TÉMA

Migrační krize

Visegrádská skupina se jednotně postavila migračním kvótám, shodu na podpoře Ukrajiny ale nenachází

Členové Visegrádské skupiny (V4) v debatě o podpoře Ukrajiny stojí na rozdílných stranách barikády. Protichůdné postoje však neznamenají konec spolupráce, která dovedla Česko, Polsko, Maďarsko a Slovensko do evropských integračních struktur. Jejich hlas však už nezní tak silně jako dřív, míní experti.
27. 2. 2024|

Kompromis o migraci to má v americkém Kongresu nahnuté. Republikánům se nelíbí

Mrtvý či na pokraji kolapsu, tak označují americká média návrh, který má pomoci zmírnit migrační krizi na americko-mexické hranici a zároveň uvolnit peníze pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan. Návrh sice společně připravili a v neděli představili vyjednávači demokratů i republikánů, přesto ale zřejmě nemá u republikánů dostatečnou podporu. Proti je také bývalý republikánský prezident Donald Trump, který si drží ve straně stále značný vliv. Současný demokratický šéf Bílého domu Joe Biden navržený kompromis podporuje.
6. 2. 2024|

„Středozemní moře je největším světovým hřbitovem.“ Papež odsoudil odmítání migrantů

Papež František ostře kritizoval zacházení s migranty u evropských břehů. Odpírání vstupu migrantům označil za skandální, nechutné a hříšné. Jeho postoj je v rozporu s přístupem nastupující italské pravicové vlády, napsala agentura Reuters.
9. 10. 2022|

Syrských migrantů v Česku přibývá. Do Prahy míří jen na pár dní, jejich cílem je Německo

Policisté od začátku června zadrželi na území České republiky už devět a půl tisíce migrantů, kteří zde byli nelegálně. Nejčastěji šlo o Syřany utíkající před tamním režimem. Jejich počet se v posledních týdnech rapidně zvyšuje. Jen za poslední týden jich bylo na dva tisíce. Skupina syrských migrantů momentálně přebývá i na pražském hlavním nádraží. Policie vazebně stíhá dva převaděče.
21. 9. 2022|

Válka na Ukrajině trvá už sto dní. Podle Kyjeva padly ruské jednotky v Severodoněcku do pasti

Ukrajinští obránci v Severodoněcku vlákali ruské jednotky do pasti a nyní podnikají protiútoky. Uvedl to poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč, o úspěších obránců ve městě mluvil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dle šéfa regionální samosprávy Luhanské oblasti získali Ukrajinci v Severodoněcku zpět asi dvacet procent území, která ztratily. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu uplynulo už sto dní. Vyžádala si tisíce životů vojáků i civilních obyvatel, zdecimovala ukrajinská města a vyhnala z domovů miliony lidí.
3. 6. 2022Aktualizováno3. 6. 2022, 22:00|

Předseda SPD lhal o lidoveckých europoslancích, potvrdil odvolací soud. Musí se jim omluvit

Tomio Okamura (SPD) se bude muset omluvit lidoveckým politikům Tomáši Zdechovskému a Pavlu Svobodovi, o kterých nepravdivě prohlásil, že v Evropském parlamentu hlasovali pro uvalení sankcí na Českou republiku za nepřijímání migrantů. Rozhodl tak pražský městský soud, u nějž se předseda SPD snažil zvrátit prvoinstanční rozsudek, ale neuspěl. Nyní již je verdikt pravomocný, i když Okamura tvrdí, že na svém výroku dál trvá.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 13:34|

Tuniské influencerky sdílely migrační plavbu do Evropy. Za dojem bezstarostné poutě čelí kritice

Nebezpečná migrační cesta přes Středozemní moře do Evropy vypadala v podání dvou mladých tuniských influencerek jako příjemný výlet – a na dívky se za publikaci zavádějících videí svalila vlna kritiky. Jen za loňský rok totiž kdesi ve Středomoří zmizelo přes dva tisíce lidí.
15. 2. 2022|

Lukašenko označil Krym za ruské území. Bělorusko přitom dosud anexi neuznávalo

Poloostrov Krym se právně i fakticky stal součástí Ruské federace po tamním referendu na jaře 2014, řekl běloruský vůdce Alexandr Lukašenko v rozhovoru, který v úterý zveřejnila ruská agentura RIA Novosti. Bělorusko, tradičně blízký spojenec Ruska, až dosud anexi ukrajinského poloostrova neuznávalo. Lukašenko zároveň slíbil vyřešit migrační krizi do konce roku.
30. 11. 2021Aktualizováno30. 11. 2021, 20:29|

