Spojené království čelí nedostatku ošetřovatelů. Zavádí nový pobrexitový systém pracovních víz

Události: Británie zmírňuje pobrexitovou migrační politiku (zdroj: ČT24)

Britská vláda dál zmírňuje pobrexitovou migrační politiku. Tentokrát chce nabídnout roční víza pro pečovatele ze zahraničí, kterým umožní si s sebou přivést i děti a partnery. Nedostatek ošetřovatelů je ve Spojeném království chronický. Úřady proto chtějí tuto práci nabízet i dlouhodobým žadatelům o azyl. Premiéra Borise Johnsona za nová pravidla kritizuje opozice i stoupenci brexitu.

Ve Spojeném království chybí nejméně čtyřicet tisíc pečovatelů. Vláda na to reaguje zrušením pobrexitových byrokratických překážek. Zavádí nový vízový systém pro nízko kvalifikovanou pracovní sílu. Podmínkou pro získání víza bude například měsíční plat v přepočtu přes padesát tisíc korun.

Odborníci ale varují, že nábor v cizině nemusí jít hladce. „Systém je docela nákladný, složitý a pouze dočasný,“ hodnotí expert na migraci Marley Morris.

Premiér Johnson si za zmírňování pobrexitových migračních pravidel vysloužil kritiku. Nejen od opozice, pro kterou je to důkaz jeho selhání, ale také od stoupenců brexitu. Ti Johnsona varovali, ať se nesnaží získat chybějící zahraniční pracovníky formou podpisu obchodních smluv, například s Indií.

„Naši noví voliči z dělnické třídy, kteří volili brexit, nehlasovali pro nahrazení imigrace z Evropy ještě větším přistěhovalectvím ze zbytku světa,“ stěžuje si konzervativní poslanec Edward Leigh. Britský premiér mu oponuje. „Neděláme obchodní dohody na tomto základě. Můžu vám říct, že čistá hodnota migrace od od chvíle, co jsme převzali kontrolu, se snížila,“ prohlásil.

Pracovníky z EU dočasná víza nelákají

Pandemie i v kombinaci s odchodem tisíců unijních pracovníků způsobila vážný nedostatek řidičů kamionů, řezníků nebo pracovníků drůbežáren. Británie zareagovala vypsáním dočasných pracovních víz na tyto pozice. Zájem z Evropské unie však byl jen vlažný. Podle experta na migraci Marleyho Morrise je to tím, že lidé toto nové schéma nepovažují za stejně přitažlivé jako volný pohyb osob.

I letos Británie nabídne třicet tisíc pracovních víz pro sběrače ovoce a zeleniny. Slibuje, že závislost na levné pracovní síle hlavně z EU ukončí za dva roky.