TÉMA

LGBT

Rozumný kompromis i ohromné zklamání, zaznívá o novele pro stejnopohlavní svazky

Mnoho politiků vnímá novelu o svazcích stejnopohlavních párů, která prošla ve středu Poslaneckou sněmovnou, jako dobrý kompromis mezi příznivci a odpůrci duhových manželství. Především členové LGBTQ+ komunity a lidskoprávní aktivisté ale přijatou verzi pokládají za velké zklamání. Místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová za Piráty přislíbila, že se budou nadále snažit v Česku prosadit plnohodnotné manželství i pro homosexuální páry. „Politika nejde vždycky tak rychle, jako jde veřejnost,“ podotkla.
28. 2. 2024Aktualizováno28. 2. 2024, 22:57|

Řecko navzdory nevoli konzervativců schválilo manželství pro stejnopohlavní páry

Řecký parlament schválil zákon, který umožní stejnopohlavním párům uzavírat v této zemi manželství. Zákon navrhla vláda konzervativního premiéra Kyriakose Mitsotakise a podpořili ho i zástupci levicové opozice. Nová úprava mimo jiné rozšíří rodičovská práva partnerů. Stejnopohlavní páry však nebudou moci využít ani po schválení nové normy náhradní mateřství, píše deník Kathimerini.
16. 2. 2024|

Reportéři ČT: Žijí v registrovaném partnerství a vychovávají chlapce s handicapem

Partneři Vladimír Maas Patera a František Baďura společně už dvanáct let vychovávají čtrnáctiletého Martina a šestnáctiletého Kryštofa. Chlapce mají v pěstounské péči. Oba kluci mají v různé míře zdravotní handicap. Kryštof chodí do deváté třídy, Martin do sedmé. Poprvé u nich Reportéři ČT natáčeli už před deseti lety. Tehdy měli kluky v pěstounství teprve dva roky.
15. 1. 2024|

Ruská policie provedla razie v moskevských gay klubech

Ruská policie v noci na sobotu provedla na základě „výnosu o extremismu“ razie v moskevských nočních klubech mimo jiné pro homosexuály, informovala o tom podle agentury DPA místní média. Ruský nejvyšší soud se ve čtvrtek vyslovil pro zákaz „mezinárodního hnutí LGBT“, které označil za extremistické.
2. 12. 2023|

Ruský nejvyšší soud zakázal „mezinárodní hnutí LGBT“. Označil jej za extremistické

Ruský nejvyšší soud se vyslovil pro zákaz „mezinárodního hnutí LGBT“, je prý extremistické. Nařízení vstoupilo v platnost okamžitě, napsala agentura AFP. Podle portálu Meduza kvůli tomu hrozí stíhání lidí, kteří se hlásí k LGBT+ komunitě. Agentura Reuters připojila, že aktivistům bojujícím za práva sexuálních a genderových menšin tak navíc hrozí i obvinění z extremismu.
30. 11. 2023Aktualizováno30. 11. 2023, 17:23|

„Kořeny války na Ukrajině jsou v roce 2014, kdy ukrajinští fašisté vraždili civilisty ruské národnosti,“ řekl Fico po pozastavení členství Smeru v PES

Trestem za to, že slovenští sociální demokraté mají „suverénní názory,“ je podle předsedy strany Smer–SD a pravděpodobného příštího slovenského premiéra Roberta Fica rozhodnutí Strany evropských socialistů (PES) pozastavit Smeru–SD členství.
13. 10. 2023|

Diskriminace Romů je stále problém, soudí Rada Evropy o Česku. Kvituje památník v Letech

Romové v Česku stále čelí diskriminaci prakticky ve všech oblastech života, stojí ve zprávě komisařky Rady Evropy pro lidská práva. Pochvalu si Česko vysloužilo za památník v Letech u Písku, kritiku za rozdrobení odpovědnosti za prosazování lidských práv na mnoho úrovní státní správy. Komisařka, která se svým týmem Česko navštívila na konci února, ocenila také české úsilí v reakci na příchod ukrajinských uprchlíků, či souhlas vlády s pokračováním procesu ratifikace takzvané Istanbulské úmluvy. Vyzvala ke změně definice znásilnění nebo reformu v právech sexuálních menšin.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 16:13|

Část firem volá po duhových manželstvích. Přicházíme o talenty, nemůžeme jim garantovat rovnost, vysvětlují

Nemůžeme jim garantovat stejná práva, jako by měli jinde, zdůvodňují firmy, proč někteří LGBT+ lidé nechtějí přijet pracovat do Česka. Potvrzují to i jejich zkušenosti. Velké společnosti v týdnu v otevřeném dopise vyzvaly premiéra Pera Fialu (ODS), aby podpořil manželství stejnopohlavních párů. Firmy uvádějí, že kvůli nerovným podmínkám pro LGBT+ lidi přicházejí o talentované zaměstnance s novými nápady. Pro pořad 168 hodin o tom natáčeli Václav Crhonek a David Sebíň.
11. 9. 2023|

