TÉMA

Zpoždění

Začíná oprava Hněvkovského ulice v Brně, omezila řidiče i provoz MHD

Ulice Hněvkovského v městské části Brno-jih, která je důležitou spojnicí mezi centrem města a dálnicemi D1 a D2, bude od pondělí téměř na měsíc částečně uzavřená. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tam zahájilo opravu povrchu silnice v délce dvou kilometrů. Práce jsou rozděleny do čtyř etap. Brněnský magistrát v tiskové zprávě informoval o dopravních omezeních při prvních dvou etapách.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 11:18|

S omezeními na Barrandovském mostě se řidiči zatím nesrovnali

Dvacet minut navíc musí v průměru přičíst k obvyklé jízdní době řidiči, kteří projíždějí přes rozkopaný Barrandovský most v Praze. Most je nejvytíženějším dopravním bodem v Česku, pracuje se na něm třetím rokem, ale letos si ani po týdnu doprava ještě „nesedla“. Kolony z mostu ovlivňují provoz i v širokém okolí, například ve Strakonické ulici, kde si řidiči ve špičce rovněž postojí i desítky minut navíc.
21. 3. 2024|

Karlovarský kraj se omluvil za své nové autobusy. Cestující si stěžují na zpoždění, zimu i malou kapacitu

Vedení Karlovarského kraje se omluvilo cestujícím za problémy s autobusy na linkách, kde začaly jezdit nové vozy vlastněné přímo krajem. Zpoždění, rušení spojů nebo problémy s nevytopenými a příliš malými autobusy označil hejtman Petr Kulhánek (KOA/STAN) za porodní bolesti nového systému regionální dopravy, míní, že se postupně daří je napravovat. Vedení kraje čelí nicméně ostré opoziční kritice.
9. 1. 2024Aktualizováno9. 1. 2024, 18:59|

Opravy stadionu v Karlových Varech odhalily letité nedodělky, město možná podá žalobu

Podáním žaloby zřejmě skončí 19 let stará rekonstrukce atletického stadionu v Karlových Varech. Potvrdilo to vedení města. Na hrubé nedostatky a špatně provedené práce svých předchůdců přišla stavební firma, která provádí opravy areálu nyní. Stavba se tak prodražila a o rok prodloužila, což komplikuje činnost místních atletických klubů.
16. 11. 2023|

Hradec Králové chce kvůli zpoždění stadionu uplatnit sankce. K žádnému nedošlo, tvrdí zhotovitel

Magistrát Hradce Králové začne po konsorciu stavebních firem, které staví fotbalový stadion, vymáhat smluvní penále za zpoždění. České televizi to řekla primátorka Pavlína Springerová (HDK). Podle ní měl být stadion hotový do konce června, ale stále není. Zhotovitel tento termín neuznává.
16. 8. 2023|

Český plán na energetiku bez uhlí pro Evropskou komisi má zpoždění

Se zpožděním vzniká národní klimaticko-energetický plán. Evropská komise ho měla dostat do konce června, ale resorty průmyslu a životního prostředí pokračují v přípravách. Plán má nastínit proměnu energetiky bez uhlí. Jde o reálnost návrhů i jejich ekonomiku a první z trojice zásadních dokumentů, ke kterým patří ještě státní energetická koncepce a politika ochrany klimatu.
30. 7. 2023|

Několik týdnů bez pošty. Obce na jihu Čech se potýkají s problémy s doručováním

Obyvatelé několika obcí na Českobudějovicku nyní až tři týdny čekají, než jim pošta doručí zásilky a dopisy. Někteří klienti, včetně starostů, podávají stížnosti. Podle vedení státního podniku teď v lokalitě chybí lidi.
26. 7. 2023|

České železnice se chystají na letní změny. Dopravci i Správa železnic doporučují zvýšenou pozornost

Na českých železnicích se v tomto týdnu očekává velké množství změn. Na drahách začíná i končí hned několik výluk, Správa železnic proto žádá cestující o trpělivost při možných zpožděních a dalších komplikacích. Upozorňuje také na větší pozornost vůči jízdním řádům.
26. 6. 2023|

Do nového domova seniorů v Jičíně se už měli stěhovat první klienti. Dokončení se ale odkládá