U francouzského přístavu Calais utonuly desítky migrantů. Převrátil se s nimi člun

Na převráceném člunu v Lamanšském průlivu bylo 33 migrantů, 31 jich nehodu nepřežilo, uvedl francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Dva zachránění jsou nadále v ohrožení života. Migranti se pokoušeli dostat z Francie do Británie. Policie už zatkla čtyři osoby. Podezírá je z přímého zapojení do této převaděčské operace, která skončila smrtí většiny zúčastněných.
24. 11. 2021Aktualizováno24. 11. 2021, 21:15|

Zeman nabídl Polsku vyslání českých vojáků na hranice s Běloruskem

Český prezident Miloš Zeman nabídl Polsku vyslání českých vojáků na hranici s Běloruskem. Podle něj jsou připraveni k okamžitému přesunu. Pomoc s řešením migrační krize na polsko-běloruské hranici už dříve nabídl Varšavě i premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). V úterý nabídku zopakoval během jednání předsedů vlád zemí Visegrádské skupiny v Budapešti. Šéf polské vlády Mateusz Morawiecki o to ale podle Babiše zatím nepožádal. Ostatní státy V4, tedy Maďarsko, Slovensko i Česko, vyjádřily Polsku plnou podporu. Evropská unie oznámila, že hodlá  potrestat firmy přepravující migranty do Běloruska.
23. 11. 2021Aktualizováno23. 11. 2021, 23:31|

Merkelová vyzvala politické strany, aby při jednání o vládě překonaly vzájemné odlišnosti

Německá kancléřka Angela Merkelová v neděli vyzvala politické strany, aby byly po parlamentních volbách při jednání o sestavení vlády otevřené dialogu a byly připraveny přenést se přes vzájemné rozdíly. Ve svém emotivním projevu v Halle u příležitosti 31 let od znovusjednocení Německa, v němž zároveň bilancovala svoje šestnáctileté působení v úřadu kancléře, také připomněla zásadní moment své politické kariéry, kdy se v roce 2015 rozhodla přijmout zhruba milion uprchlíků.
3. 10. 2021|

Polsko a Lotyšsko mají podle štrasburského soudu pomoci migrantům na hranici s Běloruskem

Evropský soud pro lidská práva (ESLP)nařídil Varšavě, aby pomohla žadatelům o azyl, kteří jsou již déle než dva týdny zablokováni na hranici mezi Polskem a Běloruskem. Stejný požadavek adresoval také Rize, neboť u lotyšsko-běloruských hranic se ocitla v podobné situaci jiná skupina utečenců. Neznamená to ale, že by soud Polsku a Lotyšsku nařizoval vpuštění migrantů na jejich území.
26. 8. 2021Aktualizováno26. 8. 2021, 22:17|

Litva viní Bělorusko z narušení hranice, kvůli migrantům posiluje ostrahu i Polsko

Polsko poslalo víc než devět set vojáků, aby zajistilo hranici s Běloruskem. Reaguje na zvýšený počet nelegálních migrantů, kteří se tudy snaží dostat do Evropské unie. Stejný problém mají pobaltské státy. O situaci mimořádně jednali ministři vnitra sedmadvacítky. Litevská pohraniční stráž tvrdí, že dvanáct členů běloruských bezpečnostních složek v zásahové výstroji překročilo hranici a vstoupilo na území pobaltské země.
18. 8. 2021|

Litva začala vracet do Běloruska migranty, kteří nelegálně překročili hranici

Litevští pohraničníci začali v noci na úterý na příkaz ministryně vnitra vracet zpět do Běloruska migranty, kteří nelegálně překročili hranici obou zemí. Pohraničníky podpořila vojenská policie a psovodi se psy, uvedl zpravodajský server Delfi. Hraniční stráž, která má povoleno v případě nutnosti použít násilí, v noci vrátila od hranic několik skupin běženců.
3. 8. 2021|

Věk běžence měla policie zjistit důkladněji, tvrdí Ústavní soud. Zastal se Iráčana, který marně tvrdil, že je nezletilý

Ústavní soud se zastal Iráčana, kterého loni v Česku zadržela policie. Tvrdil, že je nezletilý, úřady na to však nepřistoupily a jednaly s ním jako s dospělým. Podle soudu měl proces určení věku nedostatky. Jeho případ vrátil obecným soudem.
30. 7. 2021Aktualizováno30. 7. 2021, 14:50|

Migrace do Evropy začíná být znovu tématem. Vedle Řecka ji řeší i Španělsko nebo Itálie

