TÉMA

Zadržení

V Bratislavě zadrželi šéfa skupiny podvodníků s evropskými penězi pro Itálii, píše APA

Slovenská policie zadržela v Bratislavě muže, který je podezřelý ze zpronevěry peněz určených Itálii v rámci unijního fondu na oživení ekonomiky po pandemii covidu-19. Píše o tom agentura APA s odvoláním na zdroje blízké vyšetřování. O zátahu, při němž policie ve čtyřech zemích Evropské unie zadržela 22 lidí kvůli podezření ze zpronevěry 600 milionů eur (v přepočtu přes patnáct miliard korun), informoval ve čtvrtek Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO). Slovenská policie posléze uvedla, že zadržela tři lidi – občany Ukrajiny, Německa a Itálie.
5. 4. 2024|

V Tádžikistánu zadrželi v souvislosti s teroristickým útokem u Moskvy devět lidí

Tádžické bezpečnostní složky tento týden zadržely devět lidí, kteří podle nich mají vazby na podezřelé z teroristického útoku v koncertní síni u Moskvy a na Islámský stát-Chorásán, tedy afghánskou odnož tohoto teroristického uskupení. S odvoláním na bezpečnostní zdroj z této středoasijské země to v pátek napsala agentura Reuters.
29. 3. 2024|

Útok v Moskvě je součástí války s protimuslimskými zeměmi, uvedl Islámský stát. Obětí je přes sto

Počet obětí pátečního teroristického útoku v Krasnogorsku na okraji Moskvy vzrostl na 133. Střelba skupiny ozbrojenců do návštěvníků koncertu si navíc vyžádala 147 zraněných, řada z nich je zraněna těžce, píší agentury TASS a Reuters. V sobotu se k útoku opět přihlásil Islámský stát (IS), který večer na sociální síti zveřejnil video, o němž tvrdí, že se jedná o záběry z útoku. Podle ředitele ruské tajné služby FSB Alexandra Bortnikova bylo zadrženo jedenáct lidí, uvedla agentura TASS s odvoláním na Kreml. Ruský lídr Vladimir Putin oznámil, že oběti útoku uctí nedělní celostátní smutek.
23. 3. 2024Aktualizováno23. 3. 2024, 23:36|

Německá policie zadržela při razii v Berlíně několik osob. Hledala členy teroristické RAF

Německá policie provedla v neděli v Berlíně rozsáhlou razii. Zásah souvisel s pátráním po dvou bývalých členech někdejší západoněmecké teroristické organizace Frakce Rudé armády (RAF), informoval zpravodajský web deníku Die Welt. Dolnosaský kriminální úřad, který akci velel, podle agentury DPA potvrdil zadržení celkem deseti osob. Mluvčí úřadu posléze uvedla, že zadrženými nejsou hledaní Ernst-Volker Staub a Burkhard Garweg. Ty se nepodařilo najít ani večer při razii v dalším berlínském bytě. Mluvčí dodala, že předmětem vyšetřování jsou možné vazby zadržených na hledané členy RAF.
3. 3. 2024Aktualizováno4. 3. 2024, 00:00|

Hlasování jako válka. Lukašenko ze strachu z protestů utáhl před běloruskými sněmovními „volbami“ šrouby

Bělorusové si v neděli vybírají nové složení dolní sněmovny a místních správ. Tak by tomu tedy bylo, kdyby „volby“ nebyly okatě nastaveny způsobem, aby v nich nemohl vyhrát nikdo, kdo by jakkoli ohrozil moc „posledního diktátora Evropy“, běloruského vůdce Alexandra Lukašenka. Ten se zřejmě chce za každou cenu vyhnout jakémukoliv nepříjemnému překvapení, které by se třeba jen vzdáleně podobalo mohutným protestům proti jeho režimu z léta a podzimu 2020. Podle analytiků připomínaly přípravy na hlasování spíše dobře naplánovanou vojenskou operaci.
25. 2. 2024|

Bývalého místostarostu Lovosic zadržela policie, zřejmě v souvislosti s jeho činností v krajské příspěvkové organizaci

Bývalého místostarostu Lovosic Miroslava Závadu zadržela policie. Podle informací České televize to souvisí s jeho činností v krajské příspěvkové organizaci. Zadržení někdejšího komunálního politika potvrdil soudce Martin Parolek, jehož trestní senát měl ve středu projednat případ, v němž je Závada obviněn z pokusu o vraždu. Podle Parolka ale aktuální zadržení s kauzou nesouvisí.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 13:17|

Policie zadržela muže podezřelého ze zapálení baru v Liberci

Policisté zadrželi muže podezřelého ze založení požáru v baru Black Panther v Liberci. V pondělí večer v něm zapálil kanystr s hořlavinou a hodil ho do prostoru baru, popsali svědci události. Policisté po muži následně vyhlásili pátrání. Nyní již žádné nebezpečí nehrozí, uvedli. Událost vyšetřují jako zvlášť závažný trestný čin obecného ohrožení.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 16:26|

