TÉMA

Příspěvek

Poslanci schválili růst příspěvků na péči pro lidi s postižením

Zvýšení příspěvků na péči pro lidi se zdravotním postižením v pátek schválila sněmovna podle koaličního návrhu. Úpravy opozičních hnutí ANO a SPD o razantnějším růstu části dávek zamítla. Novelu, která má také zdůraznit podporu poskytování sociálních služeb potřebným lidem v jejich domácím prostředí, nyní dostanou k posouzení senátoři. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) také řekl, že by se měl měnit systém, kterým se posuzuje zdravotní stav žadatelů o příspěvek.
12. 4. 2024Aktualizováno12. 4. 2024, 20:13|

Koalice se pře o navýšení příspěvku na péči pro 86 tisíc lidí, STAN se nelíbí jeho zmrazení

Vládní koalice se pře o zvýšení příspěvku na péči pro 86 tisíc lidí s nejnižším stupněm postižení. Hnutí STAN kritizuje, že mají dál dostávat stejně peněz jako teď. Aktuálně přiznávaná částka 880 korun měsíčně se neměnila bezmála osm let. Premiér Petr Fiala (ODS) argumentuje tím, že kabinet chce být štědřejší spíš k lidem s většími handicapy, a tudíž vyšší závislostí na druhých.
29. 3. 2024|

Z unijních dotací ve výši 1,2 bilionu korun za poslední dekádu mířilo nejvíc samosprávám, ukazuje analýza

Mezi lety 2014 až 2023 obdrželo Česko od Evropské unie (EU) 1,2 bilionu korun. Vedle těchto dotací získalo také podporu ze Strukturálních fondů a z Fondu soudržnosti, pak také dotace pro zemědělství v rámci prvního a druhého pilíře. Získalo také dotace z Nástroje pro obnovu a oživení. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF, která vycházela z portálu DotaceEU. Nejvíce se na čerpání dotací z programů EU v daném období podílely územní samosprávy, přes pětinu objemu pak získaly obchodní společnosti.
24. 3. 2024|

Jihočeský kraj nabízí lékařům dotaci milion a půl. Z jiných regionů jich už „přetáhl“ šestnáct

Do jižních Čech se za poslední dva roky podařilo nalákat šestnáct nových lékařů. Hejtmanství jim nabízí peníze za to, že se přestěhují z jiného regionu. Konkrétně dostanou až milion a půl. Částku sice kraj neuvolní najednou, přesto je pro lékaře lákavá. Hejtmanství se takto podařilo získat i osm nových stomatologů.
28. 2. 2024|

Malá Laura trpí vzácným onemocněním, na státní příspěvek na pořízení auta pro cesty k lékařům ale nedosáhne

Ačkoliv jsou lidé s takzvanými vzácnými onemocněními odkázaní na časté a pravidelné kontroly u lékařů, někteří nedosáhnou na státní příspěvek na pořízení auta, kterým by se za zdravotní péčí mohli dopravovat. Na peníze od resortu sociálních věcí nemá nárok ani rodina Laury Hubálkové z Lanškrouna. Dívka trpí Kabuki syndromem – vzácným genetickým onemocněním. Na nutná vyšetření a rehabilitace ji dříve rodiče vozili svým autem, před časem se jim ale rozbilo. Na jeho opravu ani pořízení nového nemají peníze.
14. 2. 2024|

Příspěvky na péči by se neměly od července zvedat plošně, oznámil Jurečka

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil zamýšlené zvýšení příspěvků na péči. Podle resortu se na návrhu po sérii jednání shodli politici koalice. Navýšení se bude lišit podle stupně závislosti. Nejvíc podle ministra dostanou přidáno ti, kteří jsou ve čtvrtém stupni a v domácí péči, celkem půjde o 7800 korun navíc. Nejnižší stupeň by se navyšovat neměl. Výdaje by ročně měly vzrůst zhruba o sedm miliard korun. Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) návrh kritizuje, chce jednat o úpravě.
9. 2. 2024Aktualizováno9. 2. 2024, 20:21|

Podmínky pro ukrajinské uprchlíky v Česku jsou přísnější. Zranitelné skupiny ale získají větší podporu

Podmínky pro ukrajinské uprchlíky se s novým rokem zpřísnily. Česko omezilo jejich bezplatné ubytování. Naopak posílilo podporu zranitelných běženců – třeba matek s malými dětmi. Ostatní chce motivovat k aktivnějšímu zapojení na pracovním trhu.
21. 1. 2024|

