TÉMA

JAXA

Japonský modul SLIM se na Měsíci po dlouhé noci nečekaně probudil a obnovil spojení se Zemí

Modul SLIM japonské vesmírné agentury JAXA, který v lednu přistál na Měsíci, přečkal měsíční noc a obnovil spojení se Zemí. Japonský úřad přitom už dříve uvedl, že modul nebyl navržen tak, aby na přirozené zemské družici přestál noc, kdy panují extrémně nízké teploty.
26. 2. 2024|

Japonský modul přistál na Měsíci jen 55 metrů od cíle

Japonský modul SLIM na Měsíci minulou sobotu přistál zhruba 55 metrů od vytyčeného cíle, což představuje bezprecedentní stupeň přesnosti, uvedla na své tiskové konferenci japonská vesmírná agentura Jaxa, která zveřejnila i první snímky z přistání.
25. 1. 2024|

Savci se mohou rozmnožovat ve vesmíru, naznačuje japonský pokus

Japonským vědcům se na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) podařilo při prvním experimentu svého druhu za podmínek mikrogravitace vypěstovat myší embrya, která se normálně vyvíjela. Studie naznačuje, že by mohlo být možné, aby se lidé ve vesmíru rozmnožovali.
29. 10. 2023|

Japonsko vyslalo k Měsíci průzkumný modul, přistane nejdříve v lednu

Japonsko vypustilo raketu H-2A, jejíž malý modul SLIM se pokusí přistát na Měsíci.  Start z kosmodromu Tanegašima byl v uplynulých dnech opakovaně odkládán kvůli špatnému počasí. Lunární modul SLIM vyvinula japonská vesmírná agentura JAXA za účelem testování technologií pro přesné přistání na měsíčním povrchu. Raketa vynesla také družici XRISM, která má pozorovat plazmu ve hvězdách a galaxiích.
7. 9. 2023Aktualizováno7. 9. 2023, 11:48|

Japonsko odložilo start rakety H-2A k Měsíci

Japonská národní vesmírná agentura JAXA kvůli příliš větrným podmínkám v horních vrstvách atmosféry odložila start rakety H-2A, přestože tato „vlajková loď“ Japonska má 98procentní úspěšnost startu. Její malý modul SLIM se má pokusit přistát na Měsíci, napsala to agentura Reuters.
28. 8. 2023|

Závod o Měsíc pokračuje. V neděli se tam vydá japonská mise, pokusí se přistát

Japonská vesmírná agentura JAXA se chystá v neděli vypustit raketu H-2A, jejíž malý modul SLIM se pokusí přistát na Měsíci. Agentura to oznámila na svých webových stránkách. Podle serveru Space.com bude cílem mise mimo jiné otestovat přesnost přistání. V oblasti jižního pólu Měsíce tento týden úspěšně přistál indický modul Vikrám, ruské Luně-25 se naopak manévr nezdařil. Dopravit svou technologii na Měsíc dokázaly kromě Indie už dříve Spojené státy, Sovětský svaz a Čína.
26. 8. 2023|

Japonská vesmírná agentura vyvíjí „měsíční křižník“. Spolupracuje na něm s automobilkami

Japonská automobilka Toyota Motor bude spolupracovat s průmyslovou korporací Mitsubishi Heavy Industries na měsíčním vozidle pro lidskou posádku. Toyota vozítko vyvíjí společně s japonskou vesmírnou agenturou JAXA, informovala v tiskové zprávě. Japonsko se snaží urychlit svůj program výzkumu vesmíru, zaměřuje se zejména na Měsíc, který nabízí mnoho potenciálně využitelných zdrojů.
24. 7. 2023|

Japonský modul se zjevně roztříštil o měsíční povrch, potvrdila firma

Modul Hakuto-R se při pokusu o přistání na Měsíc zjevně zřítil na jeho povrch, potvrdila tokijská firma ispace. Společnost s modulem ztratila kontakt krátce před plánovaným přistáním.
26. 4. 2023|

