TÉMA

Zdravotní stav

Seniorům na samotách pomáhá tísňové tlačítko. Zájem o služby se zvyšuje

Mezi seniory v Česku roste zájem o tísňovou péči. Starší lidé, kteří mají i zdravotní problémy, si často potřebují přivolat pomoc, například když upadnou. Vyšší zájem nyní potvrzují provozovatelé těchto služeb, podle nich senioři často využívají i plánované hovory, které mají zamezit pocitům osamění. Senioři jsou s dispečinkem propojení elektronicky prostřednictvím tísňového tlačítka.
2. 4. 2024|

Exprezident Zeman zůstává v péči lékařů motolské nemocnice

Bývalý prezident Miloš Zeman zůstává po čtvrteční operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy v péči lékařů pražské Fakultní nemocnice Motol. Při zákroku mu lékaři kvůli otoku nařízli kryty svalů, tyto otevřené nářezy je nyní třeba pravidelně ošetřovat. Zeman je při vědomí, orientován a spolupracuje při rehabilitaci, informovala mluvčí nemocnice Pavlína Danková po pondělním jednání lékařského konzilia. Dobu hospitalizace nelze zatím odhadnout, dodala. Podle informací ČTK Zeman zůstává na jednotce intenzivní péče Kliniky kardiovaskulární chirurgie Fakultní nemocnice Motol.
18. 3. 2024Aktualizováno18. 3. 2024, 14:19|

Bývalý prezident Zeman je po operaci ve stabilizovaném, ale vážném stavu, uvedla nemocnice Motol

Bývalý prezident Miloš Zeman je po čtvrteční operaci ve stabilizovaném, ale vážném stavu. Jak dlouho zůstane v nemocnici v pražském Motole, nelze nyní určit, konstatovala nemocnice v tiskové zprávě. Podle ní byl exprezident operován kvůli kritickému nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina. Mluvčí bývalého prezidenta Jiří Ovčáček řekl, že Zemanovy zdravotní komplikace souvisí i s cukrovkou. Brzké uzdravení Zemanovi popřál jeho nástupce v prezidentské funkci Petr Pavel.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 20:03|

Bývalý prezident Zeman je v nemocnici. Kvůli krevní sraženině podstoupil operaci

Bývalý prezident Miloš Zeman je po operaci. Byl hospitalizován ve Fakultní nemocnice Motol v Praze, její mluvčí Pavlína Danková uvedla, že příčinou bylo náhlé nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček upřesnil, že hospitalizace souvisí s cukrovkou a trvat by měla zhruba týden. V předchozích dnech Miloš Zeman přijímal návštěvy a vystoupil taky v rozhovoru pro Českou televizi.
14. 3. 2024Aktualizováno14. 3. 2024, 19:14|

NERV vyzval vládu ke zlepšení zdravotní prevence. Větší investice schvalují zástupci vlády i opozice

Větší důraz na zdravotní prevenci a investice do této oblasti jsou jedny z doporučení Národní ekonomické rady vlády (NERV). Věří, že právě tyto cílené kroky by se vrátily formou miliard korun ročně. Podle NERV je zdravotní stav lidí v Česku významně horší než v západní Evropě.
4. 2. 2024|

Ministr obrany USA Austin je od pondělí v nemocnici, Pentagon to do pátku tajil

Americký ministr obrany Lloyd Austin je od pondělí z blíže neupřesněného důvodu hospitalizován. Pentagon o tom podle agentury Reuters informoval až v pátek pozdě večer, aniž by uvedl, proč to několik dní tajil. Sedmdesátiletý Austin je nejvyšším velitelem americké armády hned po prezidentu Joeu Bidenovi a jeho povinnosti vyžadují, aby byl kdykoli k dispozici a mohl reagovat na jakoukoli krizi v oblasti národní bezpečnosti.
6. 1. 2024|

