TÉMA

SDF

Američané zlikvidovali v Sýrii vlivného člena Islámského státu

Americké jednotky zabily v Sýrii vysoce postaveného člena teroristické organizace Islámský stát (IS) Hamzu Homsího. Podle agentury Reuters to oznámil Pentagon. Při akci utrpěli zranění čtyři Američané.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 20:01|

Z kurdské věznice v Sýrii utekli po vzpouře zajatci z organizace Islámský stát

Ve věznici na severovýchodě Sýrie, kde jsou zadržováni podezřelí z účasti na teroristické síti Islámský stát (IS), v neděli vypukla vzpoura a vícero radikálům se podařilo utéct. Podle světových zpravodajských agentur to uvedl mluvčí kurdsko-arabské koalice SDF. Její ozbrojené síly se následně snažily uprchlé vězně opět zajmout a ve věznici obnovit pořádek.
30. 3. 2020|

Turecko v Sýrii opět útočí, tvrdí arabsko-kurdská koalice a Damašek

Arabsko-kurdská koalice SDF tvrdí, že Turecko a jeho syrští spojenci zahájili v severovýchodní Sýrii velkou pozemní ofenzivu, při které útočí na tři vesnice. Ankara naopak tvrdí, že na turecké vojáky útočí Kurdové. Syrská státní tisková agentura SANA oznámila, že turečtí vojáci a jejich spojenci zaútočili na vojáky prezidenta Bašára Asada a několik jich zabili. Všechny strany konfliktu trvají na tom, že dodržují prodloužené příměří, které má v oblasti na syrsko-turecké hranici platit do úterý.
24. 10. 2019Aktualizováno24. 10. 2019, 20:18|

Porušujete příměří, ukazují na sebe Turci s Kurdy navzájem. Střelba přesto utichá

Turecko a kurdsko-arabská koalice SDF se vzájemně obviňují z porušování příměří, které by na severu Sýrie mělo platit do úterý. Od syrsko-turecké hranice nicméně není v sobotu slyšet střelba – na rozdíl od pátku, kdy již měl klid zbraní dojednaný americkým viceprezidentem Mikem Pencem platit.
19. 10. 2019Aktualizováno19. 10. 2019, 15:57|

Kurdi a Turci se vzájemně obviňují z použití chemických zbraní

Na severu Sýrie, kde operuje turecká armáda, se šíří informace o použití chemických zbraní. Arabsko-kurdská koalice SDF, proti které je operace namířena, již dříve obvinila Turky z použití fosforu při bombardování. Agentura SANA nyní citovala kurdské lékaře, podle kterých mohli být lidé z města Rás al-Ajn, které ošetřili, zasaženi chemikáliemi. Ankara ale odmítla použití chemických zbraní, naopak obvinila z jejich využití Kurdy. SDF ohlásila, že se nadále soustředí jen na boj s tureckými silami a ukončí operace proti organizaci Islámský stát. Ta tvrdí, že již situaci využila pro osvobození několika internovaných radikálů.
17. 10. 2019|

Bitva o Manbidž začala. Postup turecké armády zkusí zastavit syrská vládní vojska

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan naznačil, že Turecko je se svými syrskými spojenci připraveno z rukou syrských Kurdů dobýt významné severosyrské město Manbidž. Tureckem podporovaní syrští rebelové následně oznámili, že bitva o Manbidž už začala. V řadě severosyrských měst ovládaných Kurdy se rozmisťují syrští vládní vojáci, aby postup Turecka zastavili.
14. 10. 2019Aktualizováno14. 10. 2019, 18:52|

Kurdové. Třicetimilionový národ bez vlastního státu, který pomohl porazit islamisty

Kurdové jsou indoevropský národ, který má v současnosti kolem 30 milionů příslušníků. Asi třetina všech Kurdů žije v jihovýchodním Turecku, významnou komunitu tvoří také v severním Iráku, severozápadním Íránu, Sýrii, Arménii či Gruzii. Bývají označováni za největší národ bez vlastního státu. Uznané autonomní území s vlastní správou, tedy regionální vládou a parlamentem, mají od roku 1991 na severu Iráku. Syrská vláda autonomii Kurdů odmítá.
10. 10. 2019|

USA ztížily Ankaře vzdušnou podporu případného úderu v Sýrii, píše tisk

Americká armáda vyřadila Turecko z mechanismu, který umožňuje koordinaci letectva ve vzdušném prostoru nad severovýchodní Sýrií. Informoval o tom turecký tisk. Turecké ministerstvo obrany oznámilo, že ukončilo přípravy vojenské operace proti syrským Kurdům, kteří žijí právě v této části Sýrie. V noci Turci udeřili na hranici s Irákem, aby Kurdy odřízli od zásobování a posil.
8. 10. 2019Aktualizováno8. 10. 2019, 17:54|
Válka v Sýrii

Turecko oznámilo další operaci proti Kurdům na severu Sýrie. Nepřijatelné, reagují Spojené státy

Turecko zahájí na severu Sýrie operaci východně od řeky Eufrat. Oznámil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který ale neuvedl, kdy operace začne. Ankara už na severu Sýrie má své vojáky několik let, zatím ale jen západně od Eufratu. Cílem její operace je vytlačit od jižní turecké hranice kurdské povstalce, které Turci označují za hrozbu pro svou bezpečnost. Americký ministr obrany Mark Esper uvedl, že plánovaná operace je nepřijatelná.
6. 8. 2019|
Islámský stát

SDF: Chalífát padl. Islámský stát byl poražen i ve své poslední baště

Islámský stát byl poražen na posledním zbytku svého území v Baghúz na východě Sýrie. S odvoláním na vyjádření mluvčího arabsko-kurdské koalice SDF podporované Spojenými státy Mustafy Bálího o tom informovala agentura Reuters. Vítězství SDF znamená podle mluvčího definitivní konec samozvaného chalífátu, který kdysi zabíral třetinu Sýrie a Iráku.
23. 3. 2019Aktualizováno23. 3. 2019, 17:13|