Desítky firem žádají premiéra Fialu o podporu normy o manželství pro všechny

Celkem 66 velkých firem či bank v Česku žádá premiéra Petra Fialu (ODS) o podporu přijetí zákona o manželství pro všechny. Adresovaly mu otevřený dopis s výzvou. Píšou v něm, že nerovné podmínky pro LGBT+ lidi znamenají pro zaměstnavatele náklady a pro společnost miliardové ekonomické ztráty. Iniciativu byznysu představil na středeční tiskové konferenci generální ředitel Vodafone Petr Dvořák a zástupci dalších firem a organizací. Předseda vlády reagoval, že se nikdy nebránil debatě o posunu legislativy, aby stejnopohlavní páry měly víc práv. Firmám za jejich podnět poděkoval. Podle premiéra by poslanci v morálních a etických otázkách měli rozhodovat volně podle svého přesvědčení.
6. 9. 2023|

Prahou prošel průvod hrdosti Prague Pride

Centrem Prahy prošel průvod hrdosti Prague Pride, jehož cílem je vyjádřit toleranci a podporu sexuálním menšinám a podpořit rovná práva pro všechny. Z Václavského náměstí vyrazil průvod po 12:30, první účastníci dorazili okolo 14:00 na Letenskou pláň, kde byl naplánován kulturní program. V duhovém průvodu šli někteří politici, zástupci firem a organizací, velvyslanci, známé osobnosti, rodiny s dětmi, Češi i cizinci.
12. 8. 2023Aktualizováno12. 8. 2023, 20:50|

Manželství muže a ženy není dle Sokola přežité. Cílem je plná rovnoprávnost, zastal se Walek LGBT komunity

V Praze vrcholí 13. ročník lidskoprávního festivalu Prague Pride o životě leseb, gayů, bisexuálů či translidí (LGBT+). Šéf iniciativy Jsme fér Czeslaw Walek řekl v Událostech, komentářích, že lidé z komunity LGBT+ v Česku nemají stejnou kvalitu života jako ostatní a že chtějí mít možnost vstupovat do manželství, protože to považují za důležitou hodnotu. Manželství jako svazek muže a ženy je právě jednou z těch tradic, která drží naši společnost pohromadě, myslí si politolog Petr Sokol (ODS) k emocím ve společnosti, které vzbuzuje debata o uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry.
12. 8. 2023|

Česky vyšel příběh cesty s matčiným popelem na Sibiř. V Rusku se kniha kvůli LGBT tématu nemůže prodávat

Současný ruský režim neútočí jen na ukrajinskou kulturu, ale také na tu vlastní. Mezi autory, kteří jsou vytlačováni z veřejného prostoru, patří i Oksana Vasjakinová. Její autofikční román Rána se v ruských knihkupectvích nesmí prodávat. Čeští čtenáři si ale vyprávění díky překladu Aleny Machoninové přečíst mohou. Hrdinka prózy se vydává s popelem své matky napříč Ruskem.
7. 8. 2023|

Knihkupectví v Maďarsku prodávalo nezabalenou knihu se zamilovanými mladíky, dostalo statisícovou pokutu

Maďarská síť knihkupectví, která prodávala nezabalenou knihu s homosexuálním obsahem, dostala rekordní pokutu. Prodejce knih podle maďarských úřadů porušil zákon z roku 2021, který zakazuje prezentaci homosexuality dětem a mládeži. Proti pokutě se knihkupectví odvolá, takže případ nejspíš skončí u soudu. Představitelé maďarské LGBTQ+ komunity, kteří se účastnili tradičního pochodu za svá práva, si stěžují na restriktivní zákony vlády Viktora Orbána.
17. 7. 2023|

Estonsko jako první postsovětská země uzákonilo manželství stejnopohlavních párů

Estonsko jako první pobaltský stát schválilo sňatky stejnopohlavních párů. Rozhodl o tom tamní parlament. Stejnopohlavní páry budou moci v Estonsku uzavírat manželství od roku 2024. Premiérka Kaja Kallasová označila tento krok za „historické rozhodnutí“.
20. 6. 2023|

Varšavou prošel pochod za práva a rovnost sexuálních menšin

Ve Varšavě proběhl tradiční pochod za rovnost sexuálních menšin. Účastníci a organizátoři na něm upozorňovali také na postoj Polska, který je podle nich příliš konzervativní. Země se v žebříčcích rovnosti pravidelně umisťuje na posledních příčkách v rámci Evropské unie.
17. 6. 2023|