Izrael a Hamás se dohodly na prodloužení příměří. Domů zamířila další rukojmí

Jedenáct rukojmí, která v pondělí propustilo teroristické palestinské hnutí Hamás, dorazilo s pomocí pracovníků Červeného kříže do Izraele, píše agentura Reuters. Izrael a Hamás se také dohodly na dvoudenním prodloužení příměří v Pásmu Gazy, oznámilo katarské ministerstvo zahraničí. Hamás dohodu o prodloužení klidu zbraní podle agentury Reuters také potvrdil. Podle palestinského hnutí se novou dohodu podařilo vyjednat za zprostředkování Kataru a Egypta. Pravidla podle teroristické skupiny platí stejná jako při dosavadním příměří.
27. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 00:15|

Saakašviliho stav vzbuzuje obavy, odsouzený gruzínský exprezident mluví o otravě

Značné obavy vzbudil zdravotní stav bývalého gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho. Pětapadesátiletý politik měl v pondělí soudní stání, k němuž se připojil přes video z nemocnice v Tbilisi, kde si pod policejním dozorem odpykává trest vězení. K jeho okamžitému převozu ze země vyzvala Ukrajina, kde Saakašvili několik let působil.
4. 7. 2023|

Debata o Bidenově zdraví se opět rozvířila poté, co upadl při ceremonii v Coloradu

Čtvrteční pád Joea Bidena na pódiu v Coloradu znovu vyvolal otázky ohledně jeho zdravotního stavu. Nejvyšší představitel v USA zakopl o nevhodně umístěný pytel s pískem, dle Bílého domu je ale v pořádku. Bidenovi kritici však upozorňují na jeho další obtíže. Nejde ale jen o ně. Dle průzkumu, který zveřejnil The Washington Post, jen 32 procent Američanů věří, že prezident je duševně schopen výkonu funkce. Šestačtyřicátá hlava USA přitom plánuje, že se příští rok na podzim pokusí mandát obhájit — pravděpodobně proti o čtyři roky mladšímu Donaldu Trumpovi.
2. 6. 2023|

Erdogan kvůli zdravotním potížím ruší předvolební program. Spekulace o infarktu jeho mluvčí odmítl

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který kvůli náhlým zdravotním obtížím ve středu přerušil předvolební kampaň, zrušil i část svého programu plánovaného na čtvrtek. Neobjeví se na shromáždění ve městě Mersin, oznámil místopředseda jeho Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) Erkan Kandemir. Erdoganův mluvčí ve čtvrtek kategoricky popřel zvěsti ze sociálních sítí, že prezident utrpěl infarkt.
27. 4. 2023Aktualizováno27. 4. 2023, 17:10|

Musel do vazby, i když se staral o dítě bez matky. Muže se teď zastal Ústavní soud

Muž uspěl u Ústavního soudu se stížností na Krajský soud v Plzni, který trval na jeho vazbě v komplikované rodinné situaci. Staral se o dítě, jemuž krátce před tím zemřela matka. Ústavní soud rozhodnutí krajského soudu zrušil s odůvodněním, že byla porušena základní práva stěžovatele na soudní ochranu a osobní svobodu zaručenou Listinou základních práv a svobod. Podle něj měl soud dbát nejlepšího zájmu nezletilého syna, kterého by se vazba otce nepochybně závažně dotkla. Muž měl problémy se zákonem kvůli drogové trestné činnosti.
23. 3. 2023Aktualizováno23. 3. 2023, 11:38|

Čeští experti zlepšují péči o pacienty s mrtvicí. Na cestě je i nová aplikace

Pod vedením českých expertů vzniká systém zjednodušující sběr dat o léčbě mrtvice v Evropě. Je to vůbec poprvé, kdy projekt financovaný z unijního programu pro výzkum a inovace řídí tuzemští odborníci. Budovaný systém má zlepšit péči o pacienty. Cévní mozkové příhody jsou v Česku třetí nejčastější příčinou úmrtí.
25. 11. 2022|

