TÉMA

Gavin Newsom

Silný déšť a vítr o síle hurikánu zasáhly Kalifornii, statisíce lidí zůstaly bez proudu

Silný déšť a vítr o síle hurikánu v neděli místního času zasáhly většinu území amerického státu Kalifornie, kde miliony lidí ohrožují bleskové povodně a sesuvy půdy. Kvůli popadaným drátům elektrického vedení v pondělí ráno zůstávalo bez proudu zhruba šest set tisíc odběratelů, napsal deník The New York Times (NYT). Web PowerOutage dříve uváděl bilanci devíti set tisíc lidí bez proudu. Část obyvatel Los Angeles meteorologové vyzvali, aby nevycházeli z domů.
5. 2. 2024Aktualizováno5. 2. 2024, 15:12|

Bouře Hilary způsobila v Kalifornii a okolí bleskové záplavy, na místě jsou problémy v dopravě

Zaplavené silnice, sesuvy bahna, popadané stromy a výpadky proudu za sebou zanechala na jihu Kalifornie tropická bouře Hilary. Do oblasti přinesla rekordní srážky a silný vítr, místy spadlo tolik deště jako běžně za několik měsíců. Záplavy v pondělí hlásí i stát Nevada poté, co bouře o víkendu zasáhla i mexický region Baja California. Množí se zprávy o dopravních komplikacích, úmrtí způsobené velkou vodou zatím hlásí pouze mexické úřady. Během příprav zasáhlo region také zemětřesení.
21. 8. 2023Aktualizováno21. 8. 2023, 20:01|

Město hvězd se potýká s velkým počtem bezdomovců. Guvernér Kalifornie jim chce stavět mini domky

Kalifornie ohlásila nový program na boj s bezdomovectvím, na který chce věnovat miliardu dolarů. Lidem bez domova plánuje postavit malé domky. Radnice Los Angeles kvůli mimořádné situaci vyhlásila stav humanitární krize. Počet lidí bez domova roste napříč celými Spojenými státy, podle odhadů už počet přesáhl šest set tisíc. Prezident Joe Biden ho chtěl přitom do konce funkčního období snížit o čtvrtinu.
26. 3. 2023|

Kalifornii zasáhl mohutný požár. Na dva tisíce lidí muselo opustit své domovy

Na dva tisíce obyvatel muselo opustit své domovy v kopcích na severu Kalifornie, kde se od pátku šíří požár nazvaný McKinney. Dosud si vyžádal dvě oběti. Podle agentury AP jde o největší oheň letošního roku, zachvátil už přes 225 čtverečních kilometrů.
2. 8. 2022|

Požáry ohrožují i národní parky. Hoří například u řeckého parku Dadia nebo Yosemitského v USA

Hasiči v Řecku bojují s desítkami požárů porostu, ten největší nyní ohrožuje národní park Dadia na severovýchodě země. Oheň na území s chráněnými lesy a mnoha druhy vzácných živočichů, zejména ptáků, se snaží zastavit na 320 hasičů, kterým pomáhají dobrovolníci i vojáci. Nasazeny jsou také dvě desítky letadel a vrtulníků, uvedl list Kathimerini. Plameny nyní ohrožují také Yosemitský národní park v americké Kalifornii. Oheň zvaný „Oak“ je letos v tomto státě největší.
24. 7. 2022Aktualizováno24. 7. 2022, 20:32|

Vrah Roberta Kennedyho dál zůstává ve vězení. Kalifornský guvernér zamítl podmínečné propuštění

Kalifornský guvernér Gavin Newsom oznámil, že zamítl podmínečné propuštění Sirhana Sirhana. Palestinský uprchlík si odpykává doživotní trest za zavraždění kandidáta na amerického prezidenta z roku 1968 Roberta F. Kennedyho. Kalifornská revizní komise v srpnu doporučovala Sirhana z vězení propustit.
14. 1. 2022|

V USA roste počet hromadných krádeží v obchodech, souvisí to s pandemií

Řada míst ve Spojených státech se v poslední době potýká s nárůstem organizovaných hromadných krádeží v obchodech. Gangy až několika desítek zlodějů stále častěji útočí povětšinou na luxusní obchody či lékárny a odnášejí si velké množství zboží, které podle expertů pak zpravidla prodávají na internetu. Za nárůstem tohoto typu kriminality zřejmě do značné míry stojí pandemie, která přivedla více lidí k nakupování on-line, píše zpravodajský server CBS News.
26. 11. 2021|

Kalifornský guvernér Newsom podle prognóz přestál pokus o odvolání z funkce

Demokratický guvernér amerického státu Kalifornie Gavin Newsom odvrátil pokus o své odvolání. Vyplývá to z předběžných výsledků úterního referenda, v němž Kaliforňané hlasovali o politikově setrvání ve funkci. Informovaly o tom na základě svých prognóz agentura AP a televize CNN, ABC a NBC.
15. 9. 2021|

Kalifornie míří k volebním urnám, guvernér Newsom čelí odvolání

V nejlidnatějším americkém státě vrcholí kampaň před referendem o odvolání guvernéra. Voliči v Kalifornii v úterý rozhodují o tom, zda v čele regionální vlády zůstane demokrat Gavin Newsom, nebo zda jeho úřadování skončí po necelých třech letech. Nejnovější průzkumy pro Newsoma vyznívají příznivě. Podporuje jej i americký prezident Joe Biden. Deník The New York Times si všímá, že republikánský tábor podobně jako při loňských celostátních volbách znovu šíří nepodložená tvrzení o podvádění při volbách. Odvolávání politiků občany je součástí legislativy některých států USA již přes sto let.
14. 9. 2021|

Pandemie ve světě: Kalifornie rozvolňuje opatření, Izraelci odkládají roušky

Izrael zrušil jedno z posledních významných protikoronavirových omezení, v zemi už se nemusí nosit roušky ani ve vnitřních prostorách. Pro podobné kroky se rozhodla i americká Kalifornie, jež rozvolnila opatření týkající se restaurací, barů, supermarketů nebo také posiloven. O společném postupu v boji proti koronaviru jednali s americkým prezidentem Joem Bidenem lídři Evropské unie.
15. 6. 2021Aktualizováno15. 6. 2021, 21:58|

Kalifornie zavedla moratorium na trest smrti. Neměli bychom zabíjet, jsme lepší než vrazi, říká guvernér

Kalifornský guvernér Gavin Newsom uvalil moratorium na tresty smrti. Podle něj odporují základním lidským hodnotám, a kdyby jeho stát zabíjel odsouzené, nemohl by prý v klidu spát. Vyhlášené moratorium doplnila i likvidace vybavení, které k popravám sloužilo. Rozhodnutí guvernéra Newsoma kritizuje nejen prezident Donald Trump, ale i pozůstalí po obětech činů, za které měli pachatelé zemřít.
15. 3. 2019|