Polsko čeká vyhrocená kampaň, do příští vlády může promluvit protiunijní Konfederace

V Polsku odstartovala kampaň před podzimními volbami do Sejmu. Experti o ní hovoří jako o nejvyhrocenější v historii. Vládní Právo a spravedlnost v průzkumech doplácí na zdražování potravin a služeb, přesto stále drží roli favorita. Vedle liberální opozice sbírá čím dál víc hlasů i ta protiunijní.
2. 5. 2023|

Janktův coming out může inspirovat, čekají ho zřejmě i nepěkné věci, shodují se novináři. Dle Vízka měl počkat

Coming out českého fotbalového reprezentanta Jakuba Jankta v týdnu zaujal vrcholový fotbalový svět. Podle šéfredaktora magazínu Hattrick Pavla Procházky zejména proto, že Jankto je zatím nejvýraznějším aktivním hráčem, který takový krok učinil. Redaktor Deníku N Filip Titlbach věří, že Jankto nyní může inspirovat mladé fotbalisty, i když očekává, že na stadionech zazní i nepěkné věci. Bývalý reprezentant Ladislav Vízek v Událostech, komentářích prohlásil, že Jankto měl s deklarací počkat, protože „lidé to vnímají opravdu zle“.
18. 2. 2023|

V Egyptě gangy i policie pronásledují členy komunity LGBTQ+

Britská BBC získala důkazy o tom, jak egyptská policie na sociálních sítích pátrá po homosexuálech, využívá k tomu i seznamovací aplikace. Stejnou taktiku používají i kriminální gangy, které své oběti vydírají, bijí, zneužívají a jejich fotografie zveřejňují na internetu.
1. 2. 2023|

Sexuální orientace nesmí být důvodem k ukončení smlouvy o práci, rozhodl soud EU

Sexuální orientace nemůže být důvodem pro ukončení smlouvy o práci se samostatně výdělečně činným člověkem. Rozhodl o tom Soudní dvůr Evropské unie, který se zastal Poláka žalujícího veřejnoprávní televizi. Polsko podle soudu musí respektovat unijní směrnici, která zakazuje diskriminaci na základě sexuální orientace bez ohledu na druh pracovního poměru.
12. 1. 2023|

„Láska je láska.“ Demokraté i republikáni v USA podpořili ochranu stejnopohlavních sňatků

Americký Senát v úterý schválil návrh zákona na ochranu manželství osob stejného pohlaví na federální úrovni. Pro připravovaný zákon, který nyní musí schválit ještě Sněmovna reprezentantů v závěrečném hlasování, se vyslovilo 61 senátorů včetně dvanácti republikánů. Proti jich bylo 36.
30. 11. 2022|

Ruští poslanci schválili zpřísnění zákazu šíření osvěty o sexuálních menšinách

Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, přijala v třetím čtení novelu, která zakazuje propagovat „netradiční sexuální vztahy“ a pedofilii, ale také šířit informace o sexuálních menšinách (LGBT) v médiích, na internetu, v reklamě, knihách a ve filmu.
24. 11. 2022|

Při střelbě v nočním gay klubu v Coloradu zahynulo pět lidí

Pět lidí zahynulo při střelbě v nočním gay klubu v americkém městě Colorado Springs, oznámila místní policie. Zranění utrpělo dalších osmnáct lidí. Podezřelého, který je také zraněn, policisté zadrželi. Je jím dvaadvacetiletý muž. Začal střílet ihned, jak do klubu vešel, uvedla policie.
20. 11. 2022Aktualizováno20. 11. 2022, 16:50|

Za homofobní útok v pražské restauraci dostali dva muži podmínku a obecně prospěšné práce

Městský soud v Praze potvrdil podmínku a trest obecně prospěšných prací pro dva muže, kteří loni zaútočili na dva studenty kvůli jejich domnělé sexuální orientaci. Vyplývá to z justiční databáze. Za homofobní útok v pražské restauraci dostal jeden muž čtyřměsíční podmínku, napadenému studentovi pak musí zaplatit 20 tisíc korun. Druhému muži uložil soud 150 hodin obecně prospěšných prací. Verdikt je pravomocný.
7. 11. 2022|

Členové LGBT v ukrajinské armádě chtějí rovná práva pro sebe a své partnery

V ukrajinské armádě slouží lidé hlásící se k LGBT komunitě a kvůli svému sexuálnímu zaměření se potýkají s řadou problémů. Pokud v boji zemřou nebo padnou do zajetí, jejich partnery a partnerky o tom ukrajinské úřady neinformují. Zákon totiž uznává pouze partnerství ženy a muže. Sdružují se proto do organizace LGBT military, kde sdílí své zážitky z vojenské služby a snaží se na problém upozornit.
4. 11. 2022|