30 let zpět: Útok na atašé kuvajtského velvyslanectví

V Praze byl před svým bytem postřelen atašé kuvajtského velvyslanectví Salam Jassim Al Mubarak. Vyšetřovatelům se podařila zajistit zbraň, ze které neznámý pachatel střílel. Jednalo se o speciální typ pistole ze 70. let, který byl určen pro příslušníky I. správy StB.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
24. 9. 2022|

Zdravotní stav Alžběty II. se zhoršil. Do Balmoralu za ní přijela rodina

Členové britské královské rodiny se sjeli na zámek Balmoral ve Skotsku za královnou Alžbětou II. Stalo se tak poté, co lékařský tým 96leté panovnice znepokojil její zdravotní stav a doporučili, aby zůstala pod lékařským dohledem. Podle britských komentátorů je neobvyklé, s jakou rychlostí a v jakém počtu se královská rodina za Alžbětou II. do Skotska vydala. Davy lidí se shromažďují před Buckinghamským palácem, oficiálním sídlem královny, která letos oslavila sedmdesáté výročí nástupu na trůn.
8. 9. 2022Aktualizováno8. 9. 2022, 19:29|

Potřebuje psychiatra, řekla Stehlíková před soudem se Zemanem. Ten chce omluvu

Psychiatrička a bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková trvá na tom, že prezident Miloš Zeman potřebuje psychiatrickou pomoc kvůli svým závislostem na alkoholu a tabáku. U soudu ve čtvrtek uvedla, že za jejími dřívějšími, nyní žalovanými výroky o Zemanově zdraví stál dobrý úmysl – záchrana prezidentova života. Zeman po Stehlíkové žádá omluvu a milion korun na Fond ohrožených dětí. Soudkyně avizovala, že nechá vypracovat lékařský posudek k zdravotnímu stavu prezidenta v době jeho hospitalizace. Oslovit chce některý z mimopražských ústavů se specializací na psychiatrii.
8. 9. 2022Aktualizováno8. 9. 2022, 13:06|

Prezident Zeman je v Ústřední vojenské nemocnici, dle Hradu plánovaně

Prezident Miloš Zeman je v pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) na plánované kontrole vyživovací sondy. Po její kontrole bude propuštěn, řekl jeho kancléř Vratislav Mynář. Vyjmutí sondy, kterou prezidentovi lékaři zavedli po zdravotních potížích loni na podzim, bude podle něj přicházet v úvahu nejdříve ke konci roku. Prezident byl loni na podzim v nemocnici 48 dní, panovaly pochybnosti o tom, jestli je schopen plnit své pracovní povinnosti.
18. 8. 2022Aktualizováno18. 8. 2022, 13:46|

Chtít po člověku, co spí v zimě na lavičce, aby ihned skoncoval s alkoholem, je nereálné, tvrdí vedoucí kontaktního centra

Jedním z problémů časti lidí bez přístřeší je závislost na alkoholu, která jim brání využívat některé sociální služby. Společnost Podané ruce proto před dvěma lety zahájila provoz kontaktního centra ve Vlhké ulici v Brně, které se na lidi s problémovým požíváním alkoholu specializuje. To jim také nabízí v Česku zatím ojedinělý program regulovaného pití, jehož cílem je snižovat následky jejich závislosti.
2. 5. 2022|

Plánovaný příspěvek 5 tisíc korun na dítě je de facto plošnou podporou, má jasno prezident Zeman

Prezident Miloš Zeman považoval vládou plánovaný příspěvek 5 tisíc korun na dítě pro domácnosti s příjmem do milionu korun ročně čistého za de facto plošnou podporu. Řekl to v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News v rozhovoru, který byl předtočen v sobotu. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) nicméně v sobotu odpoledne oznámil, že půjde o milion hrubého. Proti Zemanovým slovům se ohradil premiér Petr Fiala (ODS). Hlava státu mluvila také o boji s inflací či o svém zdraví.
1. 5. 2022Aktualizováno1. 5. 2022, 17:42|

