Tuniské influencerky sdílely migrační plavbu do Evropy. Za dojem bezstarostné poutě čelí kritice

Horizont ČT24: Tuniské influencerky sdílely svou nelegální migrační plavbu do Evropy (zdroj: ČT24)

Nebezpečná migrační cesta přes Středozemní moře do Evropy vypadala v podání dvou mladých tuniských influencerek jako příjemný výlet – a na dívky se za publikaci zavádějících videí svalila vlna kritiky. Jen za loňský rok totiž kdesi ve Středomoří zmizelo přes dva tisíce lidí.

Důvodem k riskantní plavbě na starý kontinent bývá špatná ekonomická situace v Tunisku a horší podmínky pro získání víz v evropských zemích. Také osmnáctiletá influencerka Sabee Saidiová a její jednadvacetiletá kolegyně Chaima Ben Mahmoudová podnikly ilegální a nebezpečnou cestu kvůli lepšímu životu, videa a fotografie z riskantní plavby navíc zveřejňovaly na sociálních sítích. Záběry ovšem vyvolávají falešný dojem bezstarostné poutě. 

Mahmoudová je vyučená jako kadeřnice, v Tunisku ale práci nesehnala. Na trasu se vydala, protože nezískala legálně vízum. Místo na malé lodi ji stálo přes patnáct set dolarů. Spolu s třiadvacítkou dalších migrantů se dostala až do Itálie, po dvoutýdenní karanténě se vydala do Francie a své followery zásobovala dalšími fotkami.

„Mám mnoho přátel, kteří se na cestu vydali a využili příležitosti v Evropě. Dali nám naději, že je tu práce a že tu jsou peníze,“ nechala se slyšet Mahmoudová. Mimo sociální sítě ale přiznala, že na moři měla velký strach. „Na vlastní oči jsem viděla smrt. Není to jednoduchá cesta. Nikoho nevybízím k tomu, aby se na ni vydal. Udělala jsem to z osobních důvodů, donutí vás k tomu situace,“ vysvětlila.

Internetový obraz úspěšného života na Západě

Mahmoudovou i Saidiovou sledují téměř dva miliony lidí a podle kritiků jejich stylizované reportování o migraci představuje nebezpečný fenomén, kerý může inspirovat další Tunisany.

„Sociální sítě a především videa mladých dívek na lodi celou tuto cestu ukazují v jiném světle, než je skutečnost,“ upozorňuje Matt Herbert z Globální asociace proti mezinárodnímu organizovanému zločinu.

Videa s drahým oblečením a luxusními auty pak u tisíců sledujících vytváří obraz pohodlného a úspěšného života na Západě. Realita je ale často jiná, nezaměstnanost migrantů je v Evropě víc než dvakrát větší než u ostatních. „Kontroverzní je z mého pohledu spíš to, že tu je pro mladé tak malý počet legálních cest,“ pozastavuje se Ayla Bonfligiová z Mixed Migration Centre.

Tunisko je často výchozím bodem pro migranty mířící do Evropy. Jen za loňský rok úřady ve Středozemním moři zadržely přes třiadvacet tisíc běženců. Stejný je počet lidí, kteří se od roku 2014 po nebezpečné cestě přes moře pohřešují.