Rodičky přestane přijímat už během noci ze čtvrtka na pátek, omezení pro ně bude platit až do nedělního rána.
3. 8. 2023|

Začalo rozšiřování D1 u Brna. Zúžením

Dopravní situace v Brně se pro řidiče nadále zkomplikuje. Začíná totiž plánované rozšiřování dálnice D1 na šest pruhů, které zřejmě výrazně a na delší dobu zatíží provoz kolem jihomoravské metropole. Silničáři v úterý začali pracovat na kilometr a půl dlouhém úseku mezi exity 194 a 196, celkově se má ale rozšiřování týkat třiceti kilometrů dálnice. Provoz ve dvou pruzích v obou směrech zůstane během prací zachován. Policisté kvůli stavbě posílili hlídky přímo na místě a rozšířili dálniční oddělení v Chrlicích.
1. 8. 2023Aktualizováno1. 8. 2023, 21:08|

Desetitisíce Izraelců znovu protestují proti justiční reformě. Chceme návrat k demokracii, tvrdí

Desetitisíce Izraelců v Tel Avivu i jinde znovu vyrazily do ulic na protest proti kontroverzní justiční reformě, jejíž klíčovou část – omezení pravomocí nejvyššího soudu – parlament schválil začátkem tohoto týdne. Agentura Reuters uvedla, že v horkém večeru protestující v Tel Avivu tloukli do bubnů a troubili na trubky. Podle agentury DPA se jen v Tel Avivu sešlo na 160 tisíc lidí.
29. 7. 2023Aktualizováno29. 7. 2023, 22:06|

Ukrajina slibuje užívat kazetovou munici s omezeními

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov uvedl, že ukrajinská armáda bude používat kazetovou munici s omezeními, která si sama stanovila. Informovala o tom Ukrajinska pravda. Tento typ munice obdrží od Spojených států, které to oznámily v pátek. Oznámení vyvolalo nevoli některých evropských představitelů.
8. 7. 2023Aktualizováno8. 7. 2023, 15:21|

Oprava silnice v centru Zlína omezí MHD, očekává se zpoždění spojů, zastávky se posunou

Oprava silnice I/49 v centru Zlína omezí městskou hromadnou dopravu. Práce na hlavní dopravní tepně v krajském městě by měly začít 10. července, dokončení předpokládají silničáři 12. srpna. Dopravní společnost Zlín-Otrokovice (DSZO), která provozuje MHD ve zlínské aglomeraci, bude muset místo trolejbusů v některých etapách prací nasadit na určité linky autobusy. Budou se dočasně posunovat zastávky, vzniknou zpoždění spojů a nebude možno zajistit obvyklé přestupní vazby, upozornil mluvčí DSZO Vojtěch Cekota.
28. 6. 2023|

USA po vzpouře odloží přijetí nových sankcí proti wagnerovcům, o Prigožinově plánu prý věděly

Spojené státy odloží přijetí nových sankcí proti Wagnerově vojenské společnosti, protože nechtějí, aby to vypadalo, že jsou na straně ruského vůdce Vladimira Putina, kterému se podařilo přestát jejich vzpouru, informoval v neděli server listu Wall Street Journal (WSJ). Listy The New York Times (NYT) a The Washington Post (WP) s odvoláním na anonymní zdroje napsaly, že americké tajné služby o záměru šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina provést ozbrojenou akci věděly s předstihem, jasné nebylo jen její přesné načasování. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že události v Rusku odhalily slabost Putinova režimu.
25. 6. 2023Aktualizováno25. 6. 2023, 22:10|

Dálnice D3 u Tábora je uzavřená, silničáři bourají nadjezd

Kvůli bourání mostu uzavřeli kolem sedmé hodiny večer silničáři dálnici D3 u Záluží na Táborsku. Komunikace bude neprůjezdná do nedělních devíti hodin ráno. Do konce srpna budou v úseku i další omezení.
17. 6. 2023Aktualizováno17. 6. 2023, 19:49|

Porucha trakčního vedení komplikovala dopoledne provoz vlaků mezi Prahou a Berounem

Porucha trakčního vedení v úseku mezi stanicemi Dobřichovice a Praha-Radotín komplikovala dopoledne provoz vlaků mezi Prahou a Berounem. Vlaky jezdily od noci zhruba po jedné traťové koleji. Některé osobní vlaky linky S7 mezi pražským hlavním nádražím a Řevnicemi, případně Radotínem a Berounem, České dráhy zrušily, dálkové spoje nabíraly zpoždění. Po půl jedenácté Správa železnic opravné práce dokončila.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 11:34|