Pokus o první komerční přistání sondy na Měsíci zřejmě selhal

Japonská společnost iSpace ztratila s modulem Hakuto-R kontakt v předpokládané době dosednutí na povrch Měsíce, informoval generální ředitel firmy. Pokus o první komerční přistání na Měsíci tak nejspíš selhal. Úterní manévr byl naplánován na 18:40 SELČ. Hakuto-R kroužil na oběžné dráze kolem Měsíce od března a 2,3 metru vysoký modul měl přistát v kráteru Atlas.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 20:29|

Japonsko se pokusilo vyslat do vesmíru novou raketu H3. Start nevyšel, muselo ji zničit

Japonsku se v úterý znovu nepodařilo vyslat do vesmíru novou raketu H3. Na rozdíl od únorového pokusu sice raketa alespoň odstartovala ze základny Tanegašima, ale když se nezažehl její druhý stupeň, nechalo ji řídicí středisko na dálku zničit. Informuje o tom agentura Reuters.
7. 3. 2023|

Start nové japonské rakety nevyšel. Počítá se s ní pro zásobování ISS i stanice u Měsíce

Japonsko v pátek zrušilo start své nové rakety H3, když se jí při odpočítávání nezažehly urychlovací motory. Raketa měla do kosmu vynést pozorovací satelit, který je mimo jiné vybavený infračerveným senzorem určeným k odhalovaní vojenských aktivit, včetně odpalů střel. Podle agentury AP o tom informovala japonská vesmírná agentura JAXA.
17. 2. 2023|

Ve vzorcích z planetky Ryugu se našly základní stavební prvky života

Japonští vědci objevili ve vzorcích odebraných z planetky Ryugu více než dvacet druhů aminokyselin. Informovala o tom agentura Kjódó. Aminokyseliny, které jsou základními stavebními kameny života, byly podle Kjódó na jakékoliv z planetek zjištěny vůbec poprvé.
6. 6. 2022|

Planetku Ryugu tvoří podivná, téměř neodrazivá hmota, ukázala analýza. Starší materiál asi vědci nestudovali

Mezinárodní tým vědců v časopise Nature Astronomy zveřejnil dvě studie ohledně materiálu, který japonská sonda Hajabusa vyzvedla na planetce Ryugu. Podle prvních závěrů se jedná o jedny z vůbec nejstarších materiálů analyzovaných ve vědeckých laboratořích. Jejich zkoumání by tak mohlo přinést další důležité poznatky o vzniku Sluneční soustavy. Kapsule s materiálem se vrátila na Zemi vloni v prosinci.
21. 12. 2021|

Evropsko-japonská sonda poprvé vyfotila Merkur. Proletěla jen dvě stě kilometrů od něj

Evropsko-japonská sonda BepiColombo poslala na Zemi své první fotografie planety Merkur, okolo které v pátek proletěla ve vzdálenosti méně než dvě stě kilometrů. BepiColombo míří na oběžnou dráhu Merkuru, na kterou vypustí dvě sondy, jednu od Evropské kosmické agentury (ESA) a druhou vyvinutou japonskou vesmírnou agenturou JAXA. Vzhledem k malé vzdálenosti od Slunce je ale cesta na oběžnou dráhu Merkuru poměrně složitá a sonda jí dosáhne až v roce 2025.
4. 10. 2021|

Japonská vláda a vesmírná agentura plánují stálý zdroj potravin na Měsíci

Japonská vesmírná agentura JAXA spolu s tokijskou vládou hodlají získat potravinářské a technologické společnosti pro výzkum vývoje udržitelného zdroje jídla na Měsíci. Napsala to tisková agentura Kjódó s odvoláním na zdroj přímo spojený s tímto záměrem. Cílem je povzbudit soukromý sektor k účasti na tomto vesmírném podnikání.
12. 8. 2021|

Astronomové pozorovali dvě mimořádně rudá tělesa v pásu asteroidů. Jde o cizince z velké dálky