Ozbrojený muž, který na Úřadu vlády trval na setkání s Babišem, je nepříčetný. Policie případ odložila

Kriminalisté uzavřeli případ listopadového incidentu na Úřadu vlády, kdy se muž ozbrojený nožem a plynovou pistolí pokusil setkat s tehdejším premiérem Andrejem Babišem (ANO). Ze znaleckých zkoumání podle policie vyplynulo, že je muž nepříčetný a kriminalisté ho tak nemohou kvůli jeho psychickému stavu stíhat. Policisté tak navrhli uložení ochranného léčení. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Třiatřicetiletý muž se s Babišem nesetkal, ochranná služba ho zadržela poté, co začal být agresivní a chtěl vytáhnout pistoli.
21. 3. 2022|

V ovocném sadu zámeckého parku v Holešově jsou nové stromy, altán a lavičky

V zámeckém parku v Holešově na Kroměřížsku skončila obnova historického ovocného sadu. Část původních stromů starých odrůd odborníci kvůli jejich stáří a zdravotnímu stavu vykáceli. Vysadili naopak téměř 170 mladých stromů. Součástí veřejně přístupného sadu je také nový dřevěný altán nebo lavičky.
20. 12. 2021|

Těžký průběh covidu zvyšuje riziko úmrtí v následujícím roce, ukázala studie

U pacientů, kteří přežili těžký průběh onemocnění covid-19, existuje asi dvakrát vyšší riziko, že zemřou v následujícím roce, než u lidí, kteří se koronavirem nenakazili vůbec nebo měli jen mírný průběh nemoci. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnil odborný časopis Frontiers in Medicine.
2. 12. 2021|

Stav prezidenta se zlepšuje, může jmenovat Fialu, míní Zima

Zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana se dále zlepšuje. Neměl by pro něj podle vedoucího lékařského konzilia sledujícího prezidentův zdravotní stav Tomáše Zimy být problém jmenovat v pátek Petra Fialu (ODS) předsedou vlády, sejít se s kandidáty na ministry a snad ani na Nový rok rozdat státní vyznamenání. Tomáš Zima hovořil o zdravotním stavu Miloše Zemana v 90' ČT24, rozhovor s ním vedla Tereza Řezníčková.
23. 11. 2021|

Není důvod předávat prezidentské pravomoci, dokáže-li Zeman jmenovat vládu, uvedla senátní komise

Podle senátní komise pro ústavu by nyní neměli zákonodárci jednat o případném přenesení prezidentských pravomocí, pokud se stav hlavy státu nezhorší. Také senátní organizační výbor vzal doporučení komise na vědomí. Prezident Miloš Zeman je od 10. října hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici, zprvu byl na jednotce intenzivní péče. Po prezidentově přesunu na standardní lůžko řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), že nyní nevidí k převodu prezidentských pravomocí důvod.
9. 11. 2021Aktualizováno9. 11. 2021, 17:17|

Pohled právníků: Článek 66 je podle experta na ústavu Tomoszka jediná možnost

Přenést prezidentské pravomoci na jiné vrcholné ústavní činitele může parlament poměrně snadno díky tomu, že to není nevratný krok a navíc se může prezident snadno a rychle bránit u Ústavního soudu, objasnil ústavní právník Maxim Tomoszek. V nynější situaci – vzhledem ke sdělení Ústřední vojenské nemocnici o neschopnosti Miloše Zemana plnit pracovní povinnosti – se domnívá, že zákonodárci ani nemají jinou možnost než přenesení pravomocí iniciovat. Advokát Tomáš Sokol ovšem varoval před unáhlenými kroky, jako by mohlo být odvolání kancléře premiérem v případě, že by bylo zřejmé, že se prezident zanedlouho vrátí. O právních aspektech nynější situace diskutovali odborníci v 90' ČT24 a Událostech, komentářích.
20. 10. 2021|