Nábor policistů se v Libereckém kraji nedaří, kvůli ztrátě benefitů zvažují odchod i někteří stávající

V Libereckém kraji se dlouhodobě nedaří naplňovat stavy policistů. Ti stávající navíc od ledna přišli o část zaměstnaneckých výhod, jako je příspěvek na stravování nebo na dovolenou. Někteří strážci zákona kvůli tomu uvažují o odchodu.
19. 1. 2024|

Sněmovna neprojednala zvýšení příspěvků na péči, koaliční většina zamítla návrh programu schůze iniciované hnutím ANO

Poslanci po méně než hodině ukončili debatu o příspěvcích na péči, opoziční klub hnutí ANO neprosadil tento jediný bod mimořádné schůze, kterou sám inicioval. Ministerstvo práce a sociálních věcí je totiž i tak hodlá nejpozději v polovině roku zvyšovat, což šéf resortu Marian Jurečka (KDU-ČSL) zopakoval i na plénu.
19. 1. 2024Aktualizováno19. 1. 2024, 16:32|

Církev se chystá na konec příspěvků od státu. Pronajímá byty a zbavuje se nepotřebného majetku

Katolická církev se připravuje na rok 2030, kdy jí přestane na provoz přispívat stát. Arcibiskupství pražské si chce finance zajistit rovněž pronajímáním bytů, které pořizuje už teď. Nové kapacity nyní nabízí i mimo hlavní město. Zároveň se dál zbavuje majetku, který není hospodářsky výhodný.
18. 1. 2024|

Rodičovský příspěvek se zvyšuje o 50 tisíc korun. Porodnost ale celkově klesá

Rodiče dětí narozených od letošního 1. ledna dostanou od státu příspěvek 350 tisíc korun, o padesát tisíc více než loni. Celkově se ale porodnost snižuje. Už předloni meziročně klesla skoro o deset procent a další podobný propad očekává Ústav zdravotnických informací a statistiky i za loňský rok.
2. 1. 2024|

Pokračuje hledání pediatrů. Ve Velké Bíteši pro ně nabízí příspěvek milion korun

Získávat do měst a vesnic dětské lékaře zůstává v Česku oříškem. Pátrání po nich trvá často měsíce, někdy i roky. Ve Velké Bíteši na Vysočině se nově příchozímu pediatrovi rozhodli přispět milionem korun. Problémem se zabývá i ministerstvo zdravotnictví – na takzvaná rezidenční místa při ordinacích pediatrů přidělí víc než 820 milionů korun.
26. 12. 2023|

VZP přispěje dětem na lyžařské kurzy, rozšíří podporu psychoterapie

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) nově přispěje na odlehčené sádry pro děti a příspěvek na sport bude možné čerpat i na lyžařské kurzy. Rozšíří se také příspěvky na psychoterapii. Pojišťovna příští rok navýší fond prevence, ze kterého přispívá pojištěncům, a to na 1,6 miliardy korun. Letos rozdělovala necelou miliardu, na konci listopadu bylo vyčerpáno 810 milionů.
18. 12. 2023|

Krok k podpoře elektromobilů. Stát bude od nového roku přispívat firmám na koupi ekologických vozů

Výrobci aut si slibují od nového roku větší zájem o elektromobily nebo vozidla na vodík. Pomoci tomu mají nové dotace, jimiž chce stát podpořit firmy při jejich nákupu. U vozů na čistě elektrický pohon bude sleva ve výši dvou set tisíc korun, u těch na vodík pak tři sta tisíc.
11. 12. 2023|

Vláda chystá změny ve výchovném. Příspěvky za děti plánuje budoucím seniorům snižovat

Po necelém roce platnosti vládní strany plánují změny ve výchovném, tedy příspěvku ve výši pěti set korun k důchodu navíc za každé dítě. Po roce 2027 navrhují u nových seniorů částku na první dvě děti snížit a taky upravit způsob vyměřování příplatku. Naopak vyšší kompenzaci podle koalice potřebují lidé, kteří se v ekonomicky aktivním věku starali o nemohoucí příbuzné.
10. 12. 2023|