Po dlouhé době se na summit Evropské unie dostává téma migrace. Řešit ji chtějí hlavně jihoevropské státy. Znepokojují je aktuální unijní statistiky, podle kterých po delším období klidu způsobeném uzavřením hranic kvůli pandemii stoupá počet migrantů nelegálně mířících do Evropy.
24. 6. 2021|

Volby přinesou vlnu dezinformací. Hoaxy budou podle expertů zmiňovat hlavně Piráty, covid a migranty

Čtyři měsíce před sněmovními volbami, tedy už v tuto chvíli, se dá odhadovat, co bude hlavními cíli českých dezinformátorů, kteří se budou snažit ovlivnit výsledek hlasování. Falešné zprávy se už začaly objevovat, teď především dehonestují koalici Pirátů a STAN, která má vysoké volební preference. Kromě covidu se ale do dezinformací vrací také téma imigrace. Stejně pečlivě jako na volby se na vlnu fake news připravují kandidující partaje, ale také novinářské redakce.
12. 6. 2021|

Evropská komise nabízí státům finanční podporu v začleňování přistěhovalců

Státy Evropské unie by měly v příštích letech usilovat o lepší začlenění přistěhovalců z mimounijních zemí do společnosti. Počítá s tím v úterý zveřejněný nezávazný plán Evropské komise, podle které je větší integrace jak v zájmu imigrantů, tak v zájmu států. EK nabízí unijním zemím finanční podporu z unijních fondů, aby se více snažily poskytovat lidem s mimoevropskými kořeny rovný přístup ke vzdělání, zaměstnání, bydlení a lékařské péči.
24. 11. 2020|

Turecko odvezlo poslední běžence z hranice s Řeckem do vnitrozemí

Přesně po měsíci je u konce krize na řecko-turecké hranici. S odvoláním na pandemii koronaviru Ankara oznámila, že nechala vyklidit tábor pro posledních šest tisíc běženců. Řecké zdroje tvrdí, že jich ve skutečnosti bylo několikrát míň. Migranti, kteří se týdny pokoušeli dostat do Evropské unie, se nyní stěhují zpět do uprchlických zařízení v tureckém vnitrozemí.
28. 3. 2020|

Čtyři roky po vrcholu migrační krize se část lidí usadila v příhraničí. S místními se sžili

Od začátku nejhorší části migrační krize v Evropě uplynuly čtyři roky. V září 2015 proudily do Německa denně desetitisíce lidí, tisíce z nich se dodnes pokoušejí najít nový život i v česko-německém příhraničí. Podaří se to ale jen zhruba polovině z nich.
6. 9. 2019|

V Aténách otevřeli první mešitu. Stavbu minaretu úřady nepovolily

V Aténách otevřeli v pátek první oficiální mešitu v řecké metropoli. Muslimové se v ní začnou modlit zřejmě v září, až bude oficiálně jmenován imám. Informoval o tom řecký deník Kathimerini. Podle televize Al-Džazíra jde o první mešitu v Aténách po více než 180 letech.
8. 6. 2019|
Migrace

ZÁZNAM DEBATY: Možní nástupci Junckera varují před koncem Schengenu a navrhují komisaře pro Afriku

Šestice lídrů evropských politických frakcí, kteří chtějí po volbách do Evropského parlamentu nahradit Jeana-Clauda Junckera v čele Evropské komise, se střetla ve velké politické debatě. Tzv. „spitzenkandidát“ evropských socialistů Frans Timmermans během ní varoval před obnovováním hranic kvůli migraci, lidovecká jednička Manfred Weber navrhl zavedení eurokomisaře pro Afriku.
15. 5. 2019Aktualizováno17. 5. 2019, 13:58|

Řidič původem ze Senegalu v Itálii unesl autobus s 51 dětmi, zastavily ho až zátarasy

Sedmačtyřicetiletý muž původem ze Senegalu v Itálii unesl školní autobus. V tu chvíli v něm bylo 51 dětí. Řidič podle zpravodajské stanice BBC vyhrožoval, že nikdo uvnitř nepřežije. Podle svědků vykřikoval, že jde o protest proti umírání uprchlíků ve Středomoří. Policii se muže následně podařilo zadržet a děti osvobodit.
20. 3. 2019Aktualizováno20. 3. 2019, 23:25|

V Evropě se začíná mluvit o povinných testech, které by odhalily skutečný věk uprchlíků

Úřední název pro nejzranitelnější skupinu migrantů, tedy děti bez rodičů, zní „nezletilí uprchlíci bez doprovodu“. Dostávat se jim má zvláštní péče a ochrany. Jenže někdy není jasné, jestli se kvůli výhodám nevydávají za děti i dospělí migranti.
8. 1. 2018|