Situace s nedostatečnou kapacitou v domovech pro seniory na Jičínsku se v nejbližší době zřejmě nezlepší. Přímo v Jičíně mělo výrůst nové zařízení s kapacitou více než sto lůžek, pomalu se tam už měli stěhovat první klienti. Jenže na místě se už dlouho nepracuje, dokončení domova pro seniory se odkládá minimálně o rok.
19. 6. 2023|

Podobu stadionu v Hradci Králové změnil nedostatek materiálu. Hrozí také zpoždění stavby

Rozestavěný fotbalový stadion v Hradci Králové se bude po otevření lišit od původních návrhů. Na rozdíl od původních vizualizací bude mít průhledné opláštění. Stavba nového stadionu bude mít navíc měsíc zpoždění a včetně kolaudace by měla být hotová do 30. července, řekla ve středu primátorka města Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub).
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 19:54|

Porucha trakčního vedení komplikovala dopoledne provoz vlaků mezi Prahou a Berounem

Porucha trakčního vedení v úseku mezi stanicemi Dobřichovice a Praha-Radotín komplikovala dopoledne provoz vlaků mezi Prahou a Berounem. Vlaky jezdily od noci zhruba po jedné traťové koleji. Některé osobní vlaky linky S7 mezi pražským hlavním nádražím a Řevnicemi, případně Radotínem a Berounem, České dráhy zrušily, dálkové spoje nabíraly zpoždění. Po půl jedenácté Správa železnic opravné práce dokončila.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 11:34|

Místo koncertního sálu je stále jen ohrada. Kulturní osobnosti Brna se zlobí, podle Vaňkové je vše na dobré cestě

Letos by měla začít stavba nadzemní části brněnského Janáčkova kulturního centra. Je ale stále méně jisté, že se to podaří, protože město dosud nevybralo zhotovitele. Na magistrát přišli nesouhlas s tím, že by se desítky let připravovaný projekt mohl znovu zpozdit, vyjádřit zástupci iniciativy Sál, který neexistuje. Brněnská primátorka ujistila, že příprava pokračuje a výběrové řízení na zhotovitele město již brzy vypíše.
31. 5. 2023|

Rekonstrukce tramvajové trati Liberec–Jablonec nabírá zpoždění, místo července bude hotová až v září

Návrat tramvají na meziměstskou trať z Liberce do Jablonce nad Nisou se odkládá. Původně měla rekonstrukce tratě skončit v červenci, dopravní podnik ale nyní oznámil, že se protáhne až do září. Podle provozně technického ředitele podniku Ludvíka Lavičky je rekonstrukce komplikovaná, protože se dělníci dostávají do míst, kam se nesáhlo od 50. let, kdy se trať stavěla.
19. 5. 2023|

Další vlaky Moravia se do okolí Brna rozjedou v květnu. Výrobu zpozdila pandemie i válka

Nových vlaků Moravia bude na jižní Moravě jezdit víc, soupravy získaly povolení k běžnému provozu. Čtyřvozových jednotek zatím jezdí šest, více zkušební provoz nedovolil. Všech 31 vyrazí na koleje do konce května, třeba na tratích z Brna do Křenovic, Tišnova nebo do Blanska.
24. 4. 2023|

Některé úřady vyplácejí podporu se zpožděním. Jurečka podruhé slíbil nápravu, nyní v květnu

Vyplácení dávek se na některých místech stále zpožďuje. Ministerstvo práce a sociálních věcí přitom dřív avizovalo, že problém během prvního čtvrtletí vyřeší. Dodržování lhůt, které nařizuje zákon, teď ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) slibuje na květen.
23. 4. 2023|

Místo metra jezdí v centru Prahy autobusy. Přestupování zdrží cestující i o čtvrt hodiny

Na deset až patnáct minut odhadují cestující zdržení vznikající kvůli přestupování z metra C, které má v centru Prahy výluku, do náhradních autobusů. Dopoledne bylo ještě větší, protože autobusy nabíraly zpoždění, kolem poledne se již podařilo provoz stabilizovat. Metro C nebude jezdit mezi stanicemi Vltavská a I. P. Pavlova celé Velikonoce. Výluka je zároveň i na lince A mezi stanicemi Náměstí Míru a Strašnická, kde místo metra jezdí tramvaje.
7. 4. 2023Aktualizováno7. 4. 2023, 12:35|