Stát rozdělí firmám na podporu elektromobility bezmála dvě miliardy

Stát rozdělí firmám z Národního plánu obnovy 1,95 miliardy korun na podporu elektromobility. Výzva zahrnuje 1,65 miliardy na podporu nákupu elektromobilů a aut na vodík a 300 milionů na budování dobíjecích stanic. Podpora bude poskytována formou finančního příspěvku a bankovní záruky prostřednictvím Národní rozvojové banky (NRB). Podniky všech velikostí budou moci podávat žádosti od 1. ledna 2024 do konce září 2025. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) to v pátek oznámilo v tiskové zprávě.
1. 12. 2023|

Rodiny v nouzi mohou získat mimořádnou dávku na školní vybavení, řekl Jurečka

Rodiny v nouzi mohou získat na pořízení vybavení pro školáky dávku mimořádné okamžité pomoci. Úřad práce jim případně může náklady proplatit. Děti z chudších domácností mohou mít ve škole také obědy zdarma. Možnosti podpory před začátkem školního roku představil na tiskové konferenci ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).
24. 8. 2023|

Sokolov láká nové učitele na finanční příspěvky a výhodné bydlení

Karlovarský kraj patří podle pedagogické komory již několik let mezi regiony s nejvyšším počtem nekvalifikovaných učitelů základních škol. I to je jeden z důvodů, proč Sokolov trpí nedostatkem pedagogů a hledá nové. Nabízí jim náborový příspěvek. Ze svého rozpočtu na to vyčlenilo město milion korun.
14. 7. 2023|

Krajská zdravotní začala na severu Čech rodičkám dávat poukazy na výbavu pro novorozence

Porodnice v Ústeckém kraji chtějí pomoci rodinám se vzrůstajícími životními náklady. Zdravotnický holding Krajská zdravotní, který v regionu provozuje sedm nemocnic, v nichž je šest porodnic, tak novopečeným matkám nově dává poukázky na dva tisíce korun. Za ně mohou nakoupit ve zdravotnických pomůckách nebo lékárnách.
3. 7. 2023|

Jurečka chce zvýšit příspěvky na péči, většině handicapovaných současná podpora nestačí

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce od příštího roku zvýšit příspěvky na péči. Ty se teď vyplácejí ve čtyřech stupních podle závislosti. Lidem s nejtěžším handicapem, kterým na zaplacení potřebné asistence příspěvek nestačí, pak má ještě letos pomoci nový dotační titul.
20. 6. 2023|

Jihlava „odškodní“ majitelku dalšího domu kvůli výstavbě multifunkční arény

Jihlavská radnice poskytne peníze na ochranná opatření kvůli stavbě arény dalšímu bytovému domu v blízké ulici Tyršova. Majitelce objektu v úterý zastupitelé města schválili příspěvek 750 tisíc korun. Částka navazuje na dotaci, již zastupitelstvo schválilo před měsícem pro sousední tři domy ve stejné ulici, jejichž obyvatelé podali námitky k vydání demoličního výměru. Horácká multifunkční aréna (HMA) za 1,9 miliardy bude stát na místě nynějšího zimního stadionu, který nechá město zbourat.
20. 6. 2023|

Na příspěvek na zaměstnávání lidí s handicapem by mohlo nově dosáhnout více firem

Lidé s handicapem by se mohli snáze dostat do pracovního procesu. Na státní dotaci by totiž mohlo nově dosáhnout mnohem více firem. Peníze zatím dostávají jenom ty podniky, kde je se zdravotním postižením více než polovina zaměstnanců. Ministerstvo práce a sociálních věcí ale plánuje novelu, která to má změnit. Upravit chce navíc i podmínky náhradního plnění.
10. 6. 2023|

Vyšší příspěvek na péči by mohl pomoci tisícům handicapovaných

Jak umožnit lidem s těžkým postižením žít svobodně, řešili handicapovaní, pečující i politici ve sněmovně. Tématem bylo zavedení takzvaného pátého stupně. Tisíce lidí totiž nemohou využívat asistenci v potřebné míře. Ani nejvyšší příspěvek na péči totiž nestačí.
3. 6. 2023|

Snížená mimořádná valorizace penzí je tu. Opozice s koalicí o ni svedou bitvu u Ústavního soudu

S příštím týdnem se znovu zvýší důchody. V průměru to podle ministra práce má být o 770 korun na víc než 20 tisíc korun měsíčně. Důvodem je rychlé tempo zdražování. Původně se ale předpokládalo, že červnové navýšení bude zhruba o tisícovku vyšší. Kvůli schodkovému rozpočtu ale koalice prosadila úpravu mimořádné valorizace, kterou poslanci opozičního hnutí ANO napadli u Ústavního soudu.
28. 5. 2023|