Jsou červené, jsou dost velké a jejich vlastnosti říkají, že v hlavním pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem nemají co pohledávat. Dvě nově objevené planetky vypadají podle japonské vesmírné agentury JAXA mnohem více jako tělesa, která se nacházejí za oběžnou drahou Neptunu – což podle astronomů velmi dobře ukazuje, jak chaotické podmínky v době mládí Sluneční soustavy panovaly.
3. 8. 2021|

Kosmický náklaďák Cygnus donesl na vesmírnou stanici kyslík i parmezán

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v pondělí přistála nákladní loď Cygnus společnosti Northrop Grumman. Posádce dopravila 3,8 tuny zásob, materiálu pro experimenty a různých zařízení, včetně nového systému recyklace moči na pitnou vodu.
22. 2. 2021|

Japonci potvrdili, že v kapsli získané z planetky Ryugu jsou vzorky. Budou v nich hledat historii života ve Sluneční soustavě

Japonská kosmická agentura JAXA oznámila, že kapsle, kterou minulý týden dopravila na Zemi sonda Hajabusa 2, obsahuje černé částečky z planetky Ryugu. Vědci doufají, že zkoumání získaných vzorků pomůže objasnit vývoj Sluneční soustavy a vznik života na Zemi.
15. 12. 2020|

Kapsle se vzorky z asteroidu Rjuga přistála v Austrálii. Vědcům pomůže objasnit vznik života na Zemi

Japonská kapsle nesoucí vzorky z asteroidu Rjuga se v sobotu vrátila na Zemi. Přistála na poušti v Jižní Austrálii, oznámila japonská vesmírná agentura JAXA na základě signálů z kapsle. Ta bude po vyzvednutí převezena z Austrálie do Japonska, kde bude teprve otevřena. Kapsle se před přistáním úspěšně oddělila od sondy Hajabusa 2, která bude dále pokračovat ve své vesmírné misi.
5. 12. 2020|

Vesmírná loď Crew Dragon se čtyřmi astronauty dorazila k ISS

K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v úterý v 05:01 SEČ dorazili čtyři astronauti na palubě vesmírné lodi Crew Dragon vyvinuté soukromou společností SpaceX. Jde o první plnohodnotnou misi vesmírného plavidla vlastněného soukromou společností, na níž se podílí americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).
17. 11. 2020|

Začíná nová éra kosmonautiky: K ISS nese posádku Crew Dragon od SpaceX. Elon Musk tím zahájil soukromou linkovou dopravu do kosmu

Z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě v noci na pondělí (1:27 SEČ) odstartovala raketa Falcon 9 soukromé společnosti SpaceX. Na palubě vesmírné lodi Crew Dragon jsou čtyři astronauti, kteří by po 27hodinovém letu měli dorazit na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).
16. 11. 2020|

Kosmický kamion Kunotori se chystá na svůj poslední let

V květnu odletí z japonského vesmírného střediska Tanegašima k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) nákladní loď Kunotori 9. Bude se jednat o poslední let nynější verze tohoto kosmického kamionu. Informovala o tom na svém webu japonská vesmírná agentura JAXA.
25. 3. 2020|

Hajabusa 2 hlásí úspěch. Japonská sonda podruhé dosedla na asteroid

Japonská sonda Hajabusa 2 podruhé úspěšně dosedla na povrch asteroidu Ryugu. Jejím úkolem tentokrát bylo odebrat vzorky materiálu, který byl vyvržen při dubnovém vytváření umělého kráteru. O úspěchu mise na Twitteru informovala japonská kosmická agentura JAXA. Asteroid je momentálně od Země vzdálen zhruba 244 milionů kilometrů.
11. 7. 2019|

Japonská sonda vytvořila kráter na asteroidu Ryugu. Potvrdil to snímek

Japonská sonda Hajabusa 2 na počátku měsíce úspěšně vytvořila na asteroidu Ryugu umělý kráter. Kosmická agentura JAXA zveřejnila na Twitteru snímek, který vytvoření prohlubně po nárazu projektilu potvrdil. Z kráteru sonda možná již v květnu odebere vzorky, které později dopraví na Zemi.
26. 4. 2019|