Policisté zadrželi podezřelého z útoků v Kunratickém lese. Údajně napadl také ženu s kočárkem v Hostavicích

Pražští policisté zadrželi muže, který je podezřelý z napadení několika lidí. K údálostem došlo v Kunratickém lese, ve čtvrtek podle vyšetřovatelů také zaútočil sekerou na ženu v Hostavicích. Policie to uvedla na síti X.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 14:46|

Duda znovu omilostní dva zadržené politiky. Vybídl generálního prokurátora, aby je pustil z vězení

Polský prezident Andrzej Duda ve čtvrtek ohlásil, že znovu omilostní politiky opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS) Mariusze Kamińského a Macieje Wąsika. Ty policie zadržela v úterý přímo v prezidentském paláci. Stalo se tak poté, co je soud pravomocně odsoudil za někdejší zneužití pravomocí v době, kdy stáli v čele protikorupční agentury. Proti zadržení obou politiků protestovali ve čtvrtek ve Varšavě před polským Sejmem stoupenci PiS.
11. 1. 2024Aktualizováno11. 1. 2024, 21:36|

Odsouzený polský exministr vyhlásil hladovku. Pokládá se za politického vězně

Bývalý polský ministr vnitra Mariusz Kamiński odsouzený za zneužití pravomocí, kterého v úterý zadržela policie, oznámil zahájení hladovky. Informovala o tom ve středu agentura Reuters a polská média s odvoláním na prohlášení politika. Policie zatkla Kamińského společně s dalším poslancem opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS) Maciejem Wąsikem v prezidentském paláci a podle polských médií jsou nyní ve vazební věznici.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 22:18|

Polská policie zadržela Tomáše Čermáka

Polští policisté během úterý zadrželi hledaného Tomáše Čermáka, který byl letos v červenci pravomocně odsouzen k 5,5 roku vězení za podporu a propagaci terorismu. Na síti X to oznámila česká policie. Muž se vyhýbal nástupu k výkonu trestu, byl na něho vydán mezinárodní zatykač.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 14:27|

Policie na dálnici na pokyn žalobce zajistila Pavla Zítka

Policie v úterý před polednem při silniční kontrole zadržela aktivistu Pavla Zítka. Vyplývá to z informací mluvčí policie Ústeckého kraje Ilony Gazdošové. Podle ní měl být muž zadržen na pokyn Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 3. Video se zadržením zveřejnila na sociální síti odsouzená dezinformátorka Jana Peterková. Podle mluvčího pražských žalobců Aleše Cimbaly zadržení souvisí s trestním řízením, které se týká hospodářské trestné činnosti. Nikdo dosud podle Cimbaly nebyl obviněn. Večer muže policie propustila.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 21:03|

Klimatičtí aktivisté poničili Braniborskou bránu a blokovali dopravní tepny v Berlíně

Klimatičtí aktivisté z hnutí Poslední generace v pondělí na rušných křižovatkách a dopravních tepnách v Berlíně vytvořili přes dvacet blokád. Policie po zhruba dvou hodinách místa zprůjezdnila. V pohotovosti zůstává na pět set policistů, kteří varovali řidiče, aby zachovali klid a nezasahovali sami proti demonstrantům. Už v neděli hnutí červenou a oranžovou barvou postříkalo pilíře slavné Braniborské brány. Policie kvůli tomu zadržela 14 lidí.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 10:21|

Po zásahu policie ztrácejí akcie čínského developera Evergrande, momentálně o čtvrtinu

Akcie problémového čínského developera China Evergrande Group ztrácejí k pondělku 25 procent. Reagují tím na zprávu, že policie zadržela některé zaměstnance firemní jednotky pro správu majetku. To by podle agentury Reuters mohlo znamenat nové vyšetřování, které by mohlo prohloubit potíže této realitní společnosti. Evergrande je nejzadluženější developerská firma na světě, nachází se navíc v centru krize čínského realitního sektoru.
18. 9. 2023|

Lidé protestující proti vládě prošli Prahou a došli na Letnou. Po půl sedmé shromáždění skončilo

Dav lidí po protivládní demonstraci prošel Prahou, zastavil se u sídla ministerstva vnitra, jehož šéf Vít Rakušan (STAN) byl jedním z cílů kritických projevů řečníků. Lidé pak dorazili na Letenskou pláň, kde projevy pokračovaly. Po 18:30 pořadatel Jindřich Rajchl shromáždění ukončil. Premiér Petr Fiala (ODS) prý protivládní demonstraci zaznamenal jen okrajově. Rakušan ji vnímá jako legitimní projev nespokojenosti části lidí, za nepřijatelné ale má využívání nespokojenosti k podněcování nenávisti.
16. 9. 2023Aktualizováno16. 9. 2023, 19:08|

Muži kradli motory z lodí migrantů a nechali je na moři napospas osudu. Zatkla je italská policie

Italská policie zadržela čtyři Tunisany, kteří podle ní z lodí přepravujících migranty kradli motory, a ponechávali tato plavidla na moři napospas osudu, informoval o tom deník The Guardian. Podle policie je možné, že se jednalo o pašeráky lidí. Muži migranty obírali také o cennosti a peníze.
1. 8. 2023|

