TÉMA

Těchonín

Chemickému vojsku chybí potřebné vybavení, cíle NATO plní jen zčásti, upozornil NKÚ

Ministerstvo obrany (MO) v letech 2018 až 2022 nezajistilo potřebnou obměnu a modernizaci vybavení chemického vojska Armády ČR (AČR), vyplývá z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Resort například nenakoupil chemické rozstřikovací automobily, dekontaminační prostředky, vozidla pro odběr nebezpečných látek či protichemické izolační oděvy. Podle ministerstva NKÚ mimo jiné opomenul změnu bezpečnostní situace, kvůli níž se musely přehodnotit modernizační priority.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 13:19|

Hledá se bydlení pro evakuované afghánské rodiny. Nabízí se Praha nebo Pardubicko

Afghánským uprchlíkům, které Česká republika evakuovala z Kábulu, končí karanténní období. Následovat bude udělení mezinárodní ochrany, které potrvá týdny. I přesto se ale už teď řeší, kam afghánské spolupracovníky českých vojáků a jejich příbuzné umístit. Úřady proto začínají nabízet vhodné objekty. Bydlení by mohli evakuovaní Afghánci najít v Praze nebo Pardubickém kraji.
8. 9. 2021|

Vláda zřejmě prodlouží omezení volného pohybu. Zemřela nakažená zdravotní sestra

Jednou z obětí nového typu koronaviru v Česku je zdravotní sestra z pražské Thomayerovy nemocnice. Zprávu v neděli večer přinesly Seznam Zprávy. Žena je tak zřejmě první obětí nákazy mezi zdravotníky. Vláda pravděpodobně minimálně o týden prodlouží omezení volného pohybu. České televizi to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Současné nařízení platí do 1. dubna. Domovy pro seniory mohou od pondělí přijímat jen ty klienty, kteří podstoupí test na přítomnost koronaviru s negativním výsledkem.
29. 3. 2020Aktualizováno29. 3. 2020, 23:42|
Interview ČT24

Armáda při epidemiích pomáhá běžně, ujistil budoucí šéf Evropské obranné agentury Jiří Šedivý

V dubnu začne Evropskou obrannou agenturu řídit Jiří Šedivý, někdejší letitý velvyslanec Česka při NATO a bývalý český ministr obrany. Na začátku měsíce ho vybrali zástupci členských států EU. Jiří Šedivý byl hostem Interview ČT24, na hrozby pro Evropu a na připravenost české armády na koronavirus se ho ptal Daniel Takáč.
10. 3. 2020|
Události komentáře

Kvůli koronaviru musíme dělat víc, apeluje Svoboda. Podle Vojtěcha jsou opatření dostatečná

Česko plní doporučení Světové zdravotnické organizace a opatření kvůli koronaviru jsou dostatečná, míní ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Místopředseda sněmovního zdravotního výboru Bohuslav Svoboda (ODS) namítá, že v případě podobné epidemie je nutné dělat více, než je adekvátní, klíčové je totiž zabránit tomu, aby se nákaza do Česka dostala. Hosté Událostí, komentářů se shodli, že u finanční pomoci Číně není nejdůležitější její výše, ale správné využití a projevená solidarita.
4. 2. 2020|

Záloha pro boj s koronavirem stojí v Orlických horách. Tamní nemocnice má nejlepší ochranu v zemi

V případě výrazného šíření koronaviru z Číny se může česká zdravotnická péče opřít o unikátní vojenskou nemocnici v Těchoníně na Orlickoústecku. Dlouhou dobu utajované Centrum biologické ochrany patří k nejmodernějším zařízením svého druhu v Evropě – a právě tam by v případě nákazy nebo epidemie zdravotníci léčili ty nejvážnější případy nebezpečného onemocnění.
28. 1. 2020|

Těchonín je vyzbrojen proti nejzákeřnějším nemocem. Aby obstál i nadále, bude modernizovat za 200 milionů

Modernizaci za 200 milionů korun chystá Centrum biologické ochrany v Těchoníně na Orlickoústecku. Vojenské zdravotnické centrum se zaměřuje na léčbu lidí se zvlášť nebezpečnými infekcemi, je postaveno tak, aby se případná nákaza nemohla dostat ven. Podle ředitele nadřízeného Vojenského zdravotnického ústavu Libora Píši ale některým přístrojům končí životnost, navíc centrum potřebuje ubytovnu.
20. 3. 2019|