Nezaměstnanost v únoru stagnovala, volných míst přibylo

Nezaměstnanost v Česku letos v únoru stagnovala, když stejně jako v lednu činila 3,9 procenta. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnil Úřad práce ČR. Lidí bez práce bylo ke konci února asi 282 500, což bylo zhruba o 550 méně než před měsícem. Počet volných míst oproti lednu stoupl přibližně o dva tisíce na téměř 283 100. Loni v únoru byla nezaměstnanost nižší, a to 3,5 procenta. Bez práce bylo tehdy asi 263 400 lidí a volných míst bylo 363 900.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 10:42|

Otevření Štvanické lávky se odkládá, stavaře zpomalilo složité podloží

Otevření Štvanické lávky mezi pražskými Holešovicemi a Karlínem bude mít zpoždění. Důvodem jsou složitější geologické podmínky v plavebním kanále, než se čekalo. Lávka bude zprovozněna v první polovině letošního roku. Přesný termín stanoví technický dozor stavby, řekl ve čtvrtek náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti).
2. 3. 2023|

Část nových vrtulníků Bell dostane armáda se zpožděním

Dodávky nových vrtulníků české armádě naberou zpoždění. Jak zjistili Reportéři ČT, Spojené státy letos nezvládnou dodat všechny objednané vrtulníky od výrobce Bell. Vojáci by měli převzít čtyři bitevní vrtulníky a osm víceúčelových helikoptér, část z nich nakonec přijde až napřesrok.
22. 2. 2023|

Kvůli přejezdům v polích nabírají vlaky zpoždění. Zemědělci ale cestu přes koleje potřebují

Málo využívané železniční přejezdy zpomalují vlaky. Soupravy na nich musí snižovat rychlost až o třetinu. Cestující kvůli tomu mají méně času na přestupy. Místním by ale chyběly, museli by pozemky objíždět. Nejvíc takových přejezdů eviduje Správa železnic na jihu Čech. Chtěla by jich tam zrušit přes sedmdesát, podařilo se to u dvanácti.
15. 2. 2023|

Vyplácení dávek se zpožďuje, žadatelé nevědí proč. Úřad práce tak rozšiřuje služby své telefonické linky

Lidé žádající pomoc od státu, například příspěvek na bydlení, si mohou počkat i několik měsíců. Vyplácení dávek se totiž v některých případech zpožďuje. Po delší době se tak žadatelé na úřady obracejí znovu a zjišťují stav své žádosti. I proto Úřad práce rozšířil služby svého call centra. Od středy volající budou moci zjistit třeba to, jak daleko je zpracování jejich žádosti o konkrétní dávku. Mohou také zkontrolovat, zda při podání neudělali chybu, která vyřízení protahuje.
31. 1. 2023|

Za zpoždění letos dopravci vyplatili zhruba padesát milionů korun

Železniční dopravci evidují letos tisíce žádostí o odškodné za zpoždění. České televizi to potvrdili mluvčí tří společností, které provozují dálkovou dopravu. Například RegioJet zaplatil za kompenzace přibližně 40 milionů korun. Mezi nejčastější příčiny zpoždění patří výluky, špatné počasí, poruchy na trati nebo nehody.
17. 12. 2022|

Dráhy začaly odškodňovat za zpoždění automaticky. Zruší i minimální cenu, od které vracejí část jízdného

České dráhy od listopadu vyplácejí odškodnění za vysoké zpoždění bez ohledu na to, kolik zaplatili cestující za jízdenku. Kdo má jízdenkou zakoupenou na internetu, ho navíc dostane automaticky. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) je ale přesvědčen, že napřesrok zpožděných vlaků ubude. Připomněl, že nově budou manažeři drah i Správy železnic odměňováni mimo jiné s přihlédnutím ke spolehlivosti provozu.
16. 11. 2022|

V Německu zemřela cyklistka. Policie šetří, jestli aktivisté svým jednáním nebránili v poskytnutí pomoci

Zemřela cyklistka, která byla zraněna při střetu s automobilem v Berlíně. V Německu kvůli tomu sílí hněv vůči klimatickým aktivistům, jejich pondělní protestní akce totiž měla způsobit zpoždění příjezdu speciálního zásahového vozu. Ke kritice na adresu ekologických demonstrantů se v pátek připojil například německý vicekancléř a ministr průmyslu Robert Habeck. Lékařka ze zasahující záchranné služby ovšem později podle médií zpochybnila informace, že včasnou záchranu zraněné ženy znemožnila protestní akce ekologických aktivistů.
4. 11. 2022Aktualizováno4. 11. 2022, 19:29|