V Polsku byl pro podezření ze špionáže zadržen ruský prvoligový hokejista, oznámil ministr spravedlnosti

Polské úřady pro podezření ze špionáže zadržely ruského profesionálního hokejistu, hrajícího v polském prvoligovém klubu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na polskou prokuraturu. Za úkol měl podle ní mimo jiné průzkum kritické infrastruktury v zemi. Moskva Varšavu vyzvala, aby zatčení vysvětlila, napsala agentura RIA Novosti s odvoláním na mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariju Zacharovovou.
30. 6. 2023|

Maďarská policie zadržela Nora, který chtěl „překonat Breivika“

Maďarská policie zadržela pětačtyřicetiletého Nora kvůli podezření z přípravy hromadných vražd. Podle tamních úřadů se chtěl inspirovat krajně pravicovým extremistou a masovým vrahem Andersem Behringem Breivikem. Jméno podezřelého neuvedla, napsala agentura Reuters.
20. 6. 2023|

Policie nakrátko zadržela bývalou premiérku Skotska Sturgeonovou ve věci financování strany

Policie v neděli zadržela bývalou skotskou premiérku Nicolu Sturgeonovou v souvislosti s probíhajícím vyšetřováním financování Skotské národní strany (SNP). Večer ji propustila bez obvinění. Informovala o tom BBC. Kvůli stejnému vyšetřování byl už na začátku dubna zadržen, vyslechnut a poté bez obvinění propuštěn i manžel bývalé předsedkyně SNP a skotské expremiérky Peter Murrell, který v březnu rezignoval na funkci výkonného ředitele SNP. Tehdy policisté prohledali rovněž dům Sturgeonové a sídlo strany v Edinburghu.
11. 6. 2023Aktualizováno11. 6. 2023, 19:12|

Pákistánského expremiéra Chána zadrželi kvůli obvinění z korupce

Bývalý pákistánský premiér a vůdce opozice Imran Chán byl zadržen před soudním stáním v Islámábádu. Informaci opozičních představitelů potvrdila policie i ministerstvo vnitra. Podle něj byl politik zadržen v korupční kauze. Agentura Reuters uvedla, že Chána zadržely vojenské síly za silných bezpečnostních opatření.
9. 5. 2023Aktualizováno9. 5. 2023, 13:41|

Zadržení amerického reportéra v Rusku osobně schválil Putin, píše Bloomberg

Zadržení amerického novináře Evana Gershkoviche osobně schválil ruský vládce Vladimir Putin, tvrdí agentura Bloomberg s odvoláním na své zdroje. Jedenatřicetiletý novinář listu Wall Street Journal (WSJ) čelí obvinění ze špionáže, za což mu hrozí až dvacet let odnětí svobody. V rusko-amerických vztazích je to první podobný případ za téměř čtyřicet let. O výměně Gershkoviche za ruského vězně bude prý Rusko uvažovat nejdříve po soudním procesu.
13. 4. 2023Aktualizováno13. 4. 2023, 13:55|

Demonstranti v Moldavsku požadovali rezignaci prozápadní prezidentky i vlády

Podporovatelé opoziční proruské strany Šor v neděli v moldavské metropoli Kišiněv protestovali proti prozápadně orientované vládě. Ve městě se odpoledne sešlo několik tisíc lidí, kteří podobně jako při předchozích protestech požadovali okamžitou demisi kabinetu i prezidentky Maii Sanduové. Moldavská policie zároveň pode agentury AP oznámila, že zmařila spiknutí vyvolat v rámci protestu masové nepokoje.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 21:26|

V kamionu nedaleko Sofie našla policie osmnáct mrtvých migrantů, zadržela tři lidi

V odstaveném kamionu nedaleko bulharské metropole Sofie nalezla policie osmnáct mrtvých migrantů, mezi nimiž bylo i dítě. Dalších 34 běženců včetně pěti dětí bylo převezeno do nemocnice. S odvoláním na vyjádření bulharských představitelů o tom informovala agentura Reuters. Vozidlo naložené dřevem převáželo podle prvních informací 52 lidí původem z Afghánistánu, uvedl podle bulharského serveru 24 časa šéf bulharské národní vyšetřovací služby Borislav Sarafov. Bulharské úřady podle něj v souvislosti s tragédií zadržely tři osoby.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 19:10|

Policie nejspíš zadržela protivládního aktivistu Vrabela

Policie po sobotní demonstraci odpůrců vlády Petra Fialy (ODS) v centru Prahy zřejmě zadržela organizátora akce Ladislava Vrabela v souvislosti s výroky, které pronesl loni v listopadu v jednom ze svých videí. Uvedl to server iDnes.cz s odkazem na vyjádření dalšího aktivisty Patrika Pečénky na sociálních sítích. Policisté na Twitteru oznámili, že kvůli šíření poplašné zprávy zadrželi muže stejného ročníku, jako je Vrabel. Jméno však neuvedli.